RO EN
The cart is empty

DELOITTE: Optimismul pe piata imobiliara din Europa Centrala a revenit in 2021

Reprezentantii pietei imobiliare din Europa Centrala au revenit la nivelul de optimism inregistrat anterior pandemiei. Aproape 40% dintre acestia estimeaza o imbunatatire a climatului economic general in acest an, 46% au asteptari pozitive cu privire la evolutia activitatii din domeniu, iar 48% mizeaza pe cresterea volumului tranzactiilor, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2021, derulat in primul trimestru din acest an in patru tari din regiune, respectiv Romania, Polonia, Cehia si Ungaria. Totodata, 58% dintre participanti se asteapta la o crestere a disponibilitatii produselor de investitii pe pietele pe care activeaza.
Participantii la studiu considera ca sectoarele industrial/logistic si rezidential sunt cele mai rezistente la efectele negative ale pandemiei. 56% dintre investitori se asteapta ca sectorul industrial sa fie cel mai competitiv in lunile care urmeaza din punctul de vedere al oportunitatilor noi de investitii in regiune. La randul sau, sectorul rezidential destinat inchirierilor a inregistrat o crestere importanta de atractivitate, numarul investitorilor care il considera prioritar aproape triplandu-se de la 6%, inainte de pandemie, la 16%, in primul trimestru din 2021. Un sfert dintre investitori si 15% dintre dezvoltatori sustin ca planuiesc sa se concentreze pe acest sector in 2021, si, daca intentiile se materializeaza, anul acesta se poate cristaliza o noua categorie de produse de investitii in Europa Centrala, reiese din studiu.
Aproximativ jumatate dintre participantii la sondajul din acest an estimeaza ca randamentele se vor stabiliza, iar unu din patru se asteapta la o crestere a acestora in perioada care urmeaza.
„Dupa incertitudinea creata de pandemie, investitorii sunt din nou increzatori si asteapta o eficienta sporita pentru investitiile lor in regiune. Totusi, atat dezvoltatorii, cat si investitorii si consultantii din domeniu considera ca efectele pandemiei vor fi resimtite in economia globala pe termen mediu si lung, astfel ca fiecare dintre jucatorii din piata trebuie sa urmareasca noile oportunitati si sa isi adapteze oferta in functie de modificarile aparute pe partea de cerere – mai putine spatii de birouri, necesar suplimentar in zona de logistica, redimensionari in rezidential etc. Tendintele regionale se vor regasi in mare masura si in Romania, insa aici se distinge poate un raport mai specific intre cerere si oferta pentru anumite tipuri de active, cum ar fi cele din sectorul rezidential, precum si un apetit crescut din partea investitorilor care nu au mai fost prezenti pana acum pe piata locala”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.
In privinta evolutiei cadrului fiscal aplicabil in domeniu, majoritatea participantilor la studiu au asteptari optimiste, 56% dintre acestia considerand ca va ramane stabil, iar 13%, ca se va imbunatati in urmatoarele luni, in timp ce 32% se asteapta la o deteriorare. Perceptia este similara cu cea din al doilea trimestru al anului 2020, dar mult diferita fata de cea din perioada anterioara pandemiei (primul trimestru din 2020), cand proportia celor pesimisti era de doar 13%.
Perceptia dezvoltatorilor cu privire la provocarile carora trebuie sa le faca fata s-a schimbat pe parcursul ultimului an. Daca, inainte de criza, cele mai mari provocari erau considerate achizitionarea terenului, cresterea cheltuielilor cu materialele de constructii si disponibilitatea si costul fortei de munca, incepand cu al doilea trimestru din 2020, vanzarea proiectelor dezvoltate a devenit principala preocupare, valabila si in 2021.
Intrebati fiind care sunt sectoarele in care efectele negative ale pandemiei se vor resimti cel mai puternic in lunile care urmeaza, cei mai multi respondenti au indicat industria hoteliera, turismul si zona de agrement, in timp ce o proportie semnificativa mentioneaza retail-ul.
Deloitte deruleaza Real Estate Confidence Survey for Central Europe incepand din 2019 pentru a afla perceptia profesionistilor din domeniu cu privire la evolutia pietei in regiune. La sondaj participa trei categorii de respondenti, respectiv dezvoltatori, investitori si consultanti specializati in domeniul imobiliar.
Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter