RO EN
The cart is empty

CTP continua investitiile in extinderea parcurilor logistice din Romania

CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator listat de spatii industriale si logistice din Europa Continentala, si-a concentrat activitatea din acest an pe extinderea parcurilor din portofoliu, incepand cu proiectele din Bucuresti, care se contureaza tot mai clar ca un hub regional. Compania a extins CTPark Bucharest West, programat sa devina cel mai mare parc industrial din Europa, dar si CTPark Bucharest, parcul de la km 13, sau CTPark Bucharest North, aflat in zona Stefanesti - Afumati. Nu in ultimul rand, dezvoltatorul a inceput procesul de extindere a CTPark Bucharest South, primul parc industrial modern din zona de sud a Bucurestiului. In vara acestui an, CTP a anuntat si dezvoltarea celui de-al treilea parc al sau din Arad, CTPark Arad West, amplasat strategic, cu acces facil in zona de vest a orasului si cu o conexiune foarte buna cu autostrada A1, aflata la mai putin de un km distanta. Cu o suprafata care va totaliza aproximativ 100.000 mp, CTPark Arad West este primul proiect construit de CTP in Arad, la standardele recunoscute ale grupului, prezent in 10 tari.
In Romania, CTP detine o suprafata totala de aproximativ 2,2 milioane mp de depozite de clasa A, in 15 orase: Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitesti, Sibiu, Timisoara, Turda, Targu Mures, Caransebes, Ineu si Salonta.
Interviu cu Ana Dumitrache, Country Head, CTP Romania. Alumni al City University of Seattle, cu un Financial MBA, Ana Dumitrache a fost, timp de 18 ani bancher, specializata in finantari complexe si real estate, creandu-si o reputatie de deal maker in piata imobiliara locala. In 2016, i s-a alaturat lui Remon Vos in aventura CTP Romania, cu scopul clar de a transforma unitatea locala in lider de piata si motor de crestere pentru intregul grup. Ceea ce a si reusit, ultimii patru ani marcand o crestere de 15% in medie a portofoliului CTP si consolidand pozitia de market leader cucerita inca din 2017.
 
- Ce tendinta remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in nou context geopolitic si avand in vedere scumpirile din ultima perioada?
- Contextul actual a devenit mult mai dificil, e adevarat, dar in ceea ce priveste piata de spatii industriale si logistice cererea este in continuare mare, in ciuda contextului economic, social si geopolitic complicat. Transformarile din retail, dezvoltarea comertului electronic, preocuparea pentru extinderea si diversificarea locatiilor au ajutat la mentinerea cererii la nivelul ultimilor doi ani. Vedem asta la parcurile pe care le avem in constructie si unde avem deja spatii preinchiriate. Clientii sunt interesati de parcurile CTP atat pentru standardele de calitate ale spatiilor pe care le punem la dispozitie, cat si pentru conditiile de lucru pe care le oferim celor care lucreaza in parcurile noastre si, deloc in ultimul rand, pentru ca incercam sa tinem si costurile la un nivel optim. Avem cladiri foarte eficiente din punct de vedere al consumului energetic, am negociat cu furnizorii de energie un pret adecvat celor peste 2,2 milioane de mp pe care ii detinem, iar, pe de alta parte, am accelerat procesul de instalare a surselor alternative de energie. Toate cladirile noastre sunt concepute astfel incat sa poata sustine panouri fotovoltaice, pe primele le-am si instalat in CTPark Bucharest West.
 
 
- Ce tendinte sunt pe piata logistica, ca design, compartimentare, standarde? Ce cauta chiriasii la noile spatii dupa doi ani de pandemie in care a explodat comertul online?
- Anul acesta, cele mai frecvente solicitari s-au referit la nevoia de spatii mai mici, flexibile, care sa poata acomoda si depozitare, si birouri, si showroom, pentru businessuri la inceput de drum sau care abia acum incep procesul de scalare. Tocmai de aceea am lansat pe piata CTFlex, un produs nou, pe care l-am denumit asa tocmai pentru a fi usor de retinut si identificat de catre companiile care au nevoie de spatii mici sau medii. Sunt spatii flexibile, pe care cei interesati le pot accesa in parcurile noastre din Bucuresti si din tara, incepand cu suprafete de 500 mp. IMM-urile pot beneficia atat de calitatea ridicata a vietii pe care o ofera parcurile noastre, cat si de plasa de siguranta a unui dezvoltator international cu un portofoliu in 10 tari, care aduce cu sine avantaje majore, precum putere de negociere pentru costurile de constructie si cele cu utilitatile, seriozitate in ceea ce priveste timpul si bugetul de livrare si o echipa interna de Property Management, inclusiv specialisti in mentenanta si experti financiari.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare? In ce fel v-au influentat planurile de investitii?
- Din fericire, am avut si avem marele avantaj de a lucra cu parteneri care ne sunt fideli, in plus fata de pozitia noastra de jucator important in toate tarile unde CTP Group este prezent, ceea ce ne permite sa pastram lucrurile intr-o limita suportabila. In acest moment, toate proiectele pe care le avem in lucru inainteaza conform calendarelor stabilite.
 
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?
- In primele noua luni din 2022, ne-am concentrat pe extinderea parcurilor din portofoliul CTP, incepand cu Bucurestiul, care se contureaza tot mai clar ca un hub regional. Am extins CTPark Bucharest West, programat sa devina cel mai mare parc industrial din Europa, dar si CTPark Bucharest, parcul de la km 13, sau CTPark Bucharest North, aflat in zona Stefanesti - Afumati. Nu in ultimul rand, am inceput procesul de extindere al CTPark Bucharest South, primul parc industrial modern din zona de sud a Bucurestiului.
In ceea ce priveste proiecte din afara Capitalei, vom incepe constructia celui de-al treilea parc logistic din Arad. Cu o suprafata care va totaliza aproximativ 100.000 mp, CTPark Arad West este primul proiect construit de CTP in Arad, la standardele recunoscute ale grupului. Pe piata din Arad am intrat in anul 2015 si mai detinem parcurile industriale CTPark Arad si CTPark Arad North, care cumuleaza aproape 60.000 mp. Lucrarile de constructie vor incepe in ultimul trimestru al anului 2022, iar in 2023 vor fi livrate primele spatii. Un alt proiect demarat in aceasta vara vizeaza extinderea CTPark Craiova East, prin constructia unei noi hale de 5.000 mp, pentru grupul farmaceutic A&D Pharma - Dr. Max, care urmeaza sa fie livrata catre finalul acestui an. Lucram, in continuare, si la proiectul CTPark Oradea Cargo Terminal, care va avea o suprafata totala de peste 60.000 mp.
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Suntem interesati sa fim prezenti in toate zonele unde exista infrastructura necesara pentru a dezvolta comunitati de business, pentru ca, de obicei, acolo unde suntem prezenti, suntem agenti ai dezvoltarii in bine.
Suntem lideri de piata, cu peste 2,2 mp de parcuri logistice in 15 orase din Romania, dar si prin standardele de calitate pe care le-am impus in piata. Suntem lideri de piata prin felul in care abordam relatia cu chiriasii nostri, care ne sunt parteneri nu numai in business, ci si in toate actiunile pozitive pe care le intreprindem - programe, proiecte sau actiuni care pot sa schimbe in bine viata din parcurile noastre, dar si viata celor care traiesc in jurul parcurilor noastre.
Nu in ultimul rand, suntem lideri de piata din perspectiva abordarii sustenabile a businessului nostru. Pentru CTP, aceasta abordare nu a tinut niciodata de trenduri sau de obligatii legislative, ci de preocuparea noastra constanta de a construi un business sustenabil, cu grija fata de mediul inconjurator si fata de comunitatile in mijlocul carora am construit aceste parcuri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter