RO EN
The cart is empty

Crosspoint: 20 de proiecte hoteliere noi vor fi lansate pana la finalul anului 2023

Dupa un an marcat de un blocaj complet al industriei de ospitalitate, ca urmare a crizei sanitare, anul 2021 a cunoscut o usoara revenire, iar pentru anul in curs se asteapta, de asemenea, o usoara crestere fata de anul trecut. Chiar si in aceste conditii, piata hoteliera locala estimeaza lansarea a inca 20 de proiecte hoteliere importante pana la finalul lui 2023, conform raportului Crosspoint Real Estate “Romanian Hotel Market”.
Anul 2021 a adus cresteri in piata de profil, cand turismul intern a cunoscut o imbunatatire vizibila pe tot parcursul anului si, in mod special, in timpul verii. “Ratele de ocupare ale unitatilor de cazare de pe litoral au consemnat rate de ocupare de 100% in weekendurile de vara. Acest lucru a avut, totusi, un impact minor asupra gradului de ocupare anual, Institutul National de Statistica raportand o rata de ocupare anuala de 26,5% pentru toate tipurile de cazare in 2021, cu doar 3,6% mai mare decat in 2020 si cu 7,7% mai mica decat anul pre-pandemic 2019. In plus, World Travel and Tourism Council a precizat o scadere de 3,7 mld. de euro a cheltuielilor turistice in 2021, comparativ cu 2019, cheltuielile turistilor romani scazand cu 1 mld. de euro. Potrivit aceleiasi surse, contributia sectorului turismului la PIB a avut o scadere cu 2,2% in 2021 fata de 2019, pana la 3,8%”, explica Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.
2022 se contureaza a fi similar cu anul precedent, cu o rata medie de ocupare de 23,7% in primele 6 luni ale anului. “Doua tendinte importante si oarecum divergente au aparut pe piata hoteliera in acest an. In primul rand, conflictul Rusia-Ucraina a provocat un aflux de refugiati in tarile vecine, ceea ce a dus la o crestere rapida a ratei de ocupare a hotelurilor in intreaga ECE, in special in Polonia si Romania. Aceasta crestere a fost, insa, contrabalansata de scaderea turismului intern, o consecinta a ridicarii restrictiilor internationale de calatorie. Astfel, gradul de ocupare, desi mai mare decat cel inregistrat in 2020-2021, a ramas sub nivelurile pre-pandemie.”, mai spune Timofte.
 
Inca 6 noi hoteluri in Bucuresti
Datele de piata disponibile in prezent arata ca aproximativ 20 de proiecte mari de hoteluri urmeaza sa fie livrate, la nivel national, pana la sfarsitul anului 2023. “In Bucuresti, dupa o renovare in curs de desfasurare, Athenee Palace Hilton va adauga inca o pagina in lunga sa istorie pana la sfarsitul anului. Aceeasi dorinta a proprietarilor de hoteluri de a restabili farmecul unic al centrului vechi din Bucuresti a dus la renovarea Grand Hotel du Boulevard, inaugurarea acestuia fiind programata pentru anul viitor. Acelasi proprietar, Niro Investment Group, urmeaza sa deschida primul hotel sub brandul Swissôtel, situat in zona Expozitiei, tot in 2023”, spune Ilinca Timofte.
Lista continua cu Novotel Living, un aparthotel programat sa isi deschida portile in 2023. ibis Styles Bucharest Airport, din Otopeni, este cea mai noua aditie la stocul hotelier al Bucurestiului in 2022. La nivel national, viitorul apropiat va nota extinderi ale unor branduri existente, precum Mercure in Sibiu, Brasov si Portile de Fier, Radisson in Cluj-Napoca sau Ramada in Slatina.
In ceea ce priveste Investitiile hoteliere, investitorii s-au concentrat pe proiectele mici care au nevoie de renovari. “Acest interes sporit al investitorilor a condus la o pondere putin mai mare a sectorului hotelier in volumele totale de investitii pentru 2021 si S1 2022”, sustine Timofte. Potrivit acesteia, pe piata hoteliera vor aparea si noi tendinte. “Inca foarte afectata de perturbarile avute in timpul pandemiei de COVID-19, industria hoteliera este pe cale sa se confrunte cu noi provocari dar si cu noi oportunitati in perioada urmatoare”:
- Cresterea inflatiei si intreruperile lanturilor de aprovizionare si razboiul in curs din Ucraina vor duce la costuri operationale mai mari
- Lipsa fortei de munca va pune si mai multa presiune asupra proprietarilor de hoteluri. Potrivit INS, in industria ospitalitatii erau 223.600 de angajati in ianuarie 2020. Se estimeaza ca acest numar a scazut pana la 163.000 in ianuarie 2022
- Avand in vedere ca cererea pentru agrement creste mai rapid decat cererea pentru calatorii de afaceri, hotelurile situate in principalele centre de afaceri vor traversa perioade mai lungi de recuperare
- Constransi de ritmul cresterii costurilor operationale, care depaseste revenirea lenta a pietei, unii proprietari de hoteluri vor alege reconversia activelor hoteliere pe care le detin
- Relaxarea restrictiilor legate de pandemie a dus la o reaparitie a cererii pentru evenimente sociale. In plus, concertele si festivalurile au dat un impuls atat de necesar pietei de ospitalitate: este estimat ca peste 1 milion de oameni au participat pana la sfarsitul lunii august 2022 la cele mai mari cinci festivaluri din Romania
- Pandemia a oferit o oportunitate unor proprietari de hoteluri de a-si renova si moderniza proprietatile, fara presiunea de a renunta la veniturile garantate de o perioada fara restrictii.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter