Cordia, unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltare rezidentiala si investitii corporative din regiunea Europei Centrale si de Est, are in plan sa demareze un nou ansamblu rezidential cu 600 de apartamente, pe un teren pe care il detine in zona Coralilor din Bucuresti. De asemenea, compania continua lucrarile la faza a doua a proiectului Parcului20, din nordul Capitalei, care cuprinde 220 de apartamente vandute in proportie de peste 80% si care va fi finalizata in acest an. Pe plan extern, Cordia a demarat, in luna iunie a acestui an, lucrarile de constructie la proiectul rezidential Jade Tower din Fuengirola, Costa del Sol, Spania, pentru care a lansat vanzarile in Romania in martie 2022. Proiectul, ce include 116 apartamente de lux, este vazut de catre investitori ca o buna modalitate de a-si proteja banii de efectele inflatiei. In acelasi timp, conducerea Cordia Romania analizeaza ce alte proiecte poate initia, in functie de evolutia reglementarilor urbanistice.
In cei peste 15 ani de activitate, Cordia a dezvoltat un brand puternic si bine cunoscut, prezent pe segmentele mediu si mediu superior ale pietelor din Ungaria, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie.
Interviu cu Mauricio Mesa Gomez (47 de ani), director general Cordia Romania si Spania, manager cu o experienta profesionala de peste 20 de ani in industria imobiliara, in Romania, Spania si Bulgaria.
- Ce tendinta remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare in contextul actual?
- Anul acesta a debutat bine din perspectiva vanzarilor de apartamente noi, care au fost impulsionate de intrarea in vigoare a TVA-ului de 5% pentru locuintele cu un pret maxim de 140.000 de euro. Noul context geopolitic, creat de razboiul din Ucraina, a avut un impact limitat asupra pietei rezidentiale din Bucuresti, resimtit la nivel de vanzari in lunile februarie-martie. Atunci, chiar la inceputul conflictului, cumparatorii potentiali au amanat decizia de achizitie, asteptand sa vada ce se intampla. Din martie si pana la inceputul verii, a urmat o perioada buna pentru vanzari, insa cererea a scazut din nou pana in septembrie, afectata in principal de cresterea semnificativa a inflatiei, un alt motiv de amanare a deciziei de achizitie pentru clientii care cumpara apartamente pentru uz propriu. In schimb, a crescut numarul investitorilor de portofoliu, care cumpara pentru a inchiria ulterior, intrucat rezidentialul reprezinta o buna modalitate de a conserva valoarea banilor si de a obtine, in plus, si un randament cuprins intre 5% si 7% pe an. Anticipam, pentru lunile de final de an, un reviriment al vanzarilor, intrucat cumparatorii vor sa se asigure ca vor beneficia de TVA de 5%, in contextul modificarilor legislative care vor intra in vigoare in 2023 si care prevad o diminuare a pragului maxim si a conditiilor generale pentru astfel de achizitii.
La nivel de piata, preturile pe segmentul apartamentelor noi au crescut cu 15-20% in acest an, iar tendinta este, in continuare, ascendenta. Motivele tin de inflatia ridicata, de scumpirea materialelor de constructii si a costurilor cu energia, precum si de scaderea ofertei, care incepe sa se faca simtita tot mai mult in contextul suspendarii PUZ-urilor. Nu au mai fost demarate multe proiecte noi si acest lucru incepe sa aiba un impact care va fi din ce in ce mai mare asupra livrarilor.
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in primele 9 luni din 2022 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- In ciuda provocarilor din acest an, am continuat conform graficului lucrarile de constructie la faza a doua a Parcului20, proiectul rezidential pe care il dezvoltam in zona Expozitiei din nordul Bucurestiului. Suntem intr-un stadiu avansat al constructiei si cladirea va fi finalizata in acest an. Principalele provocari din acest an au fost si vor fi, in continuare, inflatia ridicata, care contribuie la scaderea puterii de cumparare si lipsa predictibilitatii pe termen mediu din perspectiva reglementarilor urbanistice, in conditiile suspendarii PUZ-urilor din Bucuresti. Impactul inflatiei a fost unul important pentru noi, dar nu a fost de natura sa ne afecteze planul de business pentru Parcului20, proiectul la care noi am lucrat in aceasta perioada. O oportunitate pe care am identificat-o in acest an este reprezentata de interesul tot mai mare al investitorilor romani de portofoliu pentru achizitii in afara tarii si am venit in intampinarea acestui nou tip de cerere prin lansarea vanzarilor la proiectul Jade Tower pe care Cordia il dezvolta in Fuengirola, Costa del Sol, Spania.
- Care sunt planurile de investitii ale grupului, in acest moment?
- Intentia noastra este ca urmatorul proiect pe care il vom demara sa fie pe un teren din portofoliul nostru amplasat in zona Coralilor din Bucuresti, unde mai multi dezvoltatori au anuntat si lansat investitii. Proiectul nostru va cuprinde 600 de apartamente dezvoltate in patru faze, este adresat segmentului mediu-superior si are o particularitate, si anume ca toate locurile de parcare vor fi subterane, la fel si traficul generat de acestea. Suprafata terenului va fi, astfel, rezervata amprentelor cladirilor si spatiilor verzi. Lucram, in prezent, la faza a doua a Parcului20, care cuprinde 220 de apartamente vandute in proportie de peste 80% si care va fi finalizata in acest an. Prima faza a proiectului, care are 265 de apartamente, este finalizata, este vanduta in proportie de 99% si este locuita din martie 2021.
Cordia a demarat, in luna iunie a acestui an, lucrarile de constructie la proiectul rezidential Jade Tower din Fuengirola, Costa del Sol, Spania, pentru care a lansat vanzarile in Romania in martie 2022. Cu randamente si conditii fiscale similare celor din Romania, cu mentiunea ca TVA-ul pentru achizitia de locuinte este de 10% in Spania, Jade Tower, un proiect cu 116 apartamente de lux, este vazut de catre investitori ca o buna modalitate de a-si proteja banii de efectele inflatiei.
- Cum integrati cerintele nZEB in proiectele Cordia? Exista cerere pentru locuinte eficiente energetic?
- Am gandit inca de la inceput Parcului20 pentru a fi eficient energetic, prin integrarea in standard a sistemelor smart home, prin fatada izolata cu vata minerala bazaltica, prin tamplaria cu sase camere si sticla tripan si prin sistemul de incalzire prin pardoseala conectat la un sistem in cascada de centrale de bloc. Experienta din ultimii patru ani ne-a aratat ca toate aceste elemente sunt apreciate de clienti, care-si doresc locuinte eficiente energetic, mai ales acum, cand preturile la utilitati au crescut semnificativ.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- In afara de contextul economic general, afectat de situatia geopolitica si caracterizat printr-o inflatie ridicata, pe piata rezidentiala din Bucuresti ne confruntam si cu situatia generata de suspendarea PUZ-urilor. Este foarte dificil sa creezi un plan coerent de business pentru un nou proiect rezidential, in conditiile in care nu stii ce poti construi pe un anumit teren si in care astepti luni de zile sau chiar ani pentru autorizare. Rezolvarea sta, ca intotdeauna, in colaborarea deschisa si transparenta, asa cum avem de exemplu in toate tarile europene in care grupul Futureal, din care Cordia Romania face parte, are proiecte imobiliare in dezvoltare. Portofoliul de reinnoire urbana al Futureal Group cuprinde sase proiecte: Promenada Corvin, South Buda City Center, Marina City din Budapesta, Ungaria; Modena si Wilanów in Polonia si Hampton in Birmigham, Regatul Unit. In cifre, aceste proiecte inseamna peste 110.000 mp de spatii verzi, peste 300.000 mp de spatii de birouri, 7.000 de locuinte si peste 150.000 mp de dezvoltari comerciale. Toate aceste proiecte sunt dezvoltate cu sprijinul si colaborarea autoritatilor din orasele respective, conform reglementarilor urbanistice si principiilor regenerarii urbane si imbunatatirii tesutului urban.