RO EN
The cart is empty

COLLIERS: Top 10 predictii pentru piata imobiliara din Romania in 2021

Anul 2021 se preconizeaza a fi un an al redresarii, chiar daca unele incertitudini vor continua sa persiste, cum ar fi cele legate de capacitatea vaccinurilor de a readuce viata la normal sau de potentialele surprize pe plan economic, de exemplu cele legate de politica monetara a marilor banci centrale, cu posibile ramificatii profunde la nivel global, anticipeaza consultantii Colliers International. Munca de acasa va deveni o practica obisnuita in multe companii, chiar si dupa ce va trece pandemia de Covid-19, o revenire semnificativa la birouri a angajatilor fiind asteptata la mijlocul anului 2021, daca vaccinarea la scara larga va fi un succes.
Romania ar trebui sa recupereze majoritatea pierderilor economice de anul trecut pana la sfarsitul anului 2021, dar revenirea va fi neuniforma, cu diferente mari la nivel de industrii. Unele sectoare economice, cum ar fi comertul electronic, constructiile sau anumite subsectoare IT&C nu au fost deloc afectate in timpul crizei, altele ar trebui sa-si revina pana la sfarsitul anului 2021, cum ar fi comertul cu amanuntul in ansamblu si serviciile profesionale in general, iar pentru unele ar putea dura cativa ani pana vor reveni la un nivel decent de activitate (sau poate nu isi vor reveni niciodata pe deplin), cum ar fi aviatia, industria auto sau turismul, spun consultantii Colliers International.
Dupa un deceniu si jumatate de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, 2021 are sansa de a pune bazele unei perioade de evolutie economica majora, care ar putea accelera foarte mult dezvoltarea sustenabila a economiei pe termen mediu, avand in vedere noul pachet de ajutor din partea Comisiei Europene in contextul pandemiei. Romania ar putea atrage capital in valoare de nu mai putin de 80 miliarde de euro in urmatorii ani, reprezentand o treime din nivelul actual al PIB-ului, bani care ar trebui sa genereze un impact mult mai mare decat in ​​tarile vecine, daca sunt folositi pentru reforme importante de care tara are nevoie.
Turismul va deveni orientat mai mult local si va fi practicat cu o frecventa mai mare dupa ce lucrurile vor reveni la normal, anticipeaza consultantii Colliers International. Vaccinul ofera sperante in aceasta directie, dar atingerea unui prag rezonabil de imunitate va fi o provocare in Romania si in alte tari care se confrunta cu un nivel mai ridicat de scepticism fata de vaccinare decat in Europa de Vest.
Munca la distanta va deveni o modalitate permanenta de lucru, dar consultantii Colliers International considera ca firmele vor dori sa isi aduca angajatii inapoi la birou cel putin 3 zile pe saptamana, pentru a incuraja munca in echipa si cultura organizationala. O revenire mai semnificativa la birou a angajatilor este asteptata incepand cu mijlocul anului 2021, iar cele mai vizibile rezultate ar trebui sa fie in cazul cladirilor situate in zone rezidentiale, care asigura un timp mai redus de naveta.
Chiriasii cladirilor de birouri vor domina anul 2021, in conditiile unei cresteri rapide a pietei secundare de subinchiriere (ce reprezinta peste 2% din stocul actual de birouri conform estimarilor conservatoare din prezent) si a unei rate de neocupare de peste 10%. Consultantii Colliers International vorbesc despre un calendar solid de livrari de spatii noi de birouri, cu aproximativ 260.000 de metri patrati de birouri moderne planificate sa fie finalizate in Bucuresti, si se asteapta ca piata de birouri sa revina la echilibru candva in prima jumatate a acestui deceniu.
Piata de spatii industriale si logistice si-a incheiat cel mai puternic an din istorie in Romania, iar 2021 nu ar trebui sa fie prea diferit, intrucat premisele si tendintele recente care au sustinut dezvoltarea depozitelor se pastreaza: cresterea comertului electronic, necesitatea de a raspunde unei extinderi rapide a schemelor moderne de retail la nivel national, nevoia inlocuirii stocului vechi si necompetitiv (inclusiv din punct de vedere al sigurantei). Exista, de asemenea, un potential pentru afaceri pe fondul Brexitului si al revizuirii relatiilor dintre UE / SUA si China.
Retailul continua sa fie sub presiune, dar consultantii Colliers International vad motive de optimism. Cresterea vanzarilor online a depasit-o cu mult pe cea a magazinelor traditionale in 2020 si aceasta tendinta se va mentine anul acesta. Chiriile si rata de neocupare ar trebui sa ramana sub presiune pe parcursul anului 2021, o redresare fiind estimata pentru 2022 sau chiar in 2023. Chiar si in aceste conditii, rentabilitatea superioara oferita de Romania companiilor de retail si stocul redus de spatii de retail moderne raportat la populatie ar trebui sa protejeze piata de posibile efecte negative persistente si sa conduca la un ritm bun de redresare si de recuperare a pierderilor.
Pe piata investitiilor imobiliare este asteptata o contractie, dupa un an foarte bun pentru acest segment. Investitiile ar putea inregistra o scadere in 2021, de la aproximativ 900 de milioane de euro la aproximativ 500-600 de milioane de euro. Unii investitori ar putea ramane in asteptare, pe fondul lipsei de claritate cu privire la structura si anvergura veniturilor viitoare (in special in ceea ce priveste activele mai bine pozitionate in sectoare precum birouri si hoteluri); pe de alta parte, activitatea poate deveni mai dinamica in zona activelor aflate in dificultate sau a celor cu potential de transformare, care ar putea deveni mai atractive pentru cumparatori.
2021 aduce diverse oportunitati pe piata terenurilor, spun consultantii Colliers International. Avand in vedere numarul considerabil de tranzactii initiate in perioada recenta (inclusiv in 2020), piata terenurilor pare pregatita pentru un an bun. Dezvoltatorii de retail, inclusiv operatorii de tip “big box” si dezvoltatorii rezidentiali, vor ramane motoarele pietei. Cererea de terenuri pentru birouri si hoteluri va ramane redusa, iar consultantii Colliers International nu se asteapta la modificari semnificative dinspre acestia, avand in vedere incertitudinile existente in ceea ce priveste componenta de leasing.
In ciuda realitatii economice dificile, piata rezidentiala a inregistrat in continuare o cerere puternica si cresteri modeste ale preturilor (in medie) in 2020. Dar lucrurile arata un pic diferit acum - cresterile salariale din sectorul privat s-au oprit si o reluare a trendului pozitiv nu este estimata pe termen scurt, in timp ce salariile functionarilor publici sunt inghetate pe fondul consolidarii fiscale - in acest context, este de asteptat ca anul 2021 sa fie un an de respiro pentru sectorul rezidential. Pe de alta parte, dinamica de dezvoltare a oraselor si a zonelor periferice raman atractive pe termen lung, data fiind problema supraaglomerarii urbane din Romania.
Pentru a consulta raportul Colliers - Top 10 predictii pentru piata imobiliara din Romania in 2021, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter