RO EN
The cart is empty

AVBS recomanda creditele in lei cu dobanzi fixe, pentru achizitia de locuinte

IRCC nu a scazut nici incepand cu 1 ianuarie 2024, insa o parte din institutiile financiare din Romania si-au reactualizat ofertele de finantare si au lansat pe piata noi optiuni de creditare pe dobanzi fixe, mult mai avantajoase decat cele pe dobanzi variabile. Mai concret, anumite banci au scazut din nou dobanzile la creditele ipotecare. Astfel, romanilor care planuiesc sa-si achizitioneze propriile locuinte in 2024 cu ajutorul unui imprumut, li se recomanda sa-si indrepte interesul catre creditele ipotecare cu dobanzi fixe, acestea fiind mai sigure si mai ieftine decat oponentele sale variabile.
O intrebare importanta pe care multi dintre noi ne-o adresam atunci cand suntem in cautarea creditul ipotecar ideal este: care este cea mai buna moneda pe care o putem alege in privinta creditului ipotecar?
"Indiferent cat de valoros este leul si cat de puternic este euro, in general, cea mai buna moneda pentru un credit ipotecar este moneda in care iti incasezi veniturile, deoarece doar astfel te poti proteja de riscul schimbului valutar. Un om care are salariu in euro poate opta fara probleme pentru creditul ipotecar in euro sau lei. Insa cel care isi incaseaza salariul in lei este indicat sa obtina un credit ipotecar tot in lei, astfel incat sa nu sufere dificultati in achitarea ratelor din cauza schimbului valutar fluctuant. 
Trebuie sa tinem cont si de faptul ca pentru un credit ipotecar in euro, gradul de indatorare este mai mic, iar avansul este mai mare decat la creditul ipotecar in lei. Creditul ideal se stabileste in functie de profilul de creditare al clientului, corelat cu mai multe oferte bancare. Doar cu ajutorul unui broker de credite profesionist poate cineva sa identifice si sa obtina creditul ipotecar potrivit cu adevarat contextului sau financiar”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.
Avand in vedere datele de mai sus, creditul ipotecar in euro este mai potrivit pentru romanii cu venituri in Euro destul de mari si care detin un avans de peste 25% din valoarea de achizitie a imobilului. 
Sa luam drept exemplu un credit ipotecar in euro de 100.000 euro, contractat pe o perioada de rambursare de 30 de ani.
 
Credit ipotecar in lei
  • Valoare credit in lei: 500.000 lei
  • Dobanda credit lei fixa pe 5 ani: 5.79%
  • Dobanda credit lei din anul 6 al creditului: marja fixa a bancii 2.4% + IRCC
  • Asigurare de viata: DA 
  • Rata credit ipotecar lei in primii 5 ani: 2.931 lei, la care se adauga costul asigurarii de viata.
 
 
Credit ipotecare in euro
  • Dobanda credit Euro fixa pe 5 ani: 5.49%
  • Dobanda credit Euro din anul 6 al creditului: marja fixa 3.25% + Euribor 6M
  • Asigurare de viata: NU
  • Rata credit ipotecar Euro in primii 5 ani: 567 Euro, adica aproximativ 2.822 lei.
La momentul scrierii acestui articol, avand in vedere calculul matematic redat mai sus, exista o mica diferenta intre rate, creditul ipotecar in lei avand o rata lunara ceva mai mare fata de creditul ipotecar in euro.
"E important de mentionat  ca, pentru creditul ipotecar este disponibila si dobanda fixa pe 3 ani, care incepe de la 5.75%, la care se adauga si costul asigurarii de viata. Insa, avand in vedere gradul de indatorare mai mare si avansul mai mic, creditul ipotecar in lei cu dobanda fixa pe 3 sau 5 ani este cea mai buna solutie de finantare a j 2024 pentru romanii cu venituri medii si mari in lei", a precizat Valentin Anghel.
In oricare dintre variante, decizia potrivita si corecta este luata in urma unei analize amanuntite pe care clientul o poate realiza gratuit impreuna cu un broker de credite profesionist, inregistrat la ANPC.
 
*** Articol transmis de AVBS Credit.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter