RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Majorare estimata pe termen lung in ramura austriaca de constructii

Sporirea puternica a cererii de locuinte nou-construite a dus la o majorare de +10% a volumului lucrarilor pe segmentul rezidential din Austria, la nivelul lui 2017, iar aceasta crestere face si mai evidenta tendinta de dezvoltare sustenabila, pe termen lung, a intregii piete de profil. Anul trecut, in republica alpina s-au finalizat cu +12,2% mai multe unitati locative ca in 2015 si, potrivit celui mai recent studiu al Interconnection Consulting Group, numarul unitatilor rezidentiale noi este asteptat sa se majoreze la mai mult de 60.000 de locuinte, reflectand in consecinta o crestere medie anuala de peste +8%.
Marile orase constituie principalii poli ai expansiunii pietei
Conform cercetarii, cererea pentru unitati locative se majoreaza sustinut in Austria, dar mai ales in marile orase, cum ar fi Viena sau Graz. „Clasa politica a reactionat deja in ceea ce priveste acest aspect, prin asa-numita «ofensiva a constructiilor rezidentiale», astfel incat numarul autorizatiilor de construire emise in precedentele 12 luni a sporit cu +15,3%. Pe langa cresterea gradului de urbanizare si a cerintelor privind locuirea, costurile mai scazute de constructie - stimulate inclusiv prin reducerea taxelor administrative si printr-o simplificare a reglementarilor din constructii -, combinate cu ratele scazute ale dobanzilor la credite incurajeaza investitorii privati sa apeleze la elementele prefabricate, observandu-se o crestere a investitiilor pentru asemenea sisteme constructive. Gradul mare de urbanizare din Austria nu are un impact pozitiv numai asupra activitatii de constructii, ci si asupra tipului de imobile definitivate. Cota unitatilor locative unifamiliale si a caselor pentru cel mult doua familii a scazut la 31,1% din total in 2016, comparativ cu 52,4% in 2006. Se asteapta astfel ca ponderea constructiilor rezidentiale multietajate sa se modifice si in continuare, in sens pozitiv, pentru a ajunge la 74,4% in anul 2020”, sustin autorii studiului.
Noi constructii, in defavoarea celor reabilitate
Dupa cum se arata in analiza, la nivelul Austriei, „in 2016, suprafata proiectelor de constructii imobiliare finalizate s-a majorat cu +3,8%, la peste trei milioane de metri patrati”. „Sporirea substantiala a volumului constructiilor, pe segmentul proprietatilor imobiliare, a fost generata cu precadere de edificarea cladirilor de birouri noi. In pofida unei rate relativ ridicate de neocupare si a prabusirii chiriilor pentru spatii de birouri, in imobilele existente nu sunt totusi disponibile birouri de inchiriat care sa respecte exigentele curente, motiv pentru care se observa o majorare a investitiilor in constructii noi si sustenabile. Consecinta este aceea ca, din punct de vedere al raportului dintre constructii noi si renovari, balanta se inclina preponderent in favoarea primei categorii. Astfel, de vreme ce cresterea volumului lucrarilor de constructii noi este preconizata la circa +8% pe an in perioada urmatoare, segmentul de reabilitari se va dezvolta cu maximum +0,8% pe an pana in 2020. Ca structura, in 2016, imobilele de birouri au insemnat 21,3% din totalul spatiilor cu elemente prefabricate pe segmentul constructiilor de proprietati imobiliare. Cladirile cu functiuni comerciale (centre de retail si magazine) au avut o cota de 25,8%, iar imobilele industriale, de 17,1%”, a declarat Ernst Rumpeltes, unul din autorii studiului.
In fine, dar nu in ultimul rand, expertii Interconnection estimeaza pentru acest an o noua crestere de cel putin +10% pe piata austriaca a constructiilor de imobile rezidentiale, ceea ce va aduce o majorare de +12,8% a volumului lucrarilor si o sporire la 50.000 a numarului de unitati locative finalizate (+12,1%).
***
In nota obisnuita, studiul Interconnection este insotit de o serie de diagrame, dintre care cea mai relevanta indica faptul ca, in intervalul 2016-2020, piata austriaca de constructii rezidentiale se va majora cu un indice CAGR de +8% ca valoare (la 19,2 miliarde euro) si cu +8,1% din punct de vedere cantitativ, pana la 60.783 de unitati. Pe tipuri de constructii rezidentiale, cota medie din intervalul respectiv a apartamentelor din cladirile multietajate a fost stabilita la 72,4%, iar cea a unitatilor unifamiliale si/sau pentru doua familii ramane la 27,6%. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagramele ce prezinta evolutia cantitativa/valorica a pietei si structura acesteia, click aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter