RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Dezvoltare accentuata a cererii de case prefabricate

Recent, expertii Interconnection Consulting Group - Austria au dat publicitatii o serie de analize ce releva aspecte de actualitate legate de evolutia pietei europene de case prefabricate si a segmentului de unitati de tip container (pentru santier, dar mai ales destinate altor aplicatii - cum ar fi cele din sectorul public, cu precadere unitati de invatamant si spatii sanitare sau chiar pentru mediul rezidential).
Potrivit primei cercetari, piata de case prefabricate isi continua expansiunea in Europa, anul trecut fiind comercializate cu +8,3% mai multe unitati locative de acest tip, decat in 2015, in timp ce, din punct de vedere al volumului productiei, s-a constatat un salt de +11,3%. Din cauza faptului ca trendul ascendent se va observa si pe termen mediu, se estimeaza ca segmentul caselor prefabricate va deveni tot mai important pe piata de constructii. „Pentru 2017, volumul lucrarilor de constructie a caselor prefabricate se va majora cu +11,9%, dar totul depinde, de fapt, de impactul pe care casele-tip (prefabricate) il au in randul clientilor. De pilda, in Suedia, aproape 80,4% din case sunt prefabricate, ceea ce reprezinta cel mai inalt nivel din Europa. In clasament urmeaza o alta tara nordica (Finlanda), cu 64,6%, apoi Austria (34,6%), Norvegia (25,4%) si Germania (20,4%), datele fiind obtinute pe baza productiei declarate de asemenea locuinte. In zona inferioara a clasamentului, ce indica atat un potential ceva mai mare de dezvoltare a pietei, dar si faptul ca locuintele tipizate de genul celor prefabricate sunt greu acceptate de beneficiari, se plaseaza Rusia (3,2%), Franta (3,5%) si Polonia (4,1%). Totusi, statul in care se consemneaza cea mai mare rata de crestere pe acest segment este Italia, cu un salt al gradului de utilizare ce a avansat de la o cota de numai 5,7% in 2011 la 15,4% in 2016. Evident, cresterea cererii a dus si la majorarea pretului acestui tip de unitati locative (in medie cu +3,4%), dar aceasta nu constituie un impediment, mai ales ca in general locuintele prefabricate unifamiliale au cea mai mare pondere in total, cu 73,4%. Totusi, un potential superior de dezvoltare il va avea sectorul celor multifamiliale, cu +7% pe an pana in 2020. In acelasi timp, constructiile prefabricate din lemn sunt predominante pe piata, cu 57,8%, iar in Finlanda si Suedia casele tipizate din lemn reprezinta 98,1%, respectiv 94,5% din totalul celor prefabricate”, se precizeaza in cadrul cercetarii.
Conform studiului, beneficiarii prefera in special solutiile „la cheie”, in 15 din 24 tari europene analizate acestea fiind, de altfel, promovate si comercializate preponderent pe piata de locuinte prefabricate, cea mai mare cota remarcandu-se in Spania (85,9%), iar cea mai redusa in Croatia (2%).
Majorare de 5% estimata in sectorul unitatilor de tip container
Referindu-se la caracteristicile pietei de unitati tip container si constructii modulare pentru diverse aplicatii (spatii cu functiuni administrative - de birouri, medicale, centre de invatamant etc.), Jan Hudak, autorul cercetarii specifice, a aratat ca in cele sapte tari europene ce fac obiectul analizei (Franta, Belgia, Austria, Germania, Olanda, Italia si Polonia), cererea se afla in crestere, din motive diferite decat cele ce pot fi reflectate in diverse studii comportamentale. Astfel, sectorul european de profil se va majora cu +5% in 2017, iar in zona constituita de Italia, Germania, Polonia si Olanda saltul va fi de +4,3%, containerele comercializate/inchiriate in regiunea respectiva urmand sa aiba o suprafata de circa 4,8 milioane metri patrati.
„Cel mai mare segment pe piata respectiva este cel de leasing/inchiriere, care conteaza cu 62% la cifra de afaceri a firmelor din bransa. Astfel, suprafata totala a camerelor de tip container inchiriate beneficiarilor a depasit 2,86 milioane mp anul trecut in cele patru state considerate a fi de referinta. Intrucat acest gen de afaceri se va dezvolta puternic in viitor, estimam un nivel de 3,3 milioane mp pentru anul 2020. Dar si segmentul ce presupune vanzarea unitatilor de tip container are premise favorabile de crestere in perioada analizata, cu un salt al indicelui compozit CAGR de +4,6% pe an pana in 2020. Ca structura, containerele pentru birouri sunt cele mai populare in Europa (36% din total), urmand cele pentru aplicatii din sfera sanitar-medicala (18,1%). Insa, atunci cand se pune problema vanzarii efective a acestor containere, cele pentru depozitare ocupa locul al doilea (cu 25,4%), dupa cele destinate birourilor. In acelasi timp, cele mai importante grupe de clienti sunt reprezentate de unitatile de invatamant (pre)scolar si de segmentul rezidential, cu 22,2% din valoarea totala a pietei (vanzari si inchirieri). Totusi, in ceea ce priveste numarul de unitati vandute (deci, prin prisma cantitativa), containerele pentru birouri raman pe prima pozitie (27,5%). In fine, dar nu in ultimul rand, din ratiuni ce tin efectiv de dificultatea transportului, piata europeana de unitati tip container este si va ramane foarte fragmentata”, a precizat Jan Hudak.    
***
Ambele cercetari Interconnection releva in total patru diagrame, cu privire la valoarea sectoarelor analizate si la structura lor sau la diversele caracteristici ale pietei caselor prefabricate din 23 de tari europene, printre care se afla si Romania. Astfel, la nivelul tarii noastre, in 2016 cota caselor prefabricate predate „la cheie” a fost de 76,7%, cele livrate cu finisaje minime (cu pardoseala definitivata) fiind de 11,1%, in timp ce unitatile predate doar sub forma de structura, cu tamplarie montata, avand pereti de compartimentare si fara niciun fel de finisaje sau instalatii (case „la rosu”) contau in proportie de 12,2% Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagramele ce prezinta evolutia valorica a pietelor respective si alte informatii de actualitate despre ambele segmente, click aici, aici, aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter