In contextul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, Directoratul General pentru Comert al Comisiei Europene a intocmit un raport cu privire la impactul virusului Covid-19 asupra comertului Uniunii Europene.
Aceasta analiza reprezinta una dintre putinele incercari realizate pana acum, cu scopul de a evalua impactul Covid-19 asupra fluxurilor comerciale. Rezultatele analizei au fost comparate cu cele mai recente prognoze ale Organizatiei Mondiale a Comertului publicate la 8 aprilie.
Raspandirea rapida a virusului a determinat autoritatile guvernamentale din diverse tari sa inchida temporar afacerile, sa restrictioneze calatoriile si circulatia oamenilor. Aceste masuri vor conduce la contractii puternice la nivelul productiei economice, a cheltuielilor de uz casnic, a investitiilor, precum si la nivelul comertului international.
Potrivit analizei elaborate de echipa de economisti sefi ai Directoratului General pentru Comert, se estimeaza ca in 2020 comertul global se va reduce cu 9,7%. La nivelul Uniunii Europene, in 2020, contractia economica generata de Covid-19 prevede o reducere de 9,2% a exporturilor de bunuri si servicii in afara spatiului comunitar si o scadere de 8,8% a importurilor extra-UE. In termeni absoluti, acest lucru inseamna o reducere a exporturilor cu aproximativ 285 miliarde euro si a importurilor extra-UE cu 240 miliarde euro (bunuri si servicii). Exporturile sectoarelor primare (altele decat energia) si comertul cu servicii se dovedesc a fi mai putin afectate decat sectoarele de productie, cele mai multe dintre ele inregistrand contractii de peste 10% la exporturi. Echipamentele de transport si utilajele electrice se dovedesc a fi cele mai puternic afectate.
Raportul integral al Comisiei Europene privind privind impactul pandemiei de Covid-19 asupra comertului global si al Uniunii Europene, poate fi consultat aici.