RO EN
The cart is empty

Termene.ro: Fondurile europene si digitalizarea, principalele oportunitati in 2021

Accesarea fondurilor europene si digitalizarea operatiunilor au fost identificate ca fiind cele mai importante oportunitati de afaceri in 2021 pentru companiile care utilizeaza platforma Termene.ro si care au raspuns sondajului "Mediul de afaceri in 2021: provocari si oportunitati de crestere", realizat prin intermediul platformei.
Practic, peste 55% dintre respondenti vad o oportunitate in accesarea fondurilor europene pentru obtinerea de capital si resurse financiare pentru supravietuirea si dezvoltarea firmei, in timp ce mai mult de 40% dintre participantii activi la sondajul Termene.ro identifica digitalizarea operatiunilor ca oportunitate importanta pentru inovatie, lansarea de noi produse si obtinerea de profit.
"Intr-adevar, intre cele doua oportunitati identificate exista sinergii clare. Granturile din fonduri europene prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta isi propun sa creasca competitivitatea mediului de afaceri prin digitalizarea serviciilor publice, educatie digitala si transformarea digitala a intreprinderilor. Transformarea digitala va permite nu doar o crestere a competitivitatii noastre pe plan european, ci si accesul rapid la robotizare, automatizari industriale si conectivitate imbunatatita. Insa, mai presus de toate, viitorul inseamna o schimbare profunda de mentalitate si cultura organizationala care sa privilegieze abordarea si viziunea pe termen lung in dezvoltarea sustenabila", precizeaza autorii studiului.
Conform Termene.ro, transformarea digitala a companiilor trebuie sa fie, de asemenea, una digi-culturala profunda a firmelor pentru a fi sustenabila si a atinge diferite nivele organizationale:
■ Digitalizarea produselor/ serviciilor existente, cu cresterea valorii adaugate pentru clienti si a veniturilor firmei, prin repozitionare competitiva pe piata;
■ Un model de afaceri digital legat de propunerea actuala de valoare si de resursele disponibile pentru dezvoltare;
■ Inovarea tehnologica si achizitia de abilitati digitale prin actualizarea competentelor digitale ale angajatilor la noile trenduri si tehnologii, acestia ramanand centrati pe consumator, dar cu integrarea de procese, colaborari in retea si interactiuni digitale.
 
Cei mai multi respondenti se asteapta ca 2021 sa fie mai bun decat 2020
Rezultatele sondajului Termene.ro mai arata ca 55% dintre intreprinzatorii si specialistii care au raspuns cercetarii se asteapta ca 2021 sa fie un an mai bun decat 2020 din perspectiva rezultatelor financiare ale companiei. 29% cred, insa, ca afacerile vor stagna, iar 16% ca vor obtine rezultate mai slabe decat in anul precedent. Raspunsurile releva un optimism moderat privind evolutia economiei. Cei mai optimisti sunt comerciantii, sase din zece participanti la studiu ce provin din acest domeniu avand o perspectiva pozitiva asupra rezultatelor financiare viitoare. In schimb, in industria prelucratoare, ponderea celor care se asteapta la rezultate mai bune in anul viitor este egala cu a celor care cred ca vor obtine doar rezultate similare celor din 2020. 45% dintre analistii financiari estimeaza ca economia (PIB-ul) va creste moderat anul viitor, iar revenirea dupa soc va fi in W, nu in V. Industriile care vor inregistra cea mai mare crestere in urmatoarele 12 luni, in viziunea analistilor financiari, sunt sanatatea si asistenta sociala (51% dintre respondenti); constructiile (38%); agricultura (36%); transporturile si depozitare-logistica (29%); comertul (27%); industria prelucratoare si manufacturiera (20%).
"Din punctul meu de vedere, 2021 este anul de restart pentru mediul de afaceri si societate. Avem un nou guvern, care pare sa fie mai inclinat catre nevoile antreprenorilor. Ma astept ca masurile pe care le vom vedea in acest an sa aduca stabilitate si predictibilitate mediului de afaceri. Din ceea ce am vazut pana acum, cumva, doar ei stiu cum, antreprenorii au rezistat eroic si fara ajutorul statului. Fluxul de cash care va intra in economie odata ce vor incepe efectiv platile la microgranturile si granturile pe Masurile 1, 2 si 3 pentru capital de lucru si investitii cu siguranta va da un boost necesar companiilor care sufera acum de lipsa de lichiditati. (...) 2020 ne-a invatat sa ne informam cat mai bine, din surse sigure si oficiale si sa luam decizii foarte repede. Majoritatea companiilor care au trecut peste 2020 au fost nevoite sa faca schimbari, chiar si de la o zi la alta. Daca am repeta acelasi sondaj in randul clientilor Termene.ro si la finele acestui an, ma astept ca numarul de companii care vor planifica investitii private pentru 2022 sa creasca; sa avem aceeasi provocare cu recrutarea si pastrarea oamenilor buni in firma; sa nu mai vedem un factor de instabilitate in legislatia fiscala - care ar urma sa devina mai predictibila. Fondurile europene urmeaza sa devina o sursa importanta de finantare si de crestere sustenabila a afacerilor", comenteaza Adrian Dragomir, Business Innovation Consultant & Co-Fondator Termene.ro.
Pentru a descarca gratuit studiul "Mediul de afaceri in 2021: provocari si oportunitati de crestere", click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter