RO EN
The cart is empty

SQ: Creditul comercial, o "bomba cu ceas": cresc datoriile firmelor catre furnizori

Creditul comercial, principala modalitate prin care se finanteaza majoritatea firmelor romanesti, a devenit o adevarata bomba cu ceas care risca sa duca la o explozie de insolvente si falimente. Pe fondul inflatiei, a scaderii consumului si a accentuarii neincrederii in perspectivele economiei, tot mai multe firme inregistreaza datorii la furnizori, iar nerespectarea conditiilor contractuale risca sa duca la prabusirea unor lanturi economice, cu falimente in serie si disponibilizari de personal, arata o analiza Sierra Quadrant.
Cresterea preturilor materiilor prime, scumpirea utilitatilor si scaderea consumului au generat ample probleme pe lanturile de business din economia romaneasca. Multe dintre firme, spun expertii, au renuntat in a mai constitui stocuri de marfa, mai ales ca furnizorii isi modifica tot mai des preturile.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, si mai grav este faptul ca furnizorii nu mai sunt dispusi sa crediteze clientii, cu plata la termen, iar acest fenomen se accentueaza pe zi ce trece.
,,Creditul comercial sau credit furnizor cum mai este cunoscut, s-a diminuat drastic in multe sectoare pe fondul cresterii sentimentului de neincredere in business. Se cere tot mai mult plata unui avans semnificativ sau chiar plata integrala a produselor, iar pentru multi dintre clienti aceasta situatie este imposibil de onorat’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Creditul comercial are o importanta deosebita in finantarea companiilor din Romania, acesta avand cea mai ridicata pondere in pasivul firmelor. Creditele comerciale reprezentau anul trecut echivalentul a 430 miliarde de lei, per total in economie, de 3,5 ori mai mult decat creditele bancare (123 miliarde lei).
,,Firmele alegeau acest tip de creditare pentru ca nu genera dobanzi, permitea plata la termen si se baza pe incredere, pe relatiile de business consolidate de-a lungul anilor. In prezent, multe dintre relatiile de afaceri sunt grevate de problemele generate de inflatie, de incertitudine, de temerile ca aceasta criza se va adanci in 2023’’, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
 
Riscul de neplata, in crestere
Dincolo de reducerea seminificativa a liniilor de credit comercial, in acest an se constata si o intarziere tot mai mare a platilor din economie.
Durata medie de plata a facturilor a crescut la 145 de zile, fata de 120 zile in 2020 si 201 de zile, nivelul record din 2012. Cele mai mari restante, ca pondere in total, sunt in industria prelucratoare (26%), comert (18,9%) si energie ( 16,3%).
Un sondaj recent arata, de altfel, ca 7 din 10 companii intarzie sa-si plateasca facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neincasarea facturilor, cresterea costurilor operationale si scaderea vanzarilor.
Datoriile neplatite la termen fata de furnizori, ce reprezinta peste 55% din totalul platilor restante, au depasit 50 miliarde de lei in 2021, iar in acest an ar putea trece de nivelul record stabilit in 2012, de 60,5 miliarde lei.
Statisticile BNR arata ca datoriile comerciale au cea mai insemnata pondere in pasivele firmelor (19 la suta), dupa capitalurile proprii, acestea avand si cea mai ridicata rata de crestere (17 la suta in intervalul iunie 2020-iunie 2021).
Pe ansamblul economiei, potrivit specialistilor, blocajul financiar s-a accentuat semnificativ in ultimii 2 ani, depasind, in prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fara precedent in ultimii 10 ani.
 
Business-uri vulnerabile
Potrivit datelor Bancii Nationale, din Raportul privind stabilitatea financiara – iunie 2022, in prezent aproximativ o treime dintre companii se situeaza in zona de risc din perspectiva indatorarii, acestea avand un grad de indatorare raportat la capitaluri mai mare de 200 la suta.
Mai mult chiar, 42% din companii sunt vulnerabile in cazul scaderii vanzarilor sau al prelungirii termenelor de incasare.
,,Luand in considerare doar cele mai lichide active (numerar, disponibilitati in cont si investitii financiare), 60 la suta dintre firme au resurse pentru gestionarea cheltuielilor pentru o perioada de mai putin de 30 de zile, avand in vedere termenul prelungit de incasare a creantelor in anumite industrii. Din acestea 12 la suta inregistrau pierderi, astfel este de asteptat ca situatia lor de lichiditate sa se inrautateasca, cu efecte negative asupra incasarilor furnizorilor, dar si a institutiilor bancare’’, se arata in raportul BNR.
BNR afirma, totodata, in Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei (august 2022), ca la nivel sectorial, riscul de credit asociat creditarii companiilor nefinanciare a continuat sa se deterioreze.
Din perspectiva bancherilor, cele mai riscante domenii sunt sectorul energetic, urmat de transport, industrie, agricultura, constructii si turism.
,,Cresterea costurilor de productie, provocarile generate de scumpirea puternica a energiei, a gazelor, a carburantilor – toate acestea au pus presiune pe bugetele firmelor. Efectele le vedem intr-o dezintermediere financiara tot mai accentuata, intr-o diminuare a activitatii economice si o resetare a perspectivelor comerciale cel putin pentru anul urmator’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Specialistii de la Sierra Quadrant avertizeaza ca dificultatile economice generate de inflatie, de contextul razboiului din Ucraina, de problemele din China, se pot raspandi de-a lungul lanturilor comerciale, putand genera un efect de amplificare a riscurilor la nivelul intregii economii, mai ales in conditiile vulnerabilitatilor deja existente.
,,Problemele de lichiditate se acutizeaza pe masura ce economia franeaza. Asistam deja, in aceasta perioada, la o incetinire economica in multe domenii, de la constructii la comert, industrie si servicii, fapt confirmat si de estimarile BNR care converg catre o stagnare economica in T3 si T4. In aceste conditii, reconsiderarea politicii de credit comercial de catre managerii financiari reprezinta o directie de actiune tot mai pregnanta, cu efecte negative in economie’’, afirma Ovidiu Neacsu.
Situatia este cu atat mai dificila cu cat costurile finantarii bancare au crescut semnificativ in acest an, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive.
,,Scaderea accesului la finantarea bancara si deprecierea conditiilor creditului comercial vin sa puna o presiune si mai mare pe lanturile economice, mai ales pe sectorul IMM, unul slab capitalizat si tot mai vulnerabil. Furnizorii si-au redus volumele de credit comercial, clientii nu mai sunt dispusi sa constituie stocuri – este o situatie care devine tot mai provocatoare pe masura ce inflatia erodeaza tot mai puternic puterea de cumparare’’, a mai spus omul de afaceri.
 
Ce-i de facut?
In conditiile accentuarii problemelor economice, specialistii de la Sierra Quadrant spun ca restructurarea rapida a afacerilor cu probleme va face diferenta intre continuitate economica si faliment.
Potrivit expertilor, ajustarea planurilor pentru toamna si iarna acestui an trebuie sa plece de la reevaluarea conditiilor economice, grav afectate de inflatie, scaderea consumului si de problemele de finantare.
Analiza performantei partenerilor trebuie sa fie in prim-plan, alaturi de deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spatii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru functii secundare.
Potrivit expertilor, companiile, indiferent de marime, trebuie sa isi monitorizeze mai atent numerarul si cheltuielile si sa incerce sa reduca durata medie de incasare a creantelor, care sa fie transpusa proportional catre scaderea termenelor de plata a furnizorilor.
,,Corelarea costurilor aferente contractelor cu volumul de activitate si indicatorii de performanta variabila ai furnizorului reprezinta elemente esentiale ale politicii de evitare a coronacrizei economice’’, afirma specialistii de la Sierra Quadrant.
Pentru firmele aflate deja intr-o situatie limita, expertii recomanda concordatul preventiv.
Prin intermediul procedurii de concordat preventiv, firmele afectate de criza pot cere creditorilor sansa de a se redresa, evitand astfel procedura reorganizarii judiciare, greoaie si anevoioasa si care de cele mai multe ori esueaza sau nu duce la rezultatul scontat.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru ca permite acoperirea in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitarii procedurilor de faliment.
In cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter