RO EN
The cart is empty

SIERRA QUADRANT: Una din trei companii se confrunta cu dificultati financiare

Pe fondul accentuarii blocajului financiar, lipsei de finantare si in absenta unor planuri de business predictibile, o mare parte dintre IMM-urile din Romania se cufunda tot mai adanc in dificultati financiare, avertizeaza analistii de la Sierra Quadrant, intr-o analiza succinta privind situatia business-ului romanesc.
"Economia romaneasca pare, la prima vedere, ca se afla pe un trend pozitiv. Numarul firmelor nou-infiintate este in crestere, insolventele si falimentele sunt in scadere, in statisticile oficiale pare ca afacerile merg ca pe roate. Dincolo de aceste date, in economia reala, business-ul se confrunta, insa, cu tot mai multe provocari. Blocajul financiar se afla in prim-plan. Tot mai multe firme ajung in incapacitate de plata, in conditiile in care nu au capitalul necesar pentru a rezista pana la incasarea banilor de la parteneri", se arata in analiza.
Potrivit specialistilor de la Sierra Quadrant, "moda" creditului furnizor a accentuat si mai mult aceasta problema, astfel ca s-a ajuns ca una din trei companii sa se confrunte cu dificultati financiare.
Inclusiv firmele care au linii de finantare bancara se confrunta cu dificultati financiare. Datele BNR arata ca, in acest an, intarzierile la plata au crescut semnificativ fata de anul trecut.
Intarzierile la plata intre una si doua luni (31-60 de zile) au atins, in iulie 2019, nivelul de 269 milioane de lei, o suma mai mult decat dubla fata de august 2018 (116 milioane de lei). Si intarzierile la plata intre 15 si 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 milioane de lei (in august 2018), la 115 milioane de lei in iulie 2019.
Un sondaj recent arata, de altfel, ca 7 din 10 companii intarzie sa-si plateasca facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neincasarea facturilor, cresterea costurilor operationale si scaderea vanzarilor. Durata medie de incasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile.
In ansamblu, in luna iulie 2019, BNR inregistra 19,5 miliarde de lei sume restante la nivelul economiei, din care 9 miliarde de lei sume cu intarzieri mai mari de 5 ani, in crestere cu peste 500 milioane de lei fata de perioada similara a anului trecut.
"Jumatate din aceasta suma apartine debitorilor aflati in insolventa, faliment si reorganizare (5.153 de firme). Din cei 9,81 miliarde lei, 9,08 miliarde lei reprezentau, in iulie, sume restante. Datele se refera la expunerea fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20.000 de lei. Sumele datorate de debitorii aflati in insolventa au mai scazut insa, din pacate, diferenta se duce la sumele datorate de debitorii aflati in faliment. Acest fapt subliniaza ca, dincolo de scaderea statistica a numarului de insolvente si falimente, problema datoriilor este inca una foarte grava", afirma analistii de la Sierra Quadrant.

Constructiile, in topul domeniilor cu probleme
Domeniile cele mai afectate sunt, potrivit datelor statistice, constructiile, industria extractiva, agricultura, comertul, sectorul farmaceutic, transporturile si serviciile. In context, sunt si datele BNR care releva, in luna august, un numar semnificativ de instrumente de plata refuzate, similar cu cel din 2018. In total, in august 2019 s-au inregistrat 4.034 de instrumente de debit refuzate la plata, in valoare de 159,1 milioane de lei. Cele mai multe au fost bilete la ordin, 3.940, majoritatea fiind considerate incidente majore.
Potrivit analizei Sierra Quadrant, blocajul financiar are efecte majore intr-o economie slab finantata, cum este cea romaneasca. Statisticile arata ca, desi nevoia de finantare a companiilor este semnificativa, in prezent doar 12.000 dintre firmele romanesti sunt bancabile, astfel ca pentru majoritatea, creditul furnizor ramane singura alternativa. "Pe lanturile economice, aceste probleme se multiplica, iar primele victime sunt IMM-urile, in special microintreprinderile si firmele mici, care nu au capacitatea financiara sa reziste intarzierilor, care traiesc de la o factura la alta. Accenturarea blocajului financiar este de natura sa genereze probleme pentru intreg spectrul de business, de la scaderea profitabilitatii, probleme de cash flow, iar efectele directe se vad in reducerea investitiilor, cresterea preturilor, stoparea angajarilor si aparitia unui nou val de insolvente", afirma expertii Sierra Quadrant.
 
Cum eviti sa intri in blocaj
Sa stii cu cine faci afaceri, daca firma respectiva are datorii, popriri, procese, daca actionarii sunt implicati in alte societati cu probleme, daca isi onoreaza obligatiile financiare la timp, sunt elemente esentiale care pot face diferenta intre un business predictibil si un esec, arata analiza Sierra Quadrant. Potrivit expertilor, in relatia cu partenerii, companiile au nevoie de un sistem de evaluare standardizat a clientilor noi si a celor existenti. Fie ca se bazeaza pe resursele interne (departamente de vanzari, contabilitate, juridic si date proprii) sau apeleaza la o firma specializata, antreprenorii trebuie sa manifeste o vigilenta sporita in relatia cu partenerii.
"Monitorizarea continua reprezinta cheia unui business predictibil. Scaderile sau cresterile bruste de comenzi, intarzierea platilor, refuzul la plata si indisponibilitatea persoanelor de contact sunt doar cateva elemente care trebuie luate in calcul", spun expertii. 
Potrivit acestora, consolidarea relatiilor de business tine in mod direct de managementul creantelor, de asigurarea unor conditii comerciale dedicate, in functie de bonitatea si comportamentul de plata al partenerilor, dar si de educatia financiara a celor care fac business. 
"Antreprenorii trebuie, dincolo de manifestarea unei vigilente sporite in relatia cu partenerii, sa dezvolte planuri de afaceri pornind de la realitate, nu de la dorinte si asteptari optimiste. Oamenii de afaceri trebuie sa evite investitiile care nu aduc plus valoare, precum cele in imobile, masini etc., sa renunte la activele care nu reprezinta activitatea de baza si sa isi asigure resurse financiare de rezerva. Pe de alta parte, in conditiile accentuarii blocajului financiar, apelarea la serviciile de factoring poate fi o solutie optima", mai spun acestia.
Analistii de la Sierra Quadrant sustin, totodata, ca oamenii de afaceri nu trebuie sa se teama de firmele aflate in insolventa.
"Firmele aflate in insolventa au un plan de restructurare pe care trebuie sa-l urmeze si sunt monitorizate suplimentar de specialisti in domeniu. Au un comportament de business chiar mai predictibil comparative cu o firma obisnuita. Un parteneriat cu o firma aflata in insolventa poate aduce multiple avantaje - plati la timp, tarife avantajoase, conditii optime de livrare etc.", arata analiza.
Statisticile ONRC arata ca cele mai multe firme in insolventa activeaza, in prezent, in comert si service-uri auto, industria prelucratoare, transport, constructii si HORECA. Potrivit datelor, peste 3.700 de companii au intrat in insolventa in primele sapte luni din 2019. Cele mai mari 20 de companii care au intrat in incapacitate de plata in aceasta perioada au avut afaceri cumulate de 1,6 miliarde lei si datorii totale de circa 1,2 miliarde lei in 2018.
Analiza Sierra Quadrant a fost realizata pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Banca Nationala, Ministerul Finantelor si Oficiul National al Registrului Comertului pentru perioada ianuarie - august 2019.
***
Sierra Quadrant este specializata in lucrari de administrare si lichidare dificile si complexe, caracterizate prin patrimoniu mare, fiind una dintre primele 10 societati din tara, din acest sector de activitate. In cei peste 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment si lichidare. Printre dosarele gestionate de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV SA, Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS SA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter