RO EN
The cart is empty

PWC: Romania mentine un deficit sub estimari, in pofida incasarilor bugetare reduse

Romania nu reuseste sa incaseze din TVA intre 7,4 si 7,5 miliarde de euro, dar cu toate acestea deficitul bugetar s-a situat la o valoare de 6,72% din PIB, sub estimarea de 7,2%, a afirmat Daniel Anghel, partener si liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC Romania.
"Romania, din pacate, se afla pe penultimul loc, inaintea Irlandei, din perspectiva incasarilor la buget, undeva la aproximativ 27%, fata de o medie de 38 - 39% in Uniunea Europeana. De asemenea, 7,4 - 7,5 miliarde de euro nu reusim sa-i incasam din TVA... Practic, o treime din TVA datorata nu este colectata. In aceste conditii, totusi, deficitul bugetar a avut o cifra mai scazuta decat cifra initial estimata, de 6,72% versus 7,2% estimat si constatam cu placere ca veniturile bugetare au crescut cu 1,5 puncte procentuale, un parcurs ascendent de la 26%. In anul 2022, Ministerul Finantelor va face o analiza, speram cu mediul de afaceri la aceeasi masa, scopul fiind de redresare a incasarilor bugetare. Aici, chiar din PNRR, ne dam seama ca sunt doua linii directoare: prima legata de imbunatatirea colectarii taxelor, facil prin digitalizarea ANAF, si evident extinderea bazei de impozitare pentru care aceasta analiza va avea loc pe parcursul anului 2022", a declarat Anghel.
Specialistul in fiscalitate este de parere ca recentele propuneri fiscale aparute in spatiul public nu sunt fundamentate si nu au la baza o consultare cu mediul de afaceri.
"Recent, vedem o competitie de propuneri fiscale in spatiul public care nu sunt detaliate, nu sunt fundamentate, nu au la baza o consultare si dau impresia ca aceste modificari incep sa apara peste noapte fara ca la masa sa fie actorul principal, si anume mediul de afaceri care, evident, va trebui sa le suporte. Se creeaza, astfel, impresia ca se iau iarasi decizii fara o consultare. Am stat linistiti doi ani de zile, pe timpul pandemiei, dar vedem ca pe masura ce revenim la normalitate reapare aceasta abordare. Speram sa fie doar ceva izolat si sa nu continue aceste lucruri. In ceea ce priveste reasezarea sistemului privind impozitarea proprietatilor, avem nevoie de asta, dar nu credem ca un impozit suplimentar platit de cei care detin mai mult de doua locuinte va functiona.
De altfel, in trecut am avut o astfel de impozitare, pana in 2016 cand a fost schimbata pe urmatoarele considerente: avea caracteristicile unui impozit pe avere, nu existau baze de date centralizate la nivelul autoritatilor locale si agentiilor de cadastru si nu aveam un sistem de monitorizare pe baza de CNP pentru a sti exact numarul de case detinute. Putem vorbi de o reasezare pe principii ale fiscalitatii verzi, atunci cand vorbim de cladiri care au o anumita amprenta energetica sau cand vorbim de masini poluante sau nepoluante. Este cu totul altceva...", a explicat consultantul PwC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter