RO EN
The cart is empty

PwC: Piata de fuziuni si achizitii a fost de 5 miliarde euro, in scadere cu 12%

Conform raportului PwC Romanian M&A Outlook, piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania s-a mentinut la o valoare ridicata, chiar daca, prin comparatie cu anul 2017, a inregistrat o scadere (12%). Deprecierea fata de anul precedent a fost in linie cu evolutia pietei Europei Centrale si de Est.
In privinta volumelor, cele peste 170 de tranzactii inregistrate anul trecut in Romania au insumat o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro. Suma are in vedere valorile tranzactiilor facute publice, dar si estimari si proiectii ale valorilor, in situatiile in care date referitoare la pret nu au fost disponibile din surse publice.
Numarul tranzactiilor este in crestere comparativ cu anii precedenti, cand, s-au inregistrat in medie 130-140 de tranzactii pe an. Acest fapt releva o mai mare transparenta si incredere a pietei.
„In piata se simte o presiune in sensul cresterii asteptarilor privind valoarea adaugata generata de o tranzactie. Atingerea acestui obiectiv depinde de capacitatea de a se identifica si valorifica sinergiile si de a se integra elementele de valoare pe care le are entitatea achizitionata. De multe ori nu se cumpara doar o pozitie in piata, se cumpara o tehnologie sau un activ care este mai valoros decat modul in care este reflectat in situatiile financiare ale companiei” spune George Ureche, Liderul echipei de tranzactii, PwC Romania.
Pentru anul 2018, raportul arata ca cele mai efervescente domenii au fost cel de IT&C, servicii medicale si farma, imobiliar si productie industriala. In anul 2017 regaseam in acest top si sectorul serviciilor financiare. Chiar daca valorile tranzactiilor nu au fost publicate in toate cazurile, in ultimii ani, s-au inregistrat, anual, aproximativ 15 tranzactii de peste 100 de milioane de euro. Valoarea totala a pietei a fost influentata, in fiecare an, de numarul tranzactiilor de peste 100 de milioane de euro. Media valorica anuala a fost constanta in jurul valorii de 30 de milioane de euro. Daca sunt excluse tranzactiile mari, media pietei ajunge la aproximativ 14 milioane de euro per tranzactie.
„Numarul mare de tranzactii inregistrate in 2018 reflecta efervescenta pietei pe care am simtit-o cu totii. 2017 si 2018 au fost pentru Romania anii cu cea mai mare valoare a activitatii de tranzactii, depasind varful anterior din perioada 2006-2008. In prezent, oportunitatile de finantare si crestere pe care le au societatile romanesti se afla atat pe piata de capital, cat si in zona de fuziuni si achizitii (tranzactii private). Vanzarea, partiala sau totala, a afacerii catre un investitor care are atat forta financiara, cat si deschidere catre piete care pana la momentul tranzactiei nu au putut fi adresate este o cale de crestere pe care tot mai multe societati romanesti o au in vedere”, spune Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias.
„Pentru anul 2019 anticipam o evolutie oarecum similara ultimilor doi ani, atat in ceea ce priveste valoarea pietei, cat si numarul de tranzactii. Sunt proiecte deja incepute in mai multe sectoare, iar finalizarea cu succes a acestora depinde in mare masura de stabilitatea economica si legislativa a tarii. Daca aceste elemente sunt intrunite, vedem un an foarte bun pentru piata de fuziuni si achizitii”, a spus George Ureche.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter