RO EN
The cart is empty

PwC: Care sunt schemele de ajutor de stat aprobate, in sprijinul IMM-urilor

Aproape 40.000 de IMM-uri romanesti vor avea acces la credite bancare in conditii preferentiale pentru asigurarea continuitatii activitatii si plata personalului angajat pe perioada pandemiei, pana la 31 decembrie 2020. Romania a cerut aprobarea Comisiei Europene pentru doua scheme temporare de ajutor de stat: garantii de stat pentru credite acordate in vederea realizarii de investitii / linii de credit pentru capital de lucru, respectiv granturi directe pentru acoperirea dobanzilor si comisioanelor generate de aceste credite.
Schema de ajutor de stat propusa prin OUG 42/2020 are ca scop modificarea cadrului legislativ existent in ceea ce priveste sprijinul acordat IMM-urilor (i.e. IMM Invest Romania, astfel cum acesta a fost aprobat prin OUG 110/2017) si are ca scop asigurarea accesului IMM-urilor la credite bancare in conditii preferentiale pentru asigurarea continuitatii activitatii si plata personalului angajat pe perioada pandemiei, pana la 31 decembrie 2020. Modalitatea concreta de accesare a sprijinului financiar promis urmeaza sa fie detaliata in norme metodologice. Anterior implementarii, schema de ajutor de stat aprobata prin OUG 42/2020 va fi supusa analizei si aprobarii de catre Comisia Europeana.
Cine sunt beneficiarii eligibili?
Pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei IMM-urile din toate sectoarele, cu exceptia celor din industria jocurilor de noroc si pariurilor, productia sau comercializarea de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de investigare si protectie, daca indeplinesc criteriile de eligibilitate de mai jos:
- nu se aflau in dificultate la data de 31 decembrie 2019 in sensul Regulamentului (UE) nr. 651/2014, dar care s-au confruntat cu dificultati sau au intrat in dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19;
- nu se afla in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice sau institutia de credit care acorda finantarea;
- nu figureaza cu credite restante in ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 sau, daca inregistreaza restante, acestea sunt incadrate in categoriile A-C din baza de date a C.R.C (Centralei Riscului de Credit), inclusiv cu privire la finantarile de tip leasing;
- nu se afla in interdictie de a emite cecuri / bilete la ordin;
- impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei;
- prezinta garantiile colaterale solicitate si indeplinesc toate criteriile de eligibilitate impuse de institutia financiara;
- nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul central sau, daca inregistreaza, se obliga sa le achite din creditul acordat in cadrul programului;
- depun un document scris prin care se angajeaza sa nu disponibilizeze personalul existent de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta pana la 31 decembrie 2020, cu mentiunea ca intreprinderea poate organiza programul de lucru al salariatilor in functie de evolutia activitatii curente a acesteia.
In ce constau schemele ajutor gandite de Guvern
IMM-urile vor putea accesa credite intre 500.000 lei si 10 milioane de lei, la dobanzi subventionate de catre stat, acordate pe o perioada de maximum 72 de luni. Atentie, vor exista si comisioane de risc.
1. Garantii de stat pentru imprumuturi bancare
Statul poate acorda garantii de pana la 80% din valoarea finantarii pentru intreprinderi (exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente). In cazul microintreprinderilor sau intreprinderilor mici, garantia de stat poate ajunge la 90% din valoarea creditului.
Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui singur beneficiar este de cel mult 10.000.000 lei, cu urmatoarele precizari:
- In cazul creditelor pentru capital de lucru, valoarea maxima finantata poate fi 5.000.000 lei;
- In cazul creditelor pentru investitii, valoarea maxima finantata poate fi 10.000.000 lei.
Aceste plafoane nu echivaleaza cu suma efectiv imprumutata. Astfel, un beneficiar eligibil va putea accesa efectiv un credit egal cu valoarea cea mai mare dintre:
- Dublul sumei reprezentand cheltuielile salariale, inclusiv contributiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor, inregistrate la nivelul anului 2019. In cazul intreprinderilor infiintate dupa 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al imprumutului nu poate depasi suma estimata pentru primii doi ani de activitate;
- 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuala de venit in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, dupa caz, conform Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice depuse la organele fiscale competente pentru anul 2019;
- O valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati, acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni.
Pentru creditele / liniile de credit acordate microintreprinderilor si intreprinderilor mici, valoarea maxima a creditului acordat nu poate depasi 500.000 lei (pentru microintreprinderi), respectiv 1.000.000 lei (pentru intreprinderile mici).
In plus, o alta masura de sprijin pentru toate categoriile de finantari amintite anterior consta in subventionarea de catre stat a dobanzilor aferente creditelor / liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru (pentru toate categoriile de IMM-uri) / investitii (nu se aplica pentru finantarile acordate microintreprinderilor si intreprinderilor mici), in proportie de 100%. Perioada de subventionare a dobanzii vizeaza perioada dintre data acordarii creditului si pana la 31 decembrie 2020, insa aceasta masura este conditionata de aprobarea anuala a subventiei printr-un act normativ distinct.
Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni in cazul creditelor pentru investitii, fara posibilitate de prelungire. In cazul creditelor / liniilor de credit pentru capitalul de lucru, durata maxima a finantarilor este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii.
2. Ajutor de stat sub forma de granturi directe
Ministerul Finantelor Publice va percepe anumite comisioane de risc, care vor putea fi insa acoperite prin granturile directe acordate in baza OUG 42/2020. Astfel, IMM-urile care au contractat credite garantate conform programului beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare si a dobanzilor aferente finantarii acordate, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 800.000 EUR per intreprindere (cu exceptia intreprinderilor din sectoarele agriculturii, pisciculturii si acvaculturii, unde limitarile sunt de 100.000 – 120.000 euro).
Schema de ajutor de stat este valabila pana la data de 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor OUG 42/2020 si data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.
Bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de 161 milioane euro, iar plafonul maxim de garantare este de aproximativ 3,1 miliarde euro.
 
Articol realizat de Sonia Voinescu - Senior Associate PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter