RO EN
The cart is empty

Modificarea OUG 6/2019 ofera noi oportunitati pentru firmele afectate de criza

CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, parte a Impetum Group, incurajeaza companiile aflate in dificultate sa faca demersuri pentru a beneficia de noile facilitati aduse prin OG 6, care le ofera o oportunitate de redresare prin esalonarea datoriilor principale la ANAF, precum si stergerea dobanzilor si penalitatilor calculate la acestea. Prin modificarile aduse OG 6, Guvernul acorda companiilor posibilitatea de a restructura si obligatiile bugetare datorate pentru perioada august – decembrie 2020. Forma anterioara a ordonantei permitea companiilor restructurarea bugetara doar pana la 31 iulie 2020. In anumite conditii este posibila reducerea datoriei principale restante la 31 decembrie 2020 cu pana la 50%, caz in care o parte din aceasta suma trebuie achitata in avans.
„Acum ne putem baza pe un cadrul legislativ mai flexibil, axat pe preventie si acest lucru este un semnal pozitiv pentru economie. Incurajam companiile sa faca demersuri pentru restructurare in baza OG6 pentru ca este un instrument important pe care noi l-am folosit cu succes in companii relevante precum ROMAERO. Astfel, companiile pot adopta o redresare timpurie, pot beneficia de consultanta pe tot parcursul procedurii, de libertate in negocierea planului de restructurare, de sprijin in implementarea unui plan de afaceri care sa conduca la reorganizarea operationala a companiei si, in acelasi timp, de confidentialitate pe parcursul intregului proces. Acesta este un prim pas. In aceeasi idee a legislatiei in domeniul restructurarii, urmeaza o transpunere a Directivei Europene care trebuie adoptata pana in iulie 2021, in care CITR a fost desemnata consultant pentru implementare la nivel national”, a declarat Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR si Head of Business Development Impetum Group.
Pentru a putea beneficia de aceasta oportunitate, companiile care au datorii scadente la decembrie 2020 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: (i) sa nu li se aplice esalonarea clasica din Codul Fiscal (doua conditii esentiale pentru esalonarea clasica sunt existenta garantiilor care acopera cel putin valoarea datoriei, respectiv capacitatea de plata a ratelor pe perioada esalonarii), (ii) sa aiba declaratiile fiscale depuse la zi, (iii) sa contracteze un specialist expert independent, preferabil practician in insolventa care are experienta in proceduri similare si care sa le asiste pe parcursul intregului proces, si (iv) sa achite datoriile scadente acumulate in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2021 si data depunerii planului de restructurare prin OG 6. Din acest motiv, expertii CITR recomanda companiilor sa demareze procesul cat mai rapid, pentru a evita acumularea unor creante bugetare aditionale.
OG 6 foloseste un mix de instrumente consacrate deja in reorganizarile judiciare, in care CITR are o experienta de peste 20 de ani.
Principala dificultate in accesarea OG 6 este acoperirea sumelor scadente incepand cu ianuarie 2021 si finantarea avansului calculat in cazul reducerii datoriilor. In aceasta situatie, cea mai buna solutie este accesarea unei finantari bancare, procedura in care specialistii CITR pot contribui decisiv, avand o experienta notabila in piata.
Una dintre principalele modificari aduse ordonantei este reducerea avansului procentual pe care companiile trebuie sa il plateasca pentru a beneficia de oportunitatile oferite de OG 6, acesta fiind aplicat asupra sumelor ce urmeaza a fi esalonate efectiv prin plan, nu asupra intregului debit principal, asa cum era reglementat in varianta anterioara. Spre exemplu, in cazul unei datorii principale de 1.000.000 lei, OG6 prevede posibilitatea reducerii acesteia pana la maximum 500.000 lei, suma care se achita astfel: 75.000 lei avans si diferenta de 425.000 lei esalonata pe o perioada de pana la 10 ani. In forma anterioara, cei 500.000 lei trebuiau platiti astfel: 150.000 lei avans si 350.000 lei esalonati prin planul de restructurare.
De asemenea, noile prevederi permit companiilor ale caror solicitari de restructurare nu au fost solutionate pana la data de 3 ianuarie 2021, sa retraga cererea initiala, sa isi modifice planul de restructurare incluzand creantele bugetare scadente in perioada august-decembrie 2020 si sa depuna planul refacut.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter