RO EN
The cart is empty

MAZARS: Liderii de business sunt optimisti si pregatesc investitii in dezvoltare

 
Mazars, firma internationala de audit si consultanta in afaceri, a publicat studiul "Building global ambition: C-suite barometer outlook 2024”. Conform barometrului Mazars, liderii din top management (C-suite) sunt mai optimisti si mai increzatori ca niciodata. Mediul de afaceri priveste cu incredere spre un viitor pozitiv, iar liderii se pregatesc sa isi dezvolte afacerile prin implementarea unor strategii ambitioase de crestere.
- Optimismul atinge un nivel record - 89% crestere a veniturilor fata de anul precedent, iar 94% dintre lideri se asteapta la o crestere economica in 2024, cu opt puncte procentuale mai mult decat anul trecut.
- Factorii economici, inclusiv inflatia si costurile de trai ridicate (37%), precum si preturile si/sau penuria de energie (33%), reprezinta doua dintre principalele trei tendinte externe care se asteapta sa aiba cel mai mare impact asupra companiilor. De asemenea, aparitia unor tehnologii noi (33%) este vazuta ca avand o influenta majora, companiile fiind increzatoare ca sunt pregatite pentru a le adopta.
- Proportia companiilor care isi sporesc investitiile, calculata ca medie pe toate activitatile comerciale, a crescut la 66% (cu 3 puncte procentuale fata de anul precedent), iar 44% dintre companii sunt „foarte increzatoare” ca pot gestiona tendintele externe, in crestere cu 6 puncte procentuale fata de 2023.
- Pentru al doilea an consecutiv, transformarea IT/tehnologica a companiei reprezinta principala prioritate strategica a liderilor. Insa, trei sferturi dintre cei care utilizeaza deja inteligenta artificiala generativa in organizatia lor sunt preocupati de aspectele etice, iar 95% considera ca este nevoie de mai multe indicatii si recomandari din partea autoritatilor de reglementare.
- Expansiunea internationala a devenit mai importanta pentru lideri, avansand pe locul doi de pe locul cinci, alaturi de strategiile noi sau revizuite de sustenabilitate si de gestionare a resurselor umane. Pe primul loc se afla in continuare transformarea tehnologica, fiind principala prioritate strategica a liderilor in urmatorii trei-cinci ani (35%).
- Observam o implicare sporita a liderilor in sustenabilitate, cu un numar tot mai mare de companii care isi raporteaza impactul si isi aloca bugete specifice pentru raportarea ESG. Cu toate acestea, peste o treime dintre lideri (37%) declara ca le lipseste expertiza interna in ceea ce priveste datele si raportarea privind drepturile omului, o crestere cu 10 puncte procentuale fata de anul precedent.
- 83% dintre liderii C-suite din Romania au o perspectiva pozitiva pentru viitor (17% sunt foarte optimisti, 39% sunt optimisti, iar 27% sunt usor optimisti).
- Cresterea organica (39%) ramane cea mai importanta sursa de crestere pentru liderii romani, alaturi de activitatea de M&A si aliantele strategice/joint ventures cu terti (fiecare 22%).
"Nivelurile ridicate de optimism si increderea reinnoita a respondentilor nostri indica o crestere a afacerilor in acest an. In fata volatilitatii, liderii C-suite au demonstrat rezilienta si agilitate, acest lucru permitandu-le sa continue investitiile si sa transforme afacerile, abordand in acelasi timp provocarile si oportunitatile tehnologiilor emergente, planurile de extindere si agenda ESG, astfel pregatindu-si companiile pentru o crestere sustenabila. Desi anul acesta ar putea fi unul de revenire pentru companii, vor exista totusi decizii dificile de luat. Cu toate acestea, observam o constientizare tot mai mare in domeniile prioritare care vor asigura o crestere economica sustenabila in economia globala.”, a mentionat Mark Kennedy, Partner, Group Executive Board Member, Mazars.
In fiecare an, Mazars colecteaza opiniile directorilor executivi din intreaga lume. Acest barometru ofera o imagine de ansamblu asupra tendintelor pietei si transformarilor anticipate in mediul de afaceri. De asemenea, analizeaza prioritatile strategice ale liderilor C-suite, precum si provocarile si oportunitatile care influenteaza cresterea, oferind analize detaliate menite sa faciliteze pregatirea pentru viitor.
 
 
Transformarea in lumea digitala
Transformarea IT/tehnologica a companiei continua sa fie una dintre principalele prioritati ale liderilor de afaceri, o treime dintre acestia (32%) declarand ca reprezinta o prioritate strategica.
Noile tehnologii sunt asteptate sa aiba un impact semnificativ asupra afacerilor, insa majoritatea liderilor din top management (87%) sunt convinsi ca afacerile lor sunt pregatite. In ceea ce priveste reglementarea noilor tehnologii, 95% dintre lideri considera ca este esential sa se introduca mai multe reglementari la nivel national sau international pentru controlul inteligentei artificiale generative (IA generativa).
Totusi, aceasta cerere pentru mai multa reglementare si control nu a afectat interesul liderilor, 85% dintre ei sustinand ca IA generativa va avea un impact asupra organizatiei lor, trei sferturi deja folosind-o intern si/sau pentru produse/servicii. Trei sferturi dintre cei care utilizeaza deja IA exprima preocupari etice cu privire la aceasta tehnologie. Jumatate dintre lideri se asteapta ca IA generativa sa inlocuiasca anumite locuri de munca in organizatia lor, iar 57% dintre acestia afirma ca acest lucru s-a intamplat deja sau se va intampla in cursul acestui an.
Expansiunea internationala, o prioritate strategica
Pentru prima data, expansiunea internationala a intrat in top trei prioritati strategice, fiind mentionata de un sfert dintre liderii C-suite. Cresterea organica este vazuta ca un motor important al expansiunii in 2024, fiind preconizata de 53% dintre acestia.
Principalele destinatii indicate pentru expansiunea internationala sunt China, Germania si SUA, Franta si Regatul Unit ramanand optiuni importante. Canada si Brazilia intra si ele in topul destinatiilor de expansiune pentru companii in 2024. 
 
Angajamente mai mari fata de sustenabilitate
Valul asteptarilor legate de sustenabilitate continua sa creasca in lumea afacerilor. Aproape trei sferturi (71%) dintre organizatii realizeaza un raport de sustenabilitate, iar un numar tot mai mare integreaza acest aspect in planificarea bugetara (72%) – cele mai mari valori inregistrate pana in prezent pentru ambele aspecte in analiza anuala Mazars.
Colectarea si calitatea datelor raman principalele provocari, dar intelegerea reglementarilor este pe cale sa le depaseasca, crescand de la 21% anul trecut la 31% anul acesta. Implementarea unor noi reglementari, precum Directiva Uniunii Europene privind raportarea corporativa de sustenabilitate, pare sa aiba un impact semnificativ, iar provocarea de a intelege reglementarile este resimtita cel mai mult in Europa, de catre 35% dintre executivi.
Domeniul raportarii de sustenabilitate care se confrunta cu cele mai mari provocari in ceea ce priveste colectarea si calitatea datelor este cel al drepturilor omului. De asemenea, este clar ca numarul liderilor care recunosc ca le lipseste expertiza interna in domeniul drepturilor omului este in crestere – de la 27% la 37% anul acesta.
 
Noile tendinte in atragerea talentelor
Competitia pe piata fortei de munca este acerba. Aproape jumatate dintre liderii C-suite recunosc ca recrutarea initiala este o provocare, 44% declarand ca se confrunta cu dificultati in a angaja personal calificat, iar 30% considera ca recrutarea la nivel de management executiv este cea mai mare provocare. Ca un potential risc pentru formarea viitoarei generatii de lideri C-suite, executivii prioritizeaza strategii noi sau revizuite. La nivel global, tot mai multi considera ca oportunitatile de invatare si dezvoltare sunt esentiale pentru a atrage cele mai bune talente, contribuind la cresterea pe termen lung a afacerii.
Peste 83% dintre liderii C-suite din Romania au o perspectiva pozitiva de crestere in 2024
In ultimii ani, elaborarea agendei potrivite a fost cu siguranta o provocare pentru liderii C-suite, avand in vedere perturbarile cu care s-au confruntat. Cu toate acestea, au dat dovada de forta si rezilienta, conducandu-si echipele cu succes prin perioade dificile.
Studiul nostru precedent a aratat faptul ca liderii C-suite din Romania erau optimisti in ceea ce priveste viitorul afacerilor lor, sentiment care ramane ferm si neclintit si in acest an, peste 83% dintre ei avand o perspectiva pozitiva pentru viitor (17% sunt foarte optimisti, 39% sunt optimisti, iar 27% sunt usor optimisti).
"Probabil din cauza contextului geopolitic si a efectelor post-pandemice, liderii romani nu se asteptau la nicio modificare a veniturilor lor din 2021 fata de 2020, doar 38% dintre ei anticipand o crestere, comparativ cu 86% la nivel global. Acum, la doi ani distanta, lucrurile sunt cu siguranta diferite, companiile locale fiind mai optimiste; de la 38%, acum 94% spun ca sunt in crestere, comparativ cu 89% la nivel global. Aceasta schimbare uriasa indica o piata de afaceri optimista pentru viitor, increzatoare in dezvoltarea sa si pregatita sa faca fata provocarilor viitoare.”, a mentionat Dino Ebneter, Country Managing Partner, Mazars in Romania.
Intrebati care vor fi cele mai importante surse de crestere in 2024, liderii C-suite din Romania au mentionat cresterea organica (39%), activitatea de M&A si aliantele strategice/joint ventures cu terti (fiecare 22%). Dino a adaugat: „Cresterea organica si-a mentinut pozitia de top de anul trecut, demonstrand ca liderii C-suite raman angajati sa isi dezvolte capacitatile interne si sa stimuleze o dezvoltare sustenabila in cadrul companiilor lor.”
Cu toate ca Romania este recunoscuta drept un hub al progreselor tehnologice, directorii executivi acorda cea mai mare prioritate expansiunii internationale (39%), urmata de implementarea strategiilor noi sau revizuite de atragere/retentie a talentelor (33%). La nivel global, expansiunea internationala a ocupat locul doi, transformarile tehnologice ramanand principala prioritate.
Chiar daca sunt optimisti in privinta viitorului, directorii executivi isi mentin o perspectiva realista, analizand cu atentie tendintele care vor influenta cel mai mult afacerile lor in 2024. Printre aceste aspecte se numara tensiunile geopolitice, turbulentele sociale din tarile in care isi desfasoara activitatea, precum si fluctuatiile preturilor la energie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter