RO EN
The cart is empty

KPMG: Variatii mari in impozitarea transferurilor la nivelul afacerilor de familie

Variatiile fiscale importante in 57 de jurisdictii, inclusiv Romania, de ordinul milioanelor de euro, in cazul transferului afacerilor de familie intre generatii inseamna pentru multe afaceri de familie ca existenta si dezvoltarea business-ului pe termen lung depind de o buna planificare a transmiterii activelor comerciale sau chiar a averii familiei de la o generatie la alta.
Aceasta este concluzia celui mai recent studiu KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor realizat in 57 de tari. Raportul releva importanta monitorizarii sistemului fiscal si evolutiei acestuia de catre afacerile de familie cu prezenta in mai multe jurisdictii, astfel incat sa poata diminua potentialele efecte negative. Romania, dar si alte tari, ca de exemplu Polonia, Slovacia, Elvetia, Noua Zeelanda si Australia, nu impoziteaza transferul intre generatii, incurajand, astfel, continuarea afacerii si reinvestirea fondurilor pentru sustinerea si dezvoltarea afacerilor.
Cu tot mai multe afaceri de familie dispersate geografic, diferentele fiscale intre jurisdictii in cazul transferurilor pe parcursul vietii (prin donatie) si/sau la decesul proprietarului (prin mostenire) pot genera implicatii la nivelul planurilor de succesiune si pot necesita planificare fiscala. Editia 2023 a Global Family Business Tax Monitor evidentiaza, printre altele, discrepantele mari in materie de tratament fiscal si reflecta provocarile cu care se confrunta afacerile de familie.
 
Studiul arata ca, la nivel global, Coreea de Sud, Franta, SUA si Regatul Unit impun cele mai mari cote de impozitare pentru transferul prin mostenire al unei afaceri de familie evaluate la 10 milioane EUR, inainte de aplicarea unor scutiri sau deduceri fiscale.
Chiar si dupa aplicarea unor scutiri sau deduceri fiscale, Africa de Sud isi pastreaza un loc fruntas din punct de vedere al sarcinii fiscale in cazul mostenirilor evaluate la 10 milioane EUR, urmata de Canada si Japonia. Pentru mostenirea afacerilor de familie evaluate la mai mult de 100 de milioane de euro, cea mai scumpa jurisdictie din punct de vedere fiscal este Coreea de Sud, iar, dupa aplicarea unor scutiri sau deduceri fiscale, Africa de Sud si SUA ocupa locul al doilea si al treilea.
Pentru transferul realizat pe parcursul vietii (donatie) a unei afaceri de familie evaluata la 10 milioane de euro, Venezuela are cel mai ridicat nivel de taxare la nivel global (inainte de aplicarea unor scutiri sau deduceri fiscale), urmata de Spania, Coreea de Sud si Franta. Dupa aplicarea unor scutiri sau a unor deduceri fiscal insa, locurile doi si trei sunt disputate de Africa de Sud si Japonia. Situatia este similara si in cazul intreprinderilor de familie evaluate la 100 de milioane EUR inainte si dupa aplicarea unor scutiri sau deduceri fiscale.
 
”In general, teoria economica spune ca neimpozitarea sau impozitarea cu o cota redusa poate fi o metoda de atragere si retentie a antreprenorilor si de creare, adaugare a valorii la nivel local. Pentru ca sarcinile fiscale mai mici ar putea incuraja afacerile de familie sa isi continue activitatea, sa se dezvolte si sa reinvesteasca profitul in generarea de inovatie, de noi locuri de munca si atragerea de talente. De aceea, locul in care alegi sa iti dezvolti afacerile conteaza foarte mult si nu doar din perspectiva fiscala, ci si din perspectiva cadrului juridic”, declara René Schöb, Partener, Head of Tax & Legal, KPMG in Romania.
 
”In Romania, transferul afacerilor (al actiunilor) prin mostenire ori donatie nu este considerat venit impozabil atunci cand este realizat catre membri din noua generatie a familiei. Chiar daca legislatia fiscala din Romania legata de transferul afacerii este favorabila, acest lucru nu este suficient pentru o planificare fiscala sustenabila. Un eventual transfer al afacerii de familie trebuie sa ia in considerare si legislatia altor jurisdictii in care se desfasoara poate o parte a activitasii economice, sau mai ales trebuie sa tina cont si de situatia fiscala a beneficiarilor – i.e. in cazul unor membri de familie care nu locuiesc in Romania si care sunt rezidenti fiscal ai unui alt stat”, explica Daniel Jinga, Associate Director, Consultanta Fiscala, KPMG in Romania.
 
Raportul a fost o sursa de referinta pentru planificarea fiscala a afacerilor de familie timp de aproape un deceniu, oferind termeni de comparatie pentru nivelul obligatiilor fiscale intre jurisdictii pentru transferul afacerilor de familie pe parcursul vietii proprietarilor, inclusiv prin retragere, sau prin mostenire.
Studiul KPMG arata ca sunt implementate modificari fiscale in multe jurisdictii in privinta transferurilor de afaceri. In Belgia, jurisprudenta fiscala recenta a stabilit ca anumite activitati din spectrul imobiliar, care depasesc zona simplei administrari a bunurilor, pot fi considerate „activitate economica”, aceasta fiind una dintre conditiile de baza pentru aplicarea unui tratament fiscal favorabil. In Tarile de Jos, politica fiscala a guvernului pentru anul 2023 vizeaza si reevaluarea schemei de succesiune a afacerilor pentru a exclude imobilele inchiriate, ceea ce va insemna aplicarea unei cote de impozitare standard in cazul acestor tipuri de imobile. De asemenea, este dezbatuta si reducerea procentului de 83% pentru scutirea pe donatii si mosteniri, ceea ce ar putea genera majorarea impozitului datorat in momentul transferului catre generatia urmatoare. Rezultatul acestui proces va fi inclus, probabil, in masurile adoptate pentru anul 2024.
 
In Japonia, exista o propunere recenta de revizuire a sistemului actual de impozitare a succesiunii pentru a integra mai bine taxele pe mostenire, cadouri si donatii. In plus, propunerea include si ajustarea cuantumului deducerilor aplicabile in cazul transferului afacerilor de familie.
”Romania ofera conditii favorabile si oarecum stabile in cazul transferului afacerilor de familie prin donatie si/sau mostenire. Cu toate acestea, la nivel international, subiectul este in curs de revizuire. De exemplu, intr-un studiu prezentat in iulie anul trecut, Comisia Europeana a recomandat statelor membre sa revizuiasca cadrul fiscal aplicabil mostenirilor si donatiilor. In consecinta, intreprinderile de familie trebuie sa urmareasca indeaproape evolutiile legislative din toate jurisdictiile in care isi desfasoara activitatea sau in care locuiesc beneficiarii acestor afaceri de familie”, conchide René Schöb.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter