RO EN
The cart is empty

KPMG: Salariul minim din industria constructiilor pentru anul 2019 este de 633 euro

KPMG Romania a lansat cea de-a 4-a editie a Ghidului privind detasarea internationala a lucratorilor, un studiu privind cerintele minime de salarizare si nu numai in cazul detasarilor internationale in statele membre ale Uniunii Europene (UE), ale Spatiului Economic European (SEE) si Elvetia. Scopul principal al acestui studiu este de a oferi angajatorilor o imagine de ansamblu asupra potentialelor costuri si obligatii administrative asociate detasarilor internationale. In acest sens, Ghidul include informatii privind salariul minim, cota efectiva de impozitare si procedurile specifice de inregistrare necesare in fiecare stat membru.
Studiul publicat de KPMG in Romania privind salariul minim si procedurile specifice de inregistrare necesare in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si in Elvetia releva faptul ca Romania are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85%*) din cele 26 de tari analizate, semnificativ mai mare decat cota efectiva de impozitare din alte tari din Europa Centrala si de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) si 33,5% (Ungaria).
"In mod surprinzator sau nu, tarile cu un nivel al salariului minim scazut au costuri fiscale mai mari pentru angajati. In timp ce Irlanda, tara cu cel mai inalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elvetia, are o cota efectiva de impozitare de 24,07% pentru angajat, Romania, tara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elvetia, are o cota efectiva de impozitare de 40,85", explica Madalina Racovitan, Partener Consultanta Fiscala si Head of People Services, KPMG in Romania.
Ghidul compara, de asemenea, nivelul salariului minim aplicabil in statele membre UE/SEE/Elvetia. Racovitan explica: "Din anul 2016, cand KPMG a inceput aceasta serie de studii, Olanda, Irlanda si Luxemburg au fost tarile cu cel mai inalt nivel al salariului minim stabilit la nivel national, in timp ce Romania si Bulgaria au ocupat constant ultimele locuri, cu cel mai mic nivel al salariului minim".
Potrivit editiei 2019 a Ghidului, din cele 21 de tari incluse in studiu care au un salariu minim stabilit la nivel national, Romania se situeaza pe locul 19 cu un salariu minim de 439 EUR, urmata doar de Letonia (430 EUR) si Bulgaria (286 EUR). Incepand cu acest an, Romania are un salariu minim diferit pentru industria constructiilor (633 EUR), semnificativ mai mare decat cel standard. In acest context, Romania se situeaza in sectorul constructiilor pe locul 16 din cele 26 de tari care au furnizat informatii referitoare la salariul minim brut aplicabil in acest domeniu.
In contextul globalizarii, transformarii digitale si dorintei tot mai mari de flexibilitate, respectarea cerintelor legale aplicabile lucratorilor mobili creeaza o provocare aditionala pentru organizatii. Seria de studii initiata de KPMG in Romania ofera companiilor informatiile de baza pentru a face fata acestei provocari, astfel incat angajatorii sa inteleaga principiile generale privind detasarea lucratorilor pentru a putea planifica in mod corespunzator activitatea companiei. Prevederile legale in acest domeniu devin mai clare, dar si mai stricte, cu fiecare an care trece. In acest sens, angajatorii trebuie sa se asigure ca respecta cerintele Directivei privind detasarile internationale, inclusiv cerintele privind acordarea salariului minim, precum si cele specifice fiecarei tari in ceea ce priveste obligatiile de inregistrare la autoritatile competente.
Racovitan concluzioneaza: "In functie de tara in care are loc detasarea si de situatia specifica a angajatului, costurile pentru angajator vor fi diferite. Nu exista o reteta sau o regula general valabila in ceea ce priveste detasarile internationale. Fiecare detasare trebuie analizata individual. Aceasta a patra editie a Ghidului KPMG privind detasarea internationala a lucratorilor ofera un punct de plecare, ajutand angajatorii sa obtina o imagine de ansamblu asupra posibilelor costuri si obligatii legale aplicabile situatiei lor. Cu toate acestea, avand in vedere complexitatea si multitudinea aspectelor asociate detasarilor internationale si severitatea sanctiunilor pentru nerespectarea prevederilor legale, este recomandat ca angajatorii care detaseaza personal din strainatate sa consulte un expert in legislatia aplicabila".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter