RO EN
The cart is empty

Imprumuturile noi pentru companii reprezinta 57% din totalul creditelor acordate

Volumul creditelor noi acordate de banci populatiei si companiilor in sase luni de la debutul pandemiei COVID-19 se ridica la 38,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 14% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii august 2020. In jumatate de an, in perioada martie-august 2020, bancile au acordat credite in pondere de o septime din soldul creditului neguvernamental, care totalizeaza 274,5 miliarde lei la finele intervalului de referinta. Soldul creditului neguvernamental reprezinta diferenta dintre totalul creditelor acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite. Revigorarea creditarii s-a inregistrat in lunile iulie si august si s-a bazat in special pe avansul imprumuturilor acordate companiilor, care ocupa o pondere de 57% din totalul creditelor noi acordate. Creditele in moneda nationala reprezinta 80% din totalul creditelor noi acordate de la debutul pandemiei.
In perioada martie-august 2020, populatia a accesat credite noi in valoare de 16,6 miliarde lei, ponderea in totalul creditelor noi accesate fiind de 43%. Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat preponderent credite in lei, in proportie de 97%, conducand la eliminarea riscului valutar. Creditele in lei accesate de populatie, in valoare de 16,18 miliarde lei, reprezinta peste jumatate din totalul creditelor noi in lei acordate in perioada mentionata, de 30,6 miliarde lei.
In cele sase luni de restrictii, martie-august 2020, companiile au contractat credite in valoare de 21,87 miliarde lei, ceea ce echivaleaza cu 57% din totalul creditelor noi acordate in sectorul neguvernamental. Companiile au accesat credite noi in lei, reprezentand aproape jumatate din creditele totale in lei, precum si credite in euro si dolari. Creditele contractate de companii in valuta au fost ca valoare jumatate din cele in lei, echivalentul a 7,4 miliarde lei. In ceea ce priveste creditele in euro, peste 93% dintre valoarea totala a fost contractata de persoanele juridice. Creditele noi in dolari au reprezentat aproximativ 3,24% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.
Inca de la debutul pandemiei, bancile din Romania au sprijinit clientii si au suspendat obligatiile de plata lunare din contractele de credit pentru 22% din creditele acordate populatiei si 28% din portofoliul total de imprumuturi acordate companiilor. Cadrul reglementativ european a permis amanarea obligatiilor la plata ale debitorilor afectati de pandemia COVID-19. Doar in aceasta situatie, creditele amanate la plata, atat prin intermediul moratoriului legislativ, cat si non-legislativ, au beneficiat de un tratament prudential distinct si favorabil.
Sistemul bancar are capacitatea sa sustina o crestere a creditarii pe baze sustenabile. Atat masurile de fluidizare a acordarii creditelor, cat si garantiile acordate de stat contribuie la impulsionarea creditarii si recuperarea decalajelor privind gradul de intermediere financiara in Romania in raport cu statele Uniunii Europene. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter