RO EN
The cart is empty

IG: Conservatorismul si iluzia controlului pot genera probleme companiilor

In urma analizei situatiei financiare aferente tuturor companiilor insolvente din ultimul deceniu, am observat ca emotiile antreprenorilor difera in functie de zona acestora. Pentru identificarea acestor corelatii am asociat cateva ecuatii financiare pentru fiecare emotie, ecuatii pe care le-am identificat si cu ajutorul experientei acumulate in foarte multe intalniri de afaceri.
In ultimii zece ani am participat la peste o mie de intalniri de afaceri cu antreprenori si manageri reprezentand companii din majoritatea sectoarelor de activitate, si provenind din toate zonele tarii. Ca urmare a tuturor acestor experiente, am observat o concentrare diferita a erorilor emotionale sau cognitive in functie de regiunea in care isi desfasoara activitatea companiile respective. Desigur, toate acestea pot fi doar perceptii subiective influentate de experienta personala si profilul companiilor intalnite. De aceea, am incercat sa evaluez in ce masura perceptiile mele subiective se confirma prin analiza financiara a firmelor insolvente. Pentru a surprinde acest aspect, am calculat o serie de indicatori in baza situatiilor financiare depuse de companiile care au intrat in insolventa in ultimii zece ani (perioada 2007–2016) aferente exercitiului anterior deschiderii procedurii de insolventa. Rezultatele sunt prezentate mai departe, alaturi de ilustrarea indicatorilor financiari in functie de regiunea in care era inregistrat sediul social al firmelor insolvente.
- Companiile insolvente in ultimii zece ani cu sediul social in zona de Nord-Est si Sud-Est sunt singurele care inregistrau o crestere medie a veniturilor inainte de incetarea activitatii (+8% pentru zona de Nord-Est, respectiv +11% pentru zona de Sud-Est). In acelasi timp, aceste companii inregistrau cele mai mari pierderi (peste -10%). Se remarca investitiile minime (capex inferior amortizarii) si ponderea destul de ridicata a altor cheltuieli de exploatare (cea mai putin transparenta). Disproportia dintre cresterea accelerata a veniturilor si pierderile record indica o preponderenta a biasurilor emotionale (din experienta personala predominand supraincrederea, atasamentul emotional si frica de regret). Venitul este vanitate, dar profitul este sanatate.
- Companiile insolvente cu sediul social in zona de Centru, Nord-Vest si Vest se evidentiaza prin nivelul ridicat al investitiilor si profiturile pozitive. In ciuda acestui fapt, scaderea marginala a cifrei de afaceri, cuplata cu nivelul scazut al profiturilor (randamentul mediu al activelor fluctuand intre 2%-4%, sub costul mediu ponderat al capitalurilor), au facut ca aceste companii sa inregistreze probleme de lichiditate. Disproportia dintre investitiile ridicate si profiturile inferioare, pe fondul scaderii marginale a cifrei de afaceri, indica o preponderenta a biasurilor cognitive (din experienta personala predominand disponibilitatea informatiei, confirmarea, conservatorismul, iluzia controlului). Perseverenta opiniei si procesarea eronata a informatiei cu privire la concurenta, potentialul de piata si presiunea furnizorilor au determinat ca planul de afaceri elaborat de aceste companii sa fie departe de realitate.
- De departe, companiile insolvente cu sediul social in zona de Sud si Sud-Vest se remarca prin ponderea foarte ridicata a altor cheltuieli de exploatare (categoria de cheltuieli cu cel mai scazut nivel al transparentei, in care sunt incluse si cheltuielile privind activele cedate si donatii), cel mai ridicat procent al companiilor insolvente detinute de actionari care erau implicati simultan si in alte companii, precum si cel mai rapid ritm de scadere al veniturilor (probabil, o parte din aceasta scadere fiind explicata si prin transferul activitatii catre alte companii din grup). De asemenea, in aceste zone intalnim cea mai ridicata pondere a companiilor pentru care procedura de insolventa este deschisa la cererea debitorului. Toate aceste cifre indica faptul ca in zona de Sud si Sud-Vest intalnim cea mai ridicata frecventa a insolventelor induse si premeditate.
Un alt aspect interesant pe care l-am observat este natura diferita a biasurilor in functie de etapa ciclului economic. Astfel, in etapa de expansiune predomina supraincrederea (supraestimarea profitului si subestimarea riscului), confirmarea (respingerea sau desconsiderarea informatiilor care contrazic planul de afaceri), iluzia cunoasterii depline, atribuirea de sine (succesul este datorat propriilor actiuni, si mai putin inertiei de crestere generalizata) precum si frica de regret (in contextul in care majoritatea creste si se dezvolta, apare sentimentul de teama de a nu ramane in spate si se imprima efectul de turma). Pe masura ce economia decelereaza si intra in recesiune, majoritatea agentilor economici reactioneaza lent in prima faza (ancorare si ajustare, iluzia controlului, atasamentul emotional si predomina efectul dispozitiei prin amanarea/evitarea sentimentului de regret). In faza ulterioara, cea in care recesiunea se adanceste, lipsa de control si retrospectiva limitata duc la instaurarea unui sentiment excesiv pesimist, ceea ce determina ingustarea viziunii pe termen lung (scopul principal este sa supravietuim pe termen scurt).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter