Municipalitatea ieseana a initiat un proiect de Hotarare de Consiliu Local privind aprobarea unei scheme de ajutor de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Iasi care beneficiaza, in anii fiscali 2019 - 2021, de reducerea impozitului pe cladiri pentru cladirile aflate in clasa energetica A si care detin o certificare oficiala recunoscuta la nivel national si international ca si cladire „verde”.
Primarul Mihai Chirica a explicat ca astfel se urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat si imbunatatirea nivelului de trai si conditiilor de viata. Scopul urmarit este dezvoltarea economico-sociala dinamica si durabila, protectia mediului inconjurator prin utilizarea rationala si eficienta a resurselor naturale, inclusiv masuri de economisire a energiei si utilizarea unor surse de energie regenerabile. In aceste conditii, se impune stimularea persoanelor juridice in vederea construirii de cladiri „verzi” sau de a aduce la acest nivel cladirile existente, acest fapt putand fi realizat prin aprobarea unei scheme de ajutor de minimis pentru acordarea unor facilitati de natura reducerii impozitului pe cladiri datorat de persoanele juridice, diferentiat, in functie de niveluI de sustenabilitate al acesteia.
Facilitati fiscale importante
La elaborarea schemei se are in vedere ca facilitatea sa fie acordata in functie de nivelul de sustenabilitate al cladirii cu efect asupra calitatii vietii in raport cu trei factori: de mediu, sociali si economici. Astfel, vor fi aplicate reduceri cu 50% a impozitului pe cladiri, fara a depasi 20.000 euro/an, in cazul in care cladirea detine un certificat de performanta energetica clasa A, precum si un certificat care atesta sustenabilitatea cladirii de nivelul 1, reduceri cu 35% a impozitului pe cladire, fara a depasi 20.000 euro/an, in cazul in care cladirea detine un certificat de performanta energetica clasa A, precum si un certificat care atesta sustenabilitatea cladirii de nivelul 2, precum si reduceri cu 20% a impozitului pe cladire, fara a depasi 20.000 euro/an, in cazul in care cladirea detine un certificat de performanta energetica clasa A, precum si un certificat care atesta sustenabilitatea cladirii de nivelul 3.
Facilitatile fiscale vor viza atat cladiri existente, cat si cladiri nou construite si se vor aplica pe perioada 1 ianuarie 2019 - 30 decembrie 2021.