RO EN
The cart is empty

EY: Romania, pe locul 28 in clasamentul mondial al coruptiei

Romania a coborat in acest an cu patru pozitii in clasamentul global al tarilor afectate de frauda si coruptie, realizat de Ernst & Young, ocupand actualmente locul al 28-lea, fata de 24, la nivelul lui 2012. Pe de-o parte, dintre statele europene membre ale UE care au devansat (in sens negativ) tara noastra la acest capitol, se disting: Lituania (22), Portugalia (19), Grecia (18), Cehia (15), Bulgaria (14), Slovacia (13), Ungaria (12), Italia (11) si Cipru (7). Pe de alta parte, niveluri scazute de coruptie, pe plan european (tari membre sau nu ale UE), se constata in Germania (locul al 53-lea si ultimul), Elvetia (52), Suedia (51), Finlanda (50), Olanda (48), Danemarca (47), Austria (46), Norvegia (44), Irlanda (43), Luxemburg (38), Polonia (36), Franta (35), Belgia (34), Spania (33), Federatia Rusa (32), Turcia (30) si Marea Britanie (29). Primele doua locuri in clasament, respectiv tarile in care frauda si coruptia reprezinta fenomene ce survin pe scara larga, sunt ocupate de Brazilia (1) si Columbia (2), urmate de Nigeria (3), Kenya (4) si Peru (5), ceea ce inseamna ca America de Sud este, in principiu, grav afectata de acest flagel.
„In principiu, pe plan mondial, nivelurile la care se desfasoara mita si coruptia nu s-au imbunatatit fata de 2012, in pofida faptului ca, din acel an si pana in prezent, s-au luat masuri fara precedent privind sustinerea activitatii entitatilor specializate in aplicarea legii (agentii de combatere a coruptiei, structuri specializate de tipul parchetelor etc.), respectiv referitoare la consolidarea legislatiei ce vizeaza sanctionarea penala si/sau pecuniara a faptelor de coruptie corporatista. In plus, sanctiunile pecuniare de peste 11 miliarde USD aplicate agentilor economici la care s-au depistat diverse cazuri de frauda nu au reusit sa reduca nivelul la care se practica activitatile ilegale”, a declarat - referindu-se la concluziile cercetarii „Global Fraud Survey” - Andrew Gordon, EY Global Fraud Investigation & Dispute Services Leader.
In consecinta, mai mult de 38% din cei 2.550 de manageri executivi ai unor companii active in 55 de tari din intreaga lume considera, in prezent, ca practicile de mita si coruptie raman prevalente in mediul de afaceri.
„Faptul ca, in ultimii sase ani, nu s-a constatat nicio imbunatatire a nivelului global al coruptiei arata faptul ca, in pofida activitatii sustinute a agentiilor mandatate sa combata acest fenomen, comportamentul lipsit de etica in afaceri continua sa fie o provocare deosebita. In timp ce coruptia este prevalenta, companiile sunt extrem de vulnerabile la impactul negativ al factorilor financiari si in ceea ce priveste reputatia. Echipele manageriale trebuie sa depuna eforturi in a identifica si a elimina cauzele comportamentului lipsit de etica in afaceri, Programele de conformare trebuie sa tina pasul cu impactul implementarii rapide a tehnologiilor avansate, in contextul in care mediul intern destul de complex al unei organizatii implica factori crescuti de risc”, a adaugat Andrew Gordon.
Pietele emergente sunt caracterizate de niveluri mari de coruptie
Conform cercetarii, diferentele privind nivelurile de coruptie caracteristice statelor studiate raman semnificative, deoarece, in timp ce 20% din respondentii ce activeaza pe pietele dezvoltate indica faptul ca mita si coruptia se practica pe scara larga in afaceri, mai mult de jumatate (52%) din omologii lor de pe pietele emergente sustin acelasi lucru. In consecinta, regiunile in care riscurile coruptiei sunt mult mai mari decat media globala sunt cele din Europa Centrala si de Est (47%), Orientul Mijlociu (62%) si America Latina (74%), in ciuda faptului ca tocmai in acele zone a fost consolidata legislatia anticoruptie, iar in unele tari, unde fenomenul este considerat un flagel, agentiile de combatere a coruptiei au fost si sunt mult mai active ca in trecut.
In plus, desi 97% din respondenti considera ca integritatea este una din valorile de baza in afaceri, exista un grav decalaj intre intentie si comportamentul curent. Aproape 13% din respondenti afirma ca, pentru a castiga un contract sau a mentine nivelurile afacerii in parametri de profitabilitate, platile in lichiditati catre terti (factori de decizie si de influenta) sunt justificate. In mod interesant, cota celor dispusi sa dea mita creste la 20% in randul tinerilor manageri, cu varsta de pana la 35 de ani. Cu toate acestea, 78% din respondenti cred ca organizatia (compania) din care fac parte intentioneaza sa penalizeze orice comportament incorect, dar numai 52% cunosc persoane angajate care chiar au fost trase la raspundere pentru actiunile lor.
Potrivit studiului, pentru Romania, s-a remarcat o descrestere a numarului de respondenti care cred ca fenomenul coruptiei este raspandit pe scara larga in tara (34% din raspunsuri, in scadere cu 12 puncte procentuale fata de 2012). „In aceasta tara, in ultimii zece ani, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie a fost mult consolidata, insa nu poate fi clar stabilit daca aceasta activitate a dus in mod real la schimbarea modului de abordare a afacerilor sau daca este doar o perceptie ca ar fi avut ca efect diminuarea coruptiei”, se mai arata in raport. Pentru a descarca intregul document al EY, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter