RO EN
The cart is empty

EY: Obstacolele financiare, cel mai mare impediment in atingerea tintei zero emisii

In 2020, investitiile in capacitatile de energie regenerabila au crescut cu 2% pana la 303,5 miliarde de USD, a doua cea mai mare valoare anuala inregistrata pana in prezent, in pofida impactului pandemiei provocate de COVID-19 la nivel global. Cu toate acestea, a 57-a editie a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) estimeaza ca evolutia spre atingerea tintei net zero va necesita investitii suplimentare in valoare de 5,2 trilioane de USD si evidentiaza rolul pe care investitorii institutionali vor trebui sa il joace in finantarea tranzitiei energetice.
Conform raportului, obiectivele de mediu, de sustenabilitate si de guvernanta (ESG) au o prioritate tot mai mare in planurile investitorilor, in timp ce interesul investitorilor institutionali in sursele de energie regenerabila continua sa creasca.
Urmatoarea Conferinta ONU privind schimbarile climatice (COP26), care va avea loc in 2021, reprezinta o oportunitate pentru reducerea decalajului intre ceea ce au promis sa faca guvernele si nivelul masurilor pe care le-au luat pana in prezent. Concluziile raportului EY evidentiaza faptul ca actualele traiectorii in materie de politici si promisiuni ale celor mai avansate tari indica un angajament sporit fata de niveluri mai mari de responsabilitate si transparenta, anticipandu-se ca reprezentantii acestora vor veni cu foi de parcurs clare si cu detalii privind masurile politice menite sa incurajeze investitiile in sursele de energie regenerabila.
De asemenea, raportul RECAI, care analizeaza studiile de caz pentru hidrogenul verde in Europa si China, ilustreaza potentialul mare al acestei noi tehnologii, dar si obstacolele care trebuie depasite pentru ca acesta sa dobandeasca un caracter comercial si o utilizare la scara larga.
 
SUA se mentine pe primul loc, iar China si India completeaza podiumul
SUA se mentine pe primul loc in clasamentul raportului si se anticipeaza ca isi va pastra pozitia in mandatul presedintelui Biden. Readerarea la Acordul de la Paris, corelata cu recentul anunt privind reducerea nivelurilor emisiilor de gaze cu efect de sera cu 50-52% pana in 2030 si indeplinirea obiectivului de generare a energiei electrice 100% fara emisii de carbon pana in 2035 vor conduce probabil la cresterea interesului pentru investitii in SUA. In mod similar, China a ramas o piata dinamica si isi pastreaza a doua pozitie, cu o capacitate suplimentara de generare a energiei eoliene de 72,4 GW in 2020, in contextul in care dezvoltatorii au urgentat finalizarea lucrarilor inainte de reducerea subventiilor pentru instalatiile eoliene terestre. In aprilie, China si SUA au anuntat, de asemenea, ca vor colabora intre ele, precum si cu alte tari, in vederea gestionarii schimbarilor climatice.
India avanseaza cu un loc in clasament pana pe pozitia a treia, anticipandu-se o crestere semnificativa a sectorului energiei solare din aceasta tara, in contextul in care prognozele indica faptul ca volumul de energie generata din surse fotovoltaice il va depasi pe cel al energiei bazata pe carbune pana in 2040. Si tarile Asiei de Est, Japonia si Coreea de Sud (clasate pe locurile 8 si, respectiv, 17), si-au asumat anul trecut angajamente in directia obiectivului net zero. Raportul EY evidentiaza faptul ca in Asia de Est se inregistreaza perspective solide in materie de proiecte in domeniul energiei verzi, cu peste 800 de proiecte pregatite pentru demarare si un potential total de investitii in valoare de 316 miliarde de USD.
 
Alte tari care au urcat in clasament
Numeroase guverne au initiat masuri pentru lansarea de noi proiecte eoliene offshore. Polonia, aflata acum pe pozitia 22, a adoptat o noua lege care promoveaza construirea unor capacitati eoliene offshore cu o putere totala de 5,9 GW pana in 2030 prin proceduri de licitatie competitive. In acelasi timp, autoritatea federala de mediu din Brazilia a publicat ghidul de licentiere pentru proiectele eoliene offshore, ceea ce a facut ca aceasta tara sa urce pana pe locul al 11-lea.
Germania a coborat cu un loc in clasament pana pe pozitia a saptea, pe fondul criticilor la adresa unor modificari de ultim moment aduse modului de organizare a viitoarelor licitatii pentru proiecte eoliene terestre. Aceste modificari ar permite autoritatilor de reglementare sa reduca dimensiunile licitatiilor, in cazul unui deficit de subscriere a acestora, iar dezvoltatorii considera ca aceasta incertitudine va conduce la scaderea volumelor ofertate.
Italia a urcat doua locuri pana pe pozitia a 15-a, dupa primirea unui grant in valoare de 209 miliarde de euro de la Fondul de redresare al UE. De asemenea, guvernul italian le-a comunicat dezvoltatorilor ca este dispus sa prelungeasca pana anul viitor programul de licitatii de sustinere pentru proiectele de energie eoliana si solara cu o capacitate totala de 4,7 GW, dupa ce runda initiala a inregistrat un deficit de subscrieri.
„In Romania au fost reluate discutiile cu privire la investitiile in capacitati noi de energie regenerabila. Discutiile nu sunt insa suficiente pentru reincluderea Romaniei in topul RECAI. Investitiile in noi unitati, eventuale scheme suport si predictibilitatea cadrului legislativ ar putea contribui la revenirea Romaniei in topul celor mai atractive 40 de tari pentru investitii in energie regenerabila”, a declarat Mihai Draghici, Senior Manager, Consulting, EY Romania.
Se observa o tranzitie clara de la investitiile in combustibilii fosili spre proiectele durabile din punct de vedere ecologic din partea investitorilor institutionali, care sunt din principiu mai reticenti la riscuri. Instrumentele de diminuare a riscurilor, mecanismele de finantare structurata adaptate special sectorului energiei regenerabile si angajamentele in materie de reglementare ar ajuta la cresterea fluxului investitiilor. Angajamentele ferme din partea delegatiilor la COP26 reprezinta o necesitate pentru a asigura punerea in practica a principiilor Acordului de la Paris. Statele cele mai dezvoltate trebuie sa isi onoreze promisiunile existente de a oferi finantari anuale in valoare de 100 miliarde de dolari statelor in curs de dezvoltare si toate tarile trebuie sa stabileasca urgent obiective realiste pe termen scurt si sa nu amane adoptarea de masuri. Nu mai avem prea mult timp de pierdut.

*** Articol realizat de Mihai Draghici, Senior Manager, Consulting, EY Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter