RO EN
The cart is empty

EY: Activitatea globala de fuziuni si achizitii se va intensifica in anii urmatori

Dupa un an cu fluctuatii mari ale activitatii de fuziuni si achizitii (M&A), in 2021 se estimeaza o continuare a cresterii valorii tranzactiilor inceputa in trimestrul al treilea din 2020, in conditiile in care companiile sunt interesate sa-si optimizeze activitatea si sa-si regandeasca viitorului in era post-pandemie, conform concluziilor studiului EY privind tendintele globale in domeniul M&A in 2020 si perspectivele tranzactiilor in 2021.
Cu o valoare totala de 2.900 miliarde USD, activitatea globala de fuziuni si achizitii din 2020 se situeaza sub valoarea de 3.300 miliarde USD din 2019, dar pe locul al cincilea in topul anilor cu cea mai mare valoare a tranzactiilor din perioada de dupa criza financiara globala.
Potrivit analizei EY, activitatea M&A a inregistrat variatii de la o regiune la alta. Valorile din Asia-Pacific au scazut dramatic in primele doua luni ale anului 2020, dar au marcat o crestere de 19% si un total de 805 miliarde USD la sfarsitul anului. In America de Nord si de Sud, valorile tranzactiilor M&A s-au diminuat cu 29%, la 1,27 miliarde USD, piata din SUA inregistrand o contractie de 80% la apogeul masurilor de carantina fata de 2019. In regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa), scaderea valorii tranzactiilor a fost mai mica (de 3%), pana la 815 miliarde USD, regiunea recastigand cea mai mare parte a terenului pierdut in prima parte a anului.
Cele mai active sectoare au fost tehnologia, media/ divertisment si telecomunicatii (TMT), cu 5.755 de tranzactii in valoare de 973 miliarde USD (crestere de 6% fata de anul anterior), serviciile financiare, cu 901 tranzactii in valoare de 352 miliarde USD (+8%) si energie si utilitati, cu 525 de tranzactii in valoare de 142 miliarde USD (+34%).
Sectoarele cele mai expuse la pandemia provocata de Covid-19 au inregistrat o scadere mai pronuntata in 2020, ca urmare a restrictiilor sanitare si a diminuarii activitatii economice. Sectorul industrial (cu o scadere de 18% fata de 2019, la 262 miliarde USD) si cel al bunurilor de larg consum (-16%, la 156 miliarde USD) au fost in mod special afectate.
 
Oportunitati pe piata de M&A din Romania, in 2021
Piata de M&A din Romania a fost afectata, la randul sau, de pandemia Covid-19, care a atras dupa sine amanari sau inghetari de tranzactii. "In ciuda unei incetiniri semnificative in prima parte a anului 2020, s-a remarcat un reviriment peste asteptari in partea a doua a anului. In continuare, exista apetit pentru tranzactii, in special pe partea de achizitie, cu investitori care vad oportunitati in aceasta zona si in astfel de perioade. Sectorul energetic a ramas cel mai atractiv pentru investitori, fiind sustinut de interesul pentru energia regenerabila, unde s-au inregistrat si cele mai mari tranzactii, precum si de sectorul IT, care conduce in zona de adaptabilitate la noul mediu de afaceri. Sectoarele traditionale precum imobiliare, agrobusiness si servicii au continuat sa fie active. Anul 2021 va aduce oportunitati interesante prin prisma schimbarilor politice, a comportamentului de consum al populatiei si a capacitatii de adaptare a antreprenorilor la provocarile date de incertitudinea post-pandemie. Factorul-cheie pentru succesul tranzactiilor viitoare va consta in eficienta actiunilor luate de catre companii in aceasta perioada si de pozitionarea pentru viitor", a declarat Florin Vasilica, Liderul departamentului de Strategie si Tranzactii, EY Romania.
 
Mutarile indraznete vor defini piata si in anii urmatori
In ceea ce priveste perspectivele pentru anul 2021 si mai departe, sectoarele care au manifestat prudenta in materie de tranzactii in timpul pandemiei provocate de Covid-19 vor conduce urmatorul val de activitate, potrivit studiului EY. De exemplu, sectorul bunurilor de larg consum a inregistrat o intensificare a tranzactiilor M&A orientate catre active care s-au confruntat cu dificultati in timpul pandemiei, realizate de concurenti mai rezistenti la socuri din punct de vedere financiar. In acelasi timp, s-au derulat si achizitii efectuate de companii inovatoare, cu legaturi puternice cu baza lor de clienti.
Firmele de investitii cu capital privat (Private Equity) au fost si ele active in 2020 si probabil vor fi si mai active, in contextul in care companiile si sectoarele se vor repozitiona in perioada de revenire anticipata in 2021 si in anii urmatori. Cu fonduri disponibile in valoare de 2.900 miliarde USD, inclusiv aproape 1.000 miliarde USD dedicate preluarilor de companii, capitalul privat este bine pozitionat pentru a profita de crearea de valoare preconizata in 2021. Prezenta tot mai mare pe piata a societatilor vehicul investitional (SPACs) ar putea aduce si alte forme de capital in ringul tranzactiilor de anul viitor.
In plus, se anticipeaza ca intentiile in materie de tranzactii vor fi alimentate si de tendinta tot mai mare de a utiliza modele alternative de tranzactionare, cum ar fi consortiile si aliantele, odata cu adoptarea unei perspective ecosistemice de catre companii, precum si de cedarile de active, care vor permite modificari de activitate si reinvestitii strategice.
"Companiile din sectorul bunurilor de larg consum si din cel industrial vor cauta sa se asocieze pentru a profita de revirimentul preconizat. De asemenea, vor incerca sa se adapteze la un nou mediu, in care comportamentele si preferintele clientilor s-au modificat radical, ca urmare a pandemiei provocate de Covid-19. Exista deja semne ale unor astfel de evolutii, cum ar fi trecerea accelerata la comertul electronic, in acelasi timp cu diminuarea activitatilor de comert cu amanuntul in magazine fizice, precum si reevaluarea lanturilor de aprovizionare ale producatorilor si diminuarea expunerii la riscurile presupuse de acestea", a declarat Andrea Guerzoni, vicepresedinte EY Global - Strategie si Tranzactii.
 
Tehnologia si geopolitica vor influenta strategiile companiilor
Anticipata intensificare a activitatii M&A vine in contextul in care aproape doua treimi (62%) dintre directorii executivi considera ca organizatia lor trebuie sa isi transforme in mod radical operatiunile in urmatorii doi ani, potrivit raportului EY Digital Investment Index. In acest sens, companiile incep sa se orienteze spre tehnologiile emergente, printre cele mai probabile investitii din urmatorii doi ani numarandu-se internetul lucrurilor (IoT), inteligenta artificiala si cloud computing (67%, 64% si, respectiv, 61%).
Avand in vedere ca 52% dintre directorii executivi care au manifestat interes fata de tehnologiile digitale prin intermediul unor tranzactii M&A au declarat ca aceasta abordare le-a depasit asteptarile, iar 45% au declarat acelasi lucru despre parteneriatele digitale, este de asteptat ca in 2021 sa se inregistreze o crestere a numarului de tranzactii si a capitalului alocat de companii pentru investitii in startup-uri si in parteneriate.
Si schimbarile geopolitice vor influenta deciziile strategice de investitii, precum fuziunile si achizitiile si intrarea sau iesirea de pe anumite piete. Potrivit raportului EY 2021 Geostrategic Outlook, analizarea acestor riscuri devine mai importanta in mediul actual, pandemia provocata de Covid-19 reprezentand un catalizator important pentru schimbarile geopolitice in general.
In Europa si in SUA, variabilele precum Brexitul si impactul oricaror noi politici ca urmare a rezultatelor alegerilor din SUA vor juca un rol esential in modul in care directorii executivi regandesc strategia companiilor lor si alocarea capitalului.
In contextul in care valorile tranzactiilor de fuziuni si achizitii din Regatul Unit au crescut deja cu 40% in 2020 si 79% dintre companiile americane indica faptul ca probabil isi vor accelera strategiile, aliantele si consortiile in domeniul M&A daca impozitul pe profit va creste in urma alegerilor prezidentiale, exista premisele ca 2021 sa fie un an mai puternic pentru M&A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter