RO EN
The cart is empty

Euler Hermes coboara ratingul de risc pentru 18 tari si 126 de sectoare

Deja slabita de numerosi factori de incertitudine (Brexit, tensiuni comerciale, perioade electorale), economia mondiala se confrunta acum cu o noua provocare: pandemia de Covid-19. Aceasta implica nu numai un imens cost uman, ci isi pune amprenta si asupra activitatilor comerciale din intreaga lume. Epidemia perturba lanturile de aprovizionare, intrerupe activitatile companiilor, afectand increderea pietelor si a gospodariilor si limitand serios schimburile comerciale internationale.
In acest context, potrivit Euler Hermes, cresterea economica la nivel global va inregistra o incetinire puternica in 2020, ajungand la numai +0,5% (+2,5% in 2019). In paralel, comertul international se va contracta anul acesta cu 4,5%. Prin urmare, riscul de neplata va inregistra o crestere insemnata, antrenand o crestere de +14% a insolventelor la nivel global. In acest peisaj international prea putin optimist, numeroase tari si sectoare vor primi o lovitura dura in 2020.
Riscurile de tara: o busola pentru anticiparea riscurilor unei „opriri bruste” (intrerupere brutala a fluxurilor de capital)
In fiecare trimestru, Euler Hermes publica ratingurile sale privind riscul de sector si de tara pentru a masura evolutia riscului de neplata a creantelor comerciale. Monitorizam si evaluam trimestrial un total de 242 de tari si 18 sectoare, prin urmarirea continua a 40 de indicatori economici pe termen scurt si lung. Intrarea in incapacitate de plata a Argentinei si Libanului in ultimele luni confirma necesitatea modelarii riscului de tara pentru a masura vulnerabilitatile scoase la suprafata de o criza precum Covid-19.
In primul trimestru din 2020, Euler Hermes a retrogradat ratingurile a 18 tari: Ecuador, Tailanda Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Maroc, Kenya, Ghana, Mauritius, Republica Ceha, Polonia, Romania, Irlanda, Slovacia, si Letonia. Am identificat si Brazilia, care plateste scump in aceasta criza economica si de sanatate globala, in ciuda sperantelor initiale potrivit carora reformele dinamice ar accelera cresterea. In ceea ce priveste Japonia, tara era deja fragila la inceputul anului 2020 in urma socurilor suferite toamna trecuta, aceste slabiciuni se acutizeaza in contextul epidemiei de Covid-19. India este de asemenea pe lista: tara s-a confruntat deja cu numeroase provocari structurale si ciclice, acestea fiind acum amplificate de situatia actuala.
„Consecintele vizibile si potentiale ale epidemiei de Covid-19 sunt incluse in analiza noastra privind riscul de tara. Urmarim in continuare cu atentie situatia altor tari dezvoltate, in special Franta, Germania, Spania si Statele Unite ale Americii. Aceste tari dispun de mijloacele necesare pentru a-si proteja companiile, insa situatia lor ar putea deveni rapid mai complicata daca masurile de izolare si blocare a economiilor lor se prelungesc mai mult”, avertizeaza Ludovic Subran, Economist-Sef in cadrul Euler Hermes si Allianz.
Un numar record de schimbari ale ratingurilor de sector incepand de la lansarea metodologiei
Euler Hermes a coborat ratingurile pentru 126 de sectoare la nivel mondial. Acesta este un nou nivel istoric, fara precedent: recordul anterior a fost inregistrat in trimestrul 1 din 2016, cand au fost retrogradate ratingurile de risc pentru 70 de sectoare in total. Este important de subliniat faptul ca in 60% din cazuri, aceste schimbari au condus la modificarea ratingului de sector de la „risc moderat” la „risc ridicat”. Cele doua semne demonstreaza ca economia si mediul de afaceri la nivel mondial traverseaza o perioada fara precedent, extrem de complexa si de incerta.
Sectorul auto este cel mai afectat, ceea ce a determinat Euler Hermes sa coboare ratingul de risc pentru acest sector in 26 de tari. Urmatorul este sectorul transporturilor (ratingul fiind coborat in 21 de tari), sectorul electronicelor (14), si al distributiei (12). Industria farmaceutica si industria software si de tehnologia informatiei sunt industriile cele mai rezistente. Dintr-o perspectiva regionala, Europa de Vest inregistreaza cel mai ridicat numar de sectoare in care au fost reduse ratingurile cu 52 de cazuri. Aceasta regiune este urmata de Asia Pacific (retrogradari ale ratingurilor de risc in 29 de sectoare) si de Europa Centrala si de Est (24).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter