RO EN
The cart is empty

EH: Scadere extinsa a marjelor de profit ale firmelor prin cresterea costurilor fixe

Euler Hermes, liderul global in asigurarea de credit comercial si recunoscut specialist in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor, prezinta un indice global de insolventa, care arata ca insolventele vor creste in 4 din 5 tari in 2020.
Falimentele globale sunt in continua crestere, ceea ce implica riscuri la exporturi mai mari: aceasta este concluzia celui mai recent raport global de insolventa al Euler Hermes, care acopera 44 de tari si 87% din PIB-ul global si ofera ultima actualizare a Indicelui sau Global de Insolventa. Insolventele comerciale au crescut cu + 9% in 2019, in principal din cauza unei cresteri prelungite in China (+ 20%) si, intr-o masura mai mica, a unei inversari a tendintei in Europa de Vest (+ 2%) si America de Nord (+ 3%).
Situatia in Romania
“In Romania, ne asteptam ca panta descendenta a insolventelor din ultimii doi ani (-21.5% in 2019 /-8.8% in 2018) sa-si modifice sensul. Incetinirea cresterii economice in tandem cu cea manifestata la nivel global si accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent si al deficitului bugetar reprezinta motive de ingrijorare la nivel macroeconomic.
De asemenea, in plan microeconomic constatam o crestere a numarului de incidente de neplata la decontarea instrumentelor de plata. Aceasta trebuie coroborata cu o largire a termenelor de incasare raportata ori confirmata de companii din diverse sectoare mai ales in cel farmaceutic, distributie cu precadere non-alimentar, constructii si sectoarele aferente - metale si materiale de constructii, agricultura.
In tot mai multe domenii observam o subtiere generalizata a marjelor de profit fie din motivatii de mentinere ori crestere a volumelor, fie din cresterea costurilor fixe.
Intr-adevar, nu trebuie neglijat impactul asupra performantei companiilor a unor factori independenti de decidentii interni, cum ar fi masuri administrative sau reglementari ale Statului in domenii precum cel farmaceutic sau constructii, dar si perturbarile induse de factori externi.
Departe de a se fi incheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realitatile Brexit-ului s-a atenuat ca si perceptie la nivelul companiilor. Cu impact major ramane razboiul comercial intre Statele Unite ti China, care afecteaza intreg comertul mondial.
Nu in ultimul rand, recenta raspandire a coronavirusului si masurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scara larga deja tind sa afecteze nu doar economia chineza, ci si industriile conexe din alte tari. In cazul Romaniei, impactul ar putea fi semnificativ in planul sectoarelor net importatoare de tehnologie si produse folosite ca materie prima sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie comerzializate pe teritoriul tarii noastre. Sistarea productiei unor astfel de subansamble ar veni in principal din cauza restrictiilor de circulatie a marfurilor la extern.
Cu toate acestea, desi preconizam o extindere a numarului de insolvente, cel putin pentru 2020 estimam o crestere de doar 3%. Produsul intern brut, desi intr-un ritm mai lent s-ar inscrie pe o panta ascendenta, iar rata creditelor neperformante a continuat sa se imbunatateasca in mod constant in anii post-criza. Nu neglijam nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an incarcat electoral, experientele anterioare sugerand masuri pro-ciclice de stimulare a economiei”, declara Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes Romania.
Slabiciune economica continua, incertitudini politice si sociale
Expertii Euler Hermes considera ca aceasta tendinta ingrijoratoare se datoreaza combinarii unui ritm economic scazut pentru mai mult timp, in special in economiile avansate, in sectorul industrial, si a efectelor intarziate ale conflictelor comerciale, incertitudinilor politice si tensiunilor sociale.
In 2020, chiar daca politicile monetare ar ramane favorabile, acestea nu ar fi suficiente pentru a contrabalansa cererea mai mica, competitia mai dura la nivelul preturilor si cresterea costurilor de productie, in special a salariilor.
Riscurile la export sunt in crestere aproape peste tot
Drept urmare, insolventele ar trebui sa creasca din nou cu + 6% la nivel global anul acesta pentru a patra oara la rand, Asia avand in continuare contributia principala (+ 8% an/an) in special din cauza Chinei (+10%) si Indiei (+11%). In Europa de Vest, cresterea economica va ramane sub pragul istoric, care stabilizeaza de obicei numarul de insolvente (+ 1,7%), ceea ce duce la o crestere in majoritatea tarilor. Per ansamblu, patru din cinci tari vor inregistra o crestere a insolventelor in 2020, cu Brazilia (-3% an/an) si Franta (0%) ca exceptii principale.
In 2019, cresterea generala a insolventelor fost mai mare, dar doar doua din trei tari au fost afectate de cresterea insolventelor. Aceasta inseamna ca riscurile la export sunt in crestere aproape peste tot: nu mai exista niciun refugiu sigur nicaieri.
Efecte majore de domino ale insolventelor majore
Numarul insolventelor majore de la primul trimestru pana la trimestru al treilea al anului 2019 a ramas relativ stabil de la an la an (249 insolvente majore), dar gravitatea acestora s-a inrautatit in ceea ce priveste cifra de afaceri cumulata (de la +39,1 miliarde EUR la 145,2 miliarde de euro), ceea ce ar putea avea efecte de domino grave asupra furnizorilor de-a lungul lanturilor de aprovizionare. Cu cat cifra de afaceri a candidatilor la faliment este mai mare, cu atat mai mari sunt daunele aduse furnizorilor individuali.
Punctele fierbinti au fost: constructiile in Asia, energie si retail in America de Nord, precum si retail si servicii in Europa de Vest.
„In general, aceasta perspectiva asupra insolventei necesita o monitorizare atenta a disputelor comerciale si a altor riscuri politice, intrucat nivelul volatilitatii economice va fi foarte ridicat pe tot parcursul anului 2020. Va fi necesara mai multa selectivitate si actiuni preventive de gestionare a creditului”, a spus Maxime Lemerle, Head of Sector and Insolvency Research Euler Hermes.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter