Pe fondul unei economii stabile in regiune si a indicatorilor macroeconomici in crestere, Romania a castigat increderea investitorilor, devenind astfel o piata principala in zona, alaturi de Polonia, potivit Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey.
“Am asistat, in ultimul timp, la o crestere semnificativa a activitatii fondurilor de investitii in Romania, dupa ce mai multe proiecte au fost incheiate cu succes, atat la nivel de ridicare de fonduri cat si la nivel de exit-uri”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Deloitte Romania. “Printre cele mai mari tranzactii incheiate in ultima perioada se numara achizitia Profi de catre MEP sau achizitia de catre Allianz Capital Partners a unui pachet minoritar in cadrul EoN Distributie Romania. Ma astept ca fondurile de investitii prezente in Romania sa continue sa incheie tranzactii mari in urmatoarea perioada si nu as fi deloc surprins sa vad tranzactii cu valori de sute de milioane de euro in care sa fie si un fond de investitii implicat. Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie. Romania joaca acum in aceeasi liga cu Polonia si sunt convins ca am ajuns in sfarsit pe harta marilor fonduri de investitii”.
Dupa un an cu turbulente post-Brexit, in Europa si Europa de Est vedem semnele unei reveniri in forta, fapt care indica unul dintre cei mai buni ani atat pentru investitii cat si pentru exit-uri, intrucat multe fonduri de investitii din regiune au generat rezultate foarte bune pentru investitori. Dupa o usoara crestere in primavara, increderea investitorilor din Europa Centrala a crescut mai mult in ultimele sase luni, ajungand la 130 in Indexul Deloitte, de la 113, marcand astfel cel mai bun nivel al increderii din ultimii trei ani. Acest lucru se datoreaza cu precadere increderii in economie, cu 90% dintre respondenti estimand o crestere constanta (64%) sau o imbunatatire (26%) in lunile care vin.
Participantii la sondajul Deloitte sunt insetati de tranzactii: doua treimi dintre respondenti estimeaza ca isi vor concentra eforturile in special catre achizitii, finantarea lor urmand sa aiba loc progresiv, in timp ce de doua ori mai multi estimeaza ca finantarea va creste in urmatorii doi ani. 36% dintre respondenti estimeaza ca marimea tranzactiilor sa creasca si ea, acesta fiind procentul cel mai mare din ultimii 10 ani. Acest lucru indica o incredere a fondurilor de investitii in perpectivele de finantare, dat fiind ca partea leului in ce priveste fondurile prezente in regiune vine din afara.
Sondajul mai arata ca asteptarile mari ale vanzatorilor in ce priveste pretul raman si e posibil sa mai creasca: o treime dintre respondenti (31%) anticipeaza ca vanzatorii vor obtine mai mult pentru activele lor in lunile urmatoare, iar restul de 61% isi mentin asteptarile curente. Insa majoritatea (54%) simt ca vanzatorii au asteptari mai mari legate de pret in ultima jumatate a anului.
“Pietele cu o lichiditate buna sunt favorabile tranzactiilor, iar acest lucru poate sa ajute pretul, lucru util pentru vanzatori, si poate fi unul din motivele pentru care exit-ul a fost puternic,” a spus Mark Jung, Partener Deloitte si lider al sectorului dedicat fondurilor de investitii.