RO EN
The cart is empty

Deloitte Property Index anunta cresteri de preturi pe piata rezidentiala europeana

Locuintele nou construite s-au scumpit in majoritatea statelor europene in ultimii ani, inclusiv in 2019. Din 23 de tari analizate in cadrul studiului Deloitte Property Index, 20 au consemnat cresteri de preturi pe piata rezidentiala si doar in trei s-au inregistrat ieftiniri. Reprezentantii pietei imobiliare se asteptau ca trendul de crestere sa continue si in 2020 insa, din cauza pandemiei de COVID-19, optimismul s-a temperat semnificativ. Astfel, in aproape jumatate din tarile analizate, se estimeaza o stagnare a preturilor si doar in sase tari este prognozata o crestere a acestora.
„Piata locuintelor este influentata, in general, de conditiile macroeconomice, dar si de raportul cerere-oferta. Chiar daca prognozele pentru economiile europene sunt de scadere, masurile de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana si de alte banci centrale din Uniunea Europeana au drept scop mentinerea dobanzilor la niveluri reduse, sprijinind, astfel, indirect, piata imobiliara. In Romania, in primul trimestru din acest an, preturile locuintelor au crescut cu 8,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2019, potrivit datelor Eurostat, iar pana la finalul anului estimam ca trendul va continua, sustinut de schimbarile legislative avute in vedere pentru programul Prima Casa si de modificarile anuntate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% la vanzarea locuintelor, care ar urma sa fie adoptate”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.
Pe primul loc in privinta cresterii preturilor la locuinte, in 2019, s-a plasat Luxemburg, tara aflata la prima prezenta in studiu, cu un avans de aproape 13% fata de 2018, locurile urmatoare fiind ocupate de Franta (+12,6%) si Spania (+12,4%). La polul opus, cu o scadere de 7,4% a preturilor in perioada analizata, s-a aflat Serbia. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), cel mai mult s-au scumpit locuintele in Ungaria (11,5%), Slovacia (11%) si Polonia (9,7%).
In ECE, in tari precum Slovacia, Croatia, Polonia, Ungaria si Serbia, preturile variaza intre 1.000 si 2.000 de euro/mp. In aceasta regiune, doar preturile din Cehia depasesc limita superioara a intervalului mentionat, ajungand la 2.602 euro/mp, in special datorita proportiei ridicate pe care o are capitala Praga in media nationala.
In clasamentul celor mai scumpe orase conduce Parisul, cu 12.863 de euro/mp pentru o locuinta noua, in usoara scadere (de 0,4%) fata de 2018. Prin comparatie, un metru patrat nou construit in orasul Nis din Serbia a costat 790 de euro in 2019, cel mai putin dintre orasele analizate. Pretul mediu pentru un metru patrat nou construit in cele 67 de orase mentionate in studiu a fost de 3.758 de euro.
Studiul Deloitte Property Index, Overview of European Residential Markets, aflat la a noua editie, analizeaza evolutia pietei imobiliare rezidentiale din 23 de tari europene si 67 de orase pe parcursul anului 2019. Studiul integral este disponibil aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter