RO EN
The cart is empty

Deloitte: Controalele ANAF la persoanele fizice vor continua sa creasca in 2024

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au insumat o valoare totala de 53,5 milioane de lei, reiese dintr-o analiza publicata, marti, de Deloitte, informeaza Agerpres.
"Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani, pe fondul diversificarii surselor de venit ale acestora si al constatarii unor situatii in care veniturile astfel obtinute au fost incomplet declarate (... ) Evolutia acestor controale este clar evidentiata de datele cuprinse in rapoartele ANAF. Astfel, daca pe intreg anul 2022 au fost finalizate 284 de actiuni de control la persoane fizice, in urma carora au fost emise 141 de decizii de impunere, cu o valoare totala de 47,6 milioane de lei, in 2023 se constata o crestere semnificativa a verificarilor pentru aceasta categorie de contribuabili. Doar in primele trei trimestre ale anului trecut, ANAF a finalizat 512 actiuni de control (reprezentand o crestere de peste 80% fata de tot anul 2022), soldate cu 127 de decizii de impunere, cu o valoare totala de 53,5 milioane de lei", sustin consultantii Deloitte Romania, Raluca Bontas - partener Servicii Fiscale, si Alex Slujitoru - partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal.
Conform analizei de specialitate, "probabil" cifrele vor fi mult mai mari incepand din acest an, cel putin in privinta sumelor cuprinse in deciziile de impunere, avand in vedere noile reglementari de impact in aceasta zona adoptate in 2023. Astfel, va fi vorba, pe de o parte, de aparitia unor norme specifice (prin ordin al presedintelui ANAF) pentru persoanele "cu averi mari", de peste 25 de milioane de euro, si, pe de alta parte, de cresterea cotei de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, de la 16% la 70%, prevazuta in Legea nr. 296/2023.
"Cu alte cuvinte, controalele desfasurate asupra persoanelor fizice ar trebui sa aduca de cel putin patru ori mai multi bani la bugetul de stat in perioada urmatoare, prin simpla majorare a cotei de impunere, fara a lua in considerare dobanzile si penalitatile aferente. In aceste conditii, persoanele fizice vizate de controale ANAF trebuie sa se informeze de cand se aplica impozitarea cu 70% a veniturilor din surse neidentificate, care este baza de impunere si ce probleme poate sa genereze, cum trebuie sa abordeze sau sa se pregateasca pentru o astfel de verificare si care sunt potentialele remedii. Practica de pana acum ne arata ca un astfel de control solicita enorm de mult timp din partea contribuabililor nu doar pentru o colectare a documentelor ce trebuie puse la dispozitie (spre exemplu, extrase de cont bancare pentru conturi care au fost intre timp inchise, retragere de duplicate din birourile notarilor publici acolo unde nu se mai gasesc originalele, solicitare de adeverinte in original de la platitori de venituri din afara Romaniei etc.), dar si pentru organizarea lor de maniera ceruta de legislatie, cu explicatii suficient de detaliate, dar, totusi, prezentate sintetic, astfel incat ele sa poata fi usor intelese de catre autoritati", se mentioneaza in opinia Deloitte Romania.
Consultantii pun accent, totodata, pe "intelegerea corecta a tipului de informatie solicitata in cadrul verificarii, a termenelor disponibile pentru livrarea lor catre autoritati, precum si gasirea unui echilibru intre formalismul impus de lege pentru solicitarea/transmiterea informatiilor si documentelor si crearea unui canal rapid de comunicare cu autoritatile pentru clarificarea anumitor aspecte".
"In orice caz, o buna cunoastere atat a textelor de lege, dar si a practicii instantelor pe subiectul verificarii situatiei fiscale personale este esentiala, dar nu suficienta. Ramane ca fiecare dintre cei vizati, chiar daca nu considera ca exista motive pentru a se afla pe lista persoanelor fizice cu risc de neconformare, sa se obisnuiasca cu gandul ca s-ar putea sa fie la un moment dat supus unei verificari fiscale si sa se pregateasca pentru ceea ce va insemna o dificila urcare pe un drum cu inclinare foarte abrupta", sunt de parere expertii Deloitte.
Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500 si mii de companii din sectorul privat.
In Romania, Deloitte este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter