RO EN
The cart is empty

Daniel Daianu, CF: Adevaratele probleme legate de deficit vor incepe in 2022

Pandemia ne-a aratat ca avem mari dificultati in a gestiona situatii dificile, nu invatam repede si nu corectam erori, iar ceea ce este grav este ca si persistam in erori, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, citat de Agerpres.
"2021 nu il vad cu probleme in ceea ce priveste deficitul. Testul mare va incepe in 2022, pentru ca trebuie sa continuam sa luptam cu pandemia. Pandemia ramane o mare problema pentru noi... Stim care este situatia de la noi fata de situatia din cele mai multe tari din Uniunea Europeana. Din pacate, gestionarea pandemiei a aratat ca noi avem mari dificultati in a gestiona situatii dificile, nu invatam repede si nu corectam erori. In situatiile foarte complicate erorile sunt inevitabile, dar trebuie sa ai capacitate de reactie, de invatare si sa corectezi la timp. Ceea ce este grav e ca si persistam in erori... Nu putem sa disociem pandemia de economie. Nu va fi usor de indreptat deficitul pe ESA catre un 6 - 6,5% din PIB, in 2022. Ce s-a trimis la Bruxelles prin acel document de la mijlocul lui octombrie, acelea sunt tinte. In opinia mea este o eroare sa credem ca taxa prin inflatie poate sa rezolve corectia deficitelor bugetare in anii ce vin, astfel incat sa ajungem in perspectiva lui 2024 la in jur de 3%, fie masurat deficitul structural, fie cel ESA sau cel pe cash. Este posibil, intr-adevar, sa depasim ca perioada de ajustare 2024, un alt pas de corectie. Eu cred ca totusi daca programul este credibil pietele nu ar avea o problema sa prelungim chiar perioada de corectie cumulata", a mentionat Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal a apreciat ca regimul fiscal din Romania este unul inechitabil, cu "tot felul de portite, exceptari si facilitati".
"Avem deficite externe semnificative. Acest deficit al contului curent ne singularizeaza, mai ales ca avem si o scadere semnificativa a finantarii negeneratoare de datorie. Avem nevoie de o consolidare bugetara care depinde de politica salariala si de regimul pensiilor. Ce politica salariala si ce dinamica a pensiilor vom avea in perioada care vine afecteaza in mod semnificativ consolidarea bugetara. In fine, este vorba despre regimul fiscal pe care eu il consider inechitabil prin tot felul de portite, exceptari si facilitati. Cert este ca Romania se afla in procedura de deficit excesiv. Chiar daca va dura mai mult decat 2024, aceasta corectie de 5% din PIB, magnitudinea acesteia este foarte mare si nu se poate rezuma la o inghetare a cheltuielilor cu pensii, cu salarii. Oricum, vor avea loc indexari, pentru ca inflatia este foarte inalta si trebuie sa tii seama si de o realitate sociala de care depinde chiar o realitate politica", a explicat Daniel Daianu.
Reprezentanti ai mediului guvernamental, experti, consultanti si analisti participa, marti, la conferinta anuala CursDeGuvernare pe tema bugetelor publice si Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter