RO EN
The cart is empty

Contributiile la Fondul de mediu: Ultimul tren pentru aplicarea amnistiei fiscale

In materie de facilitati fiscale anul 2020 a fost un an cum probabil nu vom mai intalni curand, in prim plan fiind plasate cele care vizeaza impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venit. Insa facilitatile fiscale privind obligatiile catre Fondul pentru mediu, prevazute de OUG 69/2020, nu au fost folosite pe scara larga pe parcursul anului trecut. Implementarea lor a fost ingreunata din cauza faptului ca procedura (Ordinul de nr. 2088/2020) pe care trebuia sa o publice autoritatea competenta, conform OUG 69/2020, a aparut in Monitorul oficial abia pe 11 decembrie 2020, desi termenul limita (initial) pentru depunerea cererii de amnistie a fost 15 decembrie 2020. In aceste circumstante, nu multi contribuabili au reusit sa finalizeze evaluarea interna si sa depuna toata documentatia aferenta pentru a beneficia de procedura de anulare a obligatiilor accesorii datorate Fondului pentru Mediu.
Vestea buna este ca Ordonanta de Urgenta 229/2020 a prelungit pana la 31 martie 2021 termenul pana la care operatorii economici pot depune documentatia pentru a solicita amnistia fiscala.
 
Cum pot actiona?
Prin urmare pot depune cererea pentru amnistie fiscala, pana la 31 martie 2021, operatorii economici care:
- inregistreaza debite la Fondul pentru Mediu restante la data de 31 martie 2020 si neachitate / nestinse pana in prezent sau
- au inregistrat debite la Fondul pentru Mediu cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020, dar pe care le-au stins pana la aceasta data, fara insa a fi achitat si obligatiile fiscale accesorii sau
- identifica un risc potential in ceea ce priveste nedeclararea corecta a cantitatilor de ambalaje, uleiuri minerale, anvelope, baterii si acumulatori, echipamente electrice si electronice si decid sa depuna pana la 31 martie 2021 declaratii rectificative pentru a rectifica respectivele cantitati de ambalaje declarate prin declaratiile initiale.
De aceasta facilitate pot beneficia si contribuabilii care au in derulare o procedura de esalonare la plata acordata de Administratia Fondului Pentru Mediu si care, pana la data de 31 martie 2021, achita debitele principale pentru a putea obtine anularea obligatiilor accesorii ramase nestinse.
Avand in vedere prelungirea termenului pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala si faptul ca legislatia in privinta Fondului pentru Mediu nu a fost intotdeauna foarte clara, suscitand de-a lungul timpului numeroase probleme de interpretare, credem ca este un moment oportun pentru efectuarea unei analize retrospective si corectarea eventualelor situatii neclare. In caz contrar, daca o astfel de evaluare nu va fi efectuata la timp si companiile vor primi controlul din partea inspectorilor fondului pentru mediu in lunile imediat urmatoare incetarii facilitatilor fiscale vor fi constatate, cu siguranta, neconcordante in identificarea cantitatilor de ambalaje, echipamente electrice si electronice, baterii si acumulatori etc si se vor impune obligatii suplimentare de plata impreuna cu dobanzile si penalitatile aferente. Totodata, din aceasta perspectiva trebuie reamintit ca, incepand cu anul 2016, sumele suplimentare stabilite in urma controlului fiscal vor fi insotite pe langa dobanzile de intarziere (in cuantum de 0,02% / zi) de penalitatea de nedeclarare al carei cuantum este unul important (respectiv 0,08%/zi).
 
Pasii pentru a beneficia de facilitatile fiscale in materie de fond de mediu:
- Evaluarea interna a situatiei obligatiilor datorate Fondului pentru Mediu, cum ar fi de exemplu analiza cantitatilor de ambalaje introduse pe piata, a cantitatilor de uleiuri minerale, anvelope, baterii si acumulatori, echipamente electrice si electronice introduse pe piata nationala si declarate ca atare la AFM si depunerea de declaratii rectificative, daca este cazul;
- Plata obligatiilor fiscale principale, pana la data de 31 martie 2021;
- Depunerea notificarii de solicitare a facilitatilor fiscale catre Administratia Fondului pentru Mediu
- Depunerea cererii de aplicare a amnistiei fiscale.
 
*** Articol realizat de Ana Maria Iordache (foto), Partener D&B David si Baias, si Andreea Giovani, Senior Manager la PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter