RO EN
The cart is empty

CONAF: Suprataxarea companiilor prezinta riscuri majore de relocare a afacerilor

Impozitarea cifrei de afaceri creeaza prejudicii fiscale companiilor, investitorilor, angajatilor, poate frana economia si are toate sansele sa intensifice inflatia, considera reprezentantii Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), informeaza Agerpres.
"Economistii indragesc o zicala neatribuita cuiva, dar plina de realism: cifra de afaceri este vanitate, profitul este sanatos, insa fluxul de numerar este realitate. In acest moment, in Romania impozitam vanitatea, iluzia succesului economic, daca sanatosul profit fie nu exista, fie pare prea mic, camuflat prin costuri. Evident, ratiunea care a impus impozitarea cifrei de afaceri a companiilor mari si a bancilor este nevoia de a finanta cheltuielile in expansiune ale statului. Insa acest model de impozitare creeaza prejudicii fiscale companiilor, investitorilor, angajatilor, poate frana economia si are toate sansele sa intensifice inflatia. In plus, impozitarea cifrei de afaceri devine o povara fiscala greu de gestionat, iar in cazul farmaciilor, de pilda, este o solutie imorala. De altfel, nici statul nu are certitudinea ca trage lozul castigator atacand cifrele de afaceri cu impozite, deoarece poate da astfel startul unei incetiniri masive si nedorite a economiei si ar putea fi obligat sa plateasca mai scump imprumuturile de la bancile pe care le suprataxeaza. In esenta, taxarea cifrei de afaceri este un impozit inadecvat", semnaleaza reprezentantii CONAF intr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
Acestia subliniaza ca ne indreptam spre finalul unui an plin de provocari si incertitudini pentru mediul de afaceri romanesc, care asteapta schita bugetului de stat pentru 2024, statul construindu-si deja un suport suplimentar pentru a-si finanta cheltuielile prin majorarea poverii fiscale a companiilor.
"Primele afectate au fost afacerile mici si mijlocii, apoi insa a urmat un val de masuri exceptionale, care presupun impozitarea cifrei de afaceri a companiilor mari si a bancilor. Ca atare companiile care au afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri daca suma platita prin impozitul de 16% pe profit este mai mica decat cea rezultata din taxarea globala a afacerii. Bancile vor plati un impozit suplimentar de 2% din cifra de afaceri. Scopul clar al acestor masuri este alimentarea bugetului statului, afectat de cheltuieli mai mari pentru rambursarea imprumuturilor si tensionat de presiunea cresterii salariilor si a pensiilor intr-un exceptional an electoral. Va fi atins acest scop fara victime colaterale, sau fiscalitatea agresiva va deteriora afacerile tarii si va afecta cresterea economica?", se intreaba reprezentantii CONAF.
Sursa citata mai semnaleaza ca Romania nu este singura tara in care Guvernul incearca sa acopere deficitele mari provocate de ratele marite ale dobanzilor si de cheltuielile mai mari, prin taxe exceptionale aplicate companiilor si, pe alocuri, bancilor, un exemplu in acest sens fiind Ungaria, care a taxat suplimentar bancile, companiile de asigurari si afacerile farmaceutice inca din 2022, cu scopul de a-si finanta cheltuielile bugetare.
"Nu putem ignora insa posibilul efect al acestei presiuni fiscale asupra evolutiei economiei sale, care are toate sansele sa marcheze o recesiune in acest an. Impozitarea cifrei de afaceri este o masura cu un probabil efect psihologic linistitor exercitat asupra contribuabililor deja excesiv fiscalizati, insa a ignorat efectele distructive pe care le poate avea asupra unei economii care incetineste deja intr-un ritm care depaseste prognozele celor mai sceptici analisti", se mai mentioneaza in comunicat.
CONAF reaminteste ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere globala a produsului intern brut (PIB) cu 1,1% dupa trei trimestre in 2023, in timp ce estimarea cea mai pesimista, data de analistii ING Bank, a fost de 1,8%. Pentru anul viitor, estimarile de crestere a economiei transmit si ele semnale de prudenta. Analistii ING prevad o crestere cu numai 2,8% a economiei romanesti, cei de la Erste Bank de 3,3%, iar Comisia de Prognoza impune bugetului o estimare de 3,4%.
"Una dintre dilemele economistilor este raspunsul corect la intrebarea cine suporta povara economica a majorarii impozitelor asupra afacerilor: actionarii, prin scaderea randamentelor, consumatorii, prin scumpirea produselor si serviciilor sau angajatii, prin inghetarea salariilor si concedieri. Toti acesti actori ai economiei vor suporta un adevarat prejudiciu fiscal, rezultat al impozitarii excesive, insa cei mai vulnerabili sub povara oricarei taxe sunt angajatii si consumatorii. Capitalul este mobil si cel mai bun exemplu este eficienta cu care Irlanda a atras afaceri din toata lumea, deoarece acestea pot profita de cota de impozitare a companiilor de numai 12,5%. Firmele mari, care considera ca fiscalitatea romaneasca isi mentine cu incapatanare imprevizibilitatea isi pot vinde afacerile", subliniaza sursa citata.
Potrivit acesteia, suprataxarea companiilor prezinta riscuri majore de relocare a afacerilor din tehnologie, unde impozitul total urca la 31%, conform avertismentului analistilor de la Delloite. Si industria auto, principalul exportator al Romaniei, va fi intens afectata de impozitul pe cifra de afaceri, inregistrand o povara fiscala globala estimata de analistii Deloitte la 30%.
Noile masuri fiscale vor creste rata efectiva de impozitare a farmaciilor pana la 29%, potrivit calculelor analistilor de la Deloitte, se mai arata in comunicat. Acestea au deja dificultati financiare din cauza amanarii platii banilor pentru medicamente compensate sau gratuite.
"Uneori statul livreaza banii cu intarziere mai mare de trei luni pentru aceste medicamente pe care farmaciile le cumpara la un pret si le vand cu 90% mai ieftin. De altfel la inceputul anului fiscal 2023 statul avea o datorie de 1,4 miliarde de lei fata de farmacii si este aproape imoral sa taxezi suplimentar un partener social fata de care nu-ti achiti la timp datoriile. Taxarea bancilor are si un efect de bumerang", puncteaza reprezentantii CONAF.
In sistemul bancar, spun acestia, bancile mici, care au o abilitate mai redusa de a gestiona costurile presiunii fiscale vor fi cele mai afectate de taxa suplimentara de 2% pe afaceri. De altfel doua banci au fost deja preluate. Alpha Bank a fuzionat cu Unicredit Bank, iar americanii de la fondul de investitii J.C. Flowers, au vandut First Bank Romania italienilor de la Intesa Sanpaolo. Insa taxa suplimentara ar putea avea un efect pervers asupra bugetului de stat, deoarece bancile sunt cel mai important finantator. Este posibil ca bancile sa fie dispuse sa imprumute statul doar la costuri mai mari, ceea ce deja s-a intamplat.
"In esenta pentru multe companii impozitarea afacerii poate face diferenta intre supravietuire si esec. Impozitarea vanzarilor poate inhiba investitiile, in ciuda portitei fiscale care nu le impoziteaza. De altfel companiile mici si mijlocii sunt deja dezavantajate de impozitarea afacerii. In special companiile noi, care au intrat recent in piata sunt descurajate sa faca investitii majore deoarece pot inregistra pierderi amplificate si de majorarea dobanzilor, reducerea cererii si reticenta bancilor de a finanta afacerile noi. In plus, Romania demonstreaza inca odata ca fiscalitatea ei este impredictibila, chiar daca institutiile financiare internationale sustin luarea unor masuri fiscale exceptionale, cu argumentul stabilizarii deficitului la o cota suportabila. (...) Din pacate impozitarea cifrei de afaceri a companiilor transmite si un mesaj investitorilor care observa piata de la distanta si cantaresc optiunile de investitii. O companie listata la New York sau la bursa din Londra poate fi descurajata sa investeasca intr-o tara in care peisajul fiscal este imprevizibil si incomod, dezavantaj care poate fi fructificat de vecinii nostri cu politici economice mai coerente", sustin reprezentantii CONAF.
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternica confederatie din Romania ce reuneste interesele antreprenorilor in spiritul european al egalitatii de gen si egalitatii de sanse. CONAF a luat fiinta ca urmare a necesitatii de a crea o cultura antreprenoriala moderna, sustenabila si echitabila, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci si pentru intregul mediu de business. CONAF are in componenta sa 2 federatii, 9 patronate, 19 asociatii, 27 sucursale si peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajati.
Printre proiectele CONAF, se numara "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educatie Antreprenoriala" "DigitalUP" "Pactul pentru Munca" - in parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educatie Antreprenoriala" si seria de dialoguri deschise, "Turismul Romanesc: Intre impas si oportunitate".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter