RO EN
The cart is empty

COFACE: Crestere record de 20% a numarului de insolvente din sectorul constructiilor

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in 2022 s-au deschis 6.531 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 7% fata de 2021, si cu 2% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Pierderile cauzate creditorilor in 2022 de catre companiile insolvente au fost de 4,6 mld lei, in scadere cu 12% fata de anul anterior. Numarul companiilor insolvente cu cifra de afaceri de peste 0,5 milioane euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.
 
Contextul economic
Succedarea pandemiei Covid-19, una dintre cele mai grave din ultimul secol, de catre razboiul declansat de Rusia in Ucraina, a generat o serie de efecte economice negative pe parcursul anului 2022: discontinuitatea aprovizionarii pentru multe sectoare de activitate, scumpirea hidrocarburilor, cerealelor sau a materialelor de constructii, inflatie de doua cifre in multe tari europene si adancirea deficitelor fiscale, precum si a celor externe (comercial si de cont curent). Niciodata diferenta dintre inflatia generala si inflatia perceputa de catre populatie nu a fost atat de mare. Astfel, inflatia perceputa de populatie a fluctuat intre 25%-30% pe parcursul anului 2022.
Ritmul de crestere al preturilor a depasit dinamica salariului mediu la nivel national erodand puterea de cumparare. In acest context, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a inregistrat o decelerare continua pe parcursul anului 2022, avansul anual scazand de la aproape 10% in luna ianuarie, pana aproape de 2%-3% la finalul anului. Totodata, salariul mediu a crescut cu 13%, iar numarul somerilor din economie a scazut cu 5%.
In 2022 veniturile publice curente au reprezentat 28,6% in Romania, in conditiile in care media europeana a fost aproape 40%. Veniturile din impozitul pe salarii, venit si contributiile sociale in 2021 au fost de 155 miliarde lei, acestea crescand la 172 mld. lei pe parcursul anului 2022. Pe de alta parte, cheltuielile publice au crescut cu 18%, de la 427 mld. lei in 2021 la 503 mld. lei in 2022.
“Anul trecut a fost marcat de un context economic si geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele contureaza un tablou plin de provocari in conditiile franarii cresterii economice de la aproape 6% in 2021, la cca. 4% in 2022. In ciuda evitarii recesiunii, ne confruntam cu unele dezechilibre care pot genera riscuri si vulnerabilitati pentru populatie si mediul de business. Iar situatia insolventelor pe 2022 vine sa confirme provocarile prin care companiile din Romania trec in incercarea de a supravietui pe o scena economica in continua schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua sa urmareasca cu atentie principalele evolutii macro si micro economice pentru a putea veni in sprijinul companiilor cu solutii ancorate in nevoi reale”, a declarat Alina Popa, Country Manager Coface Romania.
 
Evolutia firmelor insolvente
Primele 3 sectoare in functie de numarul companiilor intrate in insolventa sunt Constructii (1.342), Comert cu amanuntul (858) si Comert cu ridicata si distributie (807) si pastreaza o concentrare de aproximativ 46% din totalul numarului de insolvente inregistrate in 2022. Dintre acestea, cresterea cea mai mare a numarului de companii care au intrat in procedura de insolventa a fost inregistrata in sectorul constructiilor (+20% vs 2021), care detine cea mai mare pondere din totalul numarului de insolvente (21%).
Chiar daca in ultimii 3 ani au fost raportate cele mai mici valori ale numarului de companii intrate in insolventa din ultimul deceniu, trendul crescator poate indica faptul ca perioada marcata de efectele COVID-19, cand Gurvernul Romaniei a sprijinit companiile prin diverse scheme de finantare, iar lichiditatea in piata a fost mare, a luat sfarsit. Trebuie mentionat de asemenea ca aproximativ 60% dintre companiile intrate in insolventa in anul 2022 au fost infiintate inainte de anul 2016.
Conform datelor furnizate de catre Banca Nationala a Romaniei prin publicarea lor de catre CIP , in 2022 au fost refuzate la plata 28,814 de instrumente de plata, nivel similar cu cel inregistrat in anul anterior. Cu toate acestea valoarea totala refuzata la plata in 2022 a crescut cu 26%, pana la 1,56 mld. RON.
“Inflatia si dobanzile, atat cele pentru populatie, companii cat si cele aferente titlurilor de stat, au atins maximul ultimului deceniu. Perioada banilor ieftini a apus, consumul din retail franeaza puternic, venitul disponibil al multor gospodarii este diminuat, ceea ce nu stimuleaza creditarea si investitiile private. In acest context, este normal sa vedem cresterea insolventelor si deteriorarea comportamentului de plata in randul companiilor, trend care va continua cel mai probabil pe intreg parcursul anului curent. Pe de alta parte, ne bucuram sa vedem cresterea numarului startup-urilor la maximul ultimului deceniu, desi aceasta poate duce si la amplificarea concurentei si reducerea marjelor de profit. Toate aceste provocari pot fi depasite repede si cu efecte negative atenuate numai cu ajutorul investitiilor, atat din fondurile publice, cat si prin programele nationale sau cele disponibile prin PNRR, oportunitati pe care sectorul public si privat din Romania trebuie sa le exploateze la maximum”, a adaugat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.
 
Radiografia mediului de afaceri
Pe parcursul anului 2022 un numar total de 131.328 companii si-au incetat activitatea, in crestere cu 12% fata de anul anterior. In acelasi timp, anul trecut au fost inmatriculate 156.903 companii din care 117.013 SRL, in crestere cu 14% fata de anul anterior. Acestea sunt cele mai mari valori inregistrate in ultimul deceniu, reducand astfel raportul dintre numarul firmelor care isi intrerup activitatea si cel al SRL-urilor noi inmatriculate aproape de 1, comparativ cu media de 2,1 din ultimii 10 ani.
Cele mai multe startup-uri sunt infiintate in sectoarele care au deja cele mai multe companii active, ceea ce reflecta o preferinta a populatiei pentru anumite tipuri de activitati. Spre exemplu, 62% dintre companiile active in Romania isi desfasoara activitatea in Comert (retail si distributie), Constructii, Transporturi si Diferite servicii prestate companiilor (externalizare), sectoare care concentreaza in acelasi timp 55% dintre companiile nou infiintate pe parcursul anului 2022.
Se observa o scadere graduala a interesului pentru zona de Comert (retail + distributie), ponderea in randul startup-urilor initiate in 2021 fiind de 23%, pentru ca in 2022 sa scada la 19%. In schimb, sectorul IT atrage din ce in ce mai multe companii nou infiintate, ponderea in randul startup-urilor crescand de la 6% in 2021 pana la 8% pe parcursul anului 2022.
Pe de alta parte, exista sectoare extrem de atractive din perspectiva marjelor de profit, unde numarul afacerilor noi ramane in continuare destul de scazut. Spre exemplu, in sanatate si asistenta sociala profitul mediu obtinut de companiile active in Romania este de 19%, de 2,5 ori peste media inregistrata la nivel national, dar numai 4%-5% dintre noile afaceri sunt inregistrate pe aceste ramuri de activitate. Acelasi lucru se intampla si cu sectorul agricol, unde profitul mediu raportat pentru anul 2021 se ridica la 14%, dar numai 2% dintre noile afaceri inregistrate pe parcursul anului 2022 au fost atrase de acest sector.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter