RO EN
The cart is empty

COFACE: Cele mai multe insolvente in S1 2022, deschise in sectorul constructiilor

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in primul semestru din 2022 s-au deschis 3.510 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 16% fata de S1 2021, si cu 6% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Pierderile financiare cauzate de companiile insolvente in primul semestru din acest an au ajuns la 2,7 miliarde lei, in crestere cu 36% fata de impactul similar din aceeasi perioada a anului trecut, si aproape cat toate pierderile generate de companiile care au intrat in insolventa in anul 2020.
 
Afacerile in contextul actual
Mediul de afaceri trece prin provocari inca de la debutul pandemiei. Anul 2020 a fost marcat de efectul de lacat si incertitudini fara precedent, 2021 a cunoscut o revenire in forta, urmand ca 2022 sa debuteze cu razboiul Rusia-Ucraina. Analizand contextul economic, putem intelege mai bine cadrul in care opereaza companiile.
In continuare, investitiile nu reprezinta principalul motor de crestere economica si dezvoltare a companiilor active in Romania. Sectoarele unde investitiile au crescut mai accelerat pe parcursul anului 2021 comparativ cu media la nivel national (cca. 15% crestere medie neta a bazei activelor fixe) sunt agricultura (+23%), constructii (+19%), HoReCa (+17%) si productia si furnizarea de energie electrica (+16%).
Durata medie de incasare a creantelor la nivelul intregului mediu de afaceri a scazut la 92 zile pe parcursul anului 2021, comparativ cu 117 zile in 2020, niveluri similare fiind raportate doar in perioada 2010-2012. Pe de alta parte, finantarea acordata companiilor nonfinanciare de catre institutiile de credit a inregistrat un salt fara precedent pe parcursul anului 2021. Astfel, soldul creditelor bancare acordate tuturor companiilor la finalul anului 2021 era de 145 miliarde lei, in crestere cu 22 miliarde lei fata de finalul anului precedent.
Datele mai arata ca productia industriala a cunoscut o crestere a costurilor de +25% in 2021 si +47% in primul semestru din acest an, dinamica salariului net a crescut cu 7% pe parcursul anului 2021, urmata de o accelerare in primul semestru din 2022 la +12%, iar dobanzile pentru creditele noi contractate in lei au crescut de la 4% (iunie 2021) pana la 7,75% (iunie 2022).
“Primul semestru al anului 2022 contureaza un tablou al mediului economic si de afaceri plin de provocari. Situatia insolventelor in S 1 confirma tensiunile prin care trec firmele in incercarea de a supravietui intr-un cadru aflat in continua schimbare. In acest context cu foarte multe incertitudini si provocari pentru mediul de afaceri, probabil numarul companiilor care isi vor intrerupe activitatea va inregistra o crestere cu doua cifre, amplitudinea si impactul financiar cauzate de companiile insolvente fiind dependente de evolutia contextului geopolitic si a tabloului macroeconomic. Este important sa urmarim toate aceste evolutii cu atentie si sa raspundem nevoilor cu solutii ancorate in realitatea curenta. Ca furnizor de servicii de management al riscului de credit, Coface va continua sa sprijine mediul de afaceri prin solutii bazate pe know how-ul adunat in cei peste 25 de ani de prezenta pe piata locala,” a declarat Alina Popa, Country Manager, Coface Romania.
 
Evolutia firmelor insolvente
Desi primul semestru din acest an a fost marcat de o crestere a numarului de insolvente, se observa o scadere graduala in ultimii ani a numarului de companii insolvente care inregistreaza venituri peste 0,5 mil. EUR (medii si mari). Pe de alta parte, numarul acestora din urma s-a situat in primul semestru al acestui an la 164 companii, in crestere fata de 133 in S1 2021.
Conform datelor publicate de Centrala Incidentelor de Plati furnizate de catre Banca Nationala a Romaniei, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit pe parcursul primului semestru al anului 2022 au fost in valoare totala de doar 0.7 miliarde lei. Valoarea medie a incidentelor de plata inregistrate pe primului semestru a fost de 53k lei, in linie cu media ultimilor ani.
“Mediul de afaceri trece printr-o furtuna complexa: piata muncii este tensionata din cauza cresterii salariilor si a presiunilor inflationiste, marjele sunt sub presiune, costurile de finantare au crescut, provocarile logistice sunt amplificate de cresterea riscului de contagiune, iar contextul geopolitic este foarte instabil. Intr-un asemenea mediu, companiile sunt din ce in ce mai preocupate de incasarea mai rapida a facturilor si analiza partenerilor de afaceri. Mai mult decat atat, complexitatea ecosistemului de afaceri implica necesitatea evaluarii riscurilor furnizorilor si a celor mai importanti concurenti, ori clientii clientilor importanti. Nu mai este suficient sa iti analizezi doar partenerii de afaceri”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.
Distributia sectoriala a insolventelor
Cele mai multe insolvente deschise in primul semestru al anului curent au fost inregistrate in sectorul constructiilor (710), urmat de comertul cu amanuntul (467) si comertul cu ridicata si distributie (407). Daca numarul insolventelor deschise in sectorul de comert este relativ stabil fata de aceeasi perioada a anului precedent, sectorul constructiilor raporteaza o crestere cu aproape 50%, principala provocare fiind gradul ridicat de indatorare coroborat cu scaderea creditarii pe segmentul rezidential din cauza cresterii semnificative a dobanzilor.
Daca analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active, cel mai afectat sector este cel al fabricarii produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, care a inregistrat o rata a insolventelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de 3 ori peste media la nivel national.
 
Radiografia mediului de afaceri
Numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in primul semestru din acest an a fost de 62.567, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, numarul firmelor nou inregistrate a crescut la 76.962, din care SRL reprezinta 57.808, cu 7% mai mult decat acelasi semestru din anul precedent, reprezentand astfel maximul ultimului deceniu din perspectiva evolutiei semestriale. Cuplarea cresterii importante a companiilor care isi intrerup activitatea (+12%) cu cele noi inmatriculate (+7%) poate indica si o migrare a afacerilor vechi catre cele noi.
Privind catre viitor, principalele provocari ale companiilor deriva din presiunile asupra profitabilitatii si decelerarea investitiilor din cauza dobanzilor in crestere, scaderii consumului si a incertitudinilor fiscale. Toate acestea vor creste dificultatea de rambursare a datoriilor comerciale si bancare, ceea ce va alimenta continuarea trendului de crestere a insolventelor.
In prezentul studiu, au fost considerate insolventele nou deschise, in baza datelor publicate de BPI (Buletinul Procedurilor de Insolventa). De exemplu, toate firmele cu proceduri de insolventa deschise in primul semestru al anului 2022 (conform BPI) si care nu figureaza ca fiind in functiune la mijlocul lunii iulie 2022 (conform ONRC), au fost considerate ca fiind insolvente nou deschise pe parcursul primului semestru din 2022.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter