RO EN
The cart is empty

CNIPMMR: Precizari privind introducerea taxei de solidaritate de 2%

Avand in vedere intentia de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, platite de angajator, in contextul mutarii contributiilor de la angajator la angajat.
CNIPMMR face urmatoarele precizari:
I. In prezent contributiile platite exclusiv de angajator, sunt urmatoarele - Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - 0,25%
- Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%
- Asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale - 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc;
II. Un simplu calcul arata ca valoarea insumata a acestor contributii este intre 1,25% si 1.95%.
III. Taxa de solidaritate de 2% reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator. Introducerea unei taxe de solidariate de 2%, platita de angajator, are urmatoarele efecte:
a) Toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat, in privinta producerii riscului de accidente de munca si boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obtinuta prin luarea in calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de munca si boli profesionale.
b) Contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv garantarea platii creantelor salariale, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinatie, fiind alocata, conform bugetului de stat, in mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale.
Dl Florin Jianu, presedintele CNIPMMR a declarat: „CNIPMMR nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, platita de angajator, deoarece: 1. valoare totala a acestei contributii -2%- este platita si in prezent, iar destinatia sumelor este clar cunoscuta; 2. taxa de solidaritate nu are o destinatie clara; 3. vor fi generate costuri privind achizitionarea noilor softuri contabile; 4. se produce o bulversare a mediului de afaceri, si in special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter