RO EN
The cart is empty

CITR: Pierderi de 200 milioane de euro/an pentru firmele de constructii cu probleme

Aproximativ 650 de companii importante cu activitati pe piata constructiilor se confrunta cu dificultati financiare, pierderile anuale generate de acestea ridicandu-se la 202 milioane de euro, potrivit datelor CITR, una dintre cele mai importante companii de pe piata de insolventa din Romania. In afara domeniului constructiilor, care se va mentine in topul sectoarelor economice ce vor intampina dificultati financiare in 2015, printre segmentele cu grad de risc ridicat se vor afla si piata imobiliara, industria farmaceutica si cea a transporturilor. Companiile cu activitati in aceste patru segmente sunt, astfel, cele mai dispuse sa intre in insolventa in acest an. "Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca, adica acele companii care detin active de peste 1,5 milioane de euro, exista in total aproximativ 9.000 de agenti economici aflati in dificultate sau in stare de insolventa iminenta. Dintre acestia, 3.158 activeaza in domeniile de afaceri imobiliare si de constructii, farmaceutic sau transporturi. Practic, 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate", se arata intr-un studiu realizat de CITR.
Companiile de pe piata imobiliara si de constructii se situeaza in topul insolventelor inca de la inceputul crizei economice. Potrivit CITR, aproape 22% din totalul firmelor de impact din imobiliare au probleme de lichiditate, insumand aproape 2.000 de companii cu pierderi anuale de peste 945 milioane de euro. In constructii, numarul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confrunta cu dificultati financiare este aproximativ 650, generand pierderi anuale de peste 200 milioane de euro. "Se vor observa in continuare un numar ridicat de insolvente in randul dezvoltatorilor imobiliari si al companiilor de constructii, dupa cum arata bilanturile acestora cu marje de profitabilitate foarte scazute sau chiar inexistente in unele cazuri. Astfel de situatii sunt asociate, de cele mai multe ori, cu un nivel ridicat de indatorare, ceea ce ne indreptateste sa credem ca, pentru firmele cu asemenea probleme, solutia in anul 2015 va fi procedura insolventei sau, acolo unde situatia permite inca, aplicarea unor masuri de restructurare in afara procedurilor juridice. Este insa important ca mediul de afaceri sa inteleaga corect si sa apeleze doar in cazurile de necesitate la procedura insolventei. De aceea insistam catre acestia sa isi urmareasca atent evolutia situatiei financiare si sa discute cu un specialist din timp, pentru a putea lua masuri sanatoase si eficiente", a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR, parte a CITR Group.
In ansamblu, specialistii in insolventa se asteapta la o scadere a numarului efectiv de firme intrate in incapacitate de plata in 2015, insa, raportat la dimensiunea si impactul acestora, trendul va ramane constant cu cel din 2014.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter