RO EN
The cart is empty

CITR: Aproape 450 de firme de constructii au intrat in insolventa in primul semestru

CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, analizeaza evolutia restructurarilor si insolventelor din primul semestru al anului 2023, iar rezultatele arata un interes crescut al mediului de business pentru noile produse de restructurare, cu 30 proiecte de concordat preventiv, dintre care doua sunt deja omologate de catre instanta. Numarul companiilor intrate in insolventa scade cu 6,2%, la 3.290, fata de 3.510 in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, in randul companiilor de impact, numarul celor intrate in insolventa creste usor: 35, fata de cele 32 din primele sase luni ale anului 2022.
„In ultimele sase luni, am simtit presiune asupra companiilor care trebuie sa faca fata unui cost de finantare mai mare sau incapacitatii de a plati datorii amanate foarte mult timp si care s-au obisnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un numar mare, insa pentru economia Romaniei este un inceput de schimbare de mindset. Avand in vedere natura confidentiala a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare, asadar putem estima ca numarul companiilor care apeleaza la solutiile restructurarii este mai mare.” declara Paul Dieter Cirlanaru, CEO, CITR.
In primul semestru al acestui an, 30 companii au apelat la masuri de restructurare prin concordat preventiv, dintre care opt companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro, comparativ cu 12 astfel de cereri in intregul an 2022.
 
Companii in insolventa
Raportat la numarul total al insolventelor inregistrate in perioada ianuarie-iunie 2023, anume 3.290, companiile de impact, cu active imobilizate de peste 1 milion de euro, reprezinta 1,06%.
Cele mai afectate domenii sunt: constructiile (449 companii in insolventa), transporturi rutiere de marfuri (248 companii) si comertul (177 companii). Pe de alta parte, aceste domenii inregistreaza si cele mai multe companii din economie.
In Bucuresti, 695 de companii au apelat la procedura insolventei, dintre care 17 companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro. La nivel de judete, distributia insolventelor din primul semestru al anului 2023 aduce Bihorul pe prima pozitie, cu 241 de companii si 7,33% din totalul insolventelor inregistrate. Urmeaza Cluj, cu 174 de companii si o pondere de 5,29% din total, si Constanta, cu 165 de companii, ceea ce reprezinta5,02% din numarul insolventelor inregistrate, la nivel national.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter