RO EN
The cart is empty

BNR: Nevoia de predictibilitate a factorilor de ordin fiscal continua sa fie stringenta

La nivel agregat, companiile chestionate in sondajul semestrial al Bancii Nationale a Romaniei, privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din tara noastra, apreciaza ca, in perioada analizata (aprilie 2018-martie 2019), problemele specifice au fost resimtite intr-o maniera mai putin acuta, intrucat indicatorii financiari care au consemnat evolutii notabile in ultimele 12 luni sunt in continuare constituiti de cheltuielile cu forta de munca, de costul creditului si alte costuri, evolutiile respective fiind remarcate in sensul unor cresteri observate de tot mai multe dintre companiile chestionate. „Concomitent cu majorarea costurilor, a avut loc si o dinamica echilibrata a cifrei de afaceri, astfel incat impactul asupra profitului s-a mentinut relativ neutru. Problemele cele mai presante percepute de companii in desfasurarea activitatii sunt legate, in continuare, de impredictibilitatea mediului fiscal si nivelul ridicat al fiscalitatii (indicate ca fiind semnificative de 66%, respectiv 64% dintre respondenti). In ultima perioada se consolideaza amploarea efectelor negative ale tensionarii pietei muncii in activitatea companiilor nefinanciare, atat in ceea ce priveste costul crescut cu forta de munca (necesitatea majorarii veniturilor salariale), cat si dificultatea de a gasi personal bine pregatit. Accesul la finantare nu este considerat de companiile chestionate drept o problema presanta in perioada analizata, 64% dintre firmele chestionate catalogand acest factor drept scazut sau foarte scazut. Si aceasta pentru ca, la fel ca in perioada anterioara, pentru finantarea operatiunilor zilnice, a investitiilor sau a altor proiecte, firmele utilizeaza preponderent surse interne, precum reinvestirea profitului, vanzarea de active sau credite de la actionari sau majorari de capital, in mod similar exercitiului precedent. Astfel, firmele apeleaza la credite bancare intr-o masura relativ redusa, principalele produse fiind descoperitul de cont sau liniile de credit. In consecinta, ponderea companiilor care nu au apelat la creditare de la banci si IFN se mentine la un nivel ridicat. Doar 19% dintre companii au apelat la astfel de finantare si au primit aprobare pentru toata suma solicitata, acceptand conditiile si costurile creditului. In schimb, firmele care au aplicat pentru un credit in ultimele 12 luni resimt intr-o mai mare masura cresterea costurilor de finantare, comparativ cu exercitiul anterior. Astfel, in topul celor mai importante obstacole intalnite de firme in accesarea finantarii de la banci si IFN, se afla nivelul prea ridicat al dobanzilor si al comisioanelor percepute, cerintele privind valoarea sau tipul colateralului si clauzele contractuale”, se precizeaza in cercetarea BNR.
Aceiasi factori destabilizatori influenteaza mediul de afaceri din Romania
Tot in sondajul semestrial privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania se mai arata ca „in ultimele sase luni, companiile au resimtit in crestere problemele intampinate in desfasurarea activitatii. Printre cele mai presante constrangeri se mentin impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalitatii si costurile (de productie, cu forta de munca etc.), fiind urmate de concurenta si disponibilitatea fortei de munca bine pregatite. Aspectele resimtite de companii reflecta riscurile asociate evolutiei pe piata muncii, evidentiate prin deficientele structurale persistente, avand impact asupra costurilor firmelor, dar si asupra competitivitatii interne si externe. Nevoia de predictibilitate a factorilor de ordin fiscal continua sa fie stringenta si sa
influenteze negativ mediul de afaceri din Romania, atat in ansamblu (66% dintre respondenti apreciaza factorul ca fiind mare sau foarte mare, in crestere cu sapte puncte procentuale de la decembrie 2018), cat si in structura pe dimensiuni ori sectoare de activitate. In plus, nivelul ridicat al fiscalitatii este apreciat ca avand o influenta semnificativa de catre 64% din totalul companiilor, punand conduita politicii fiscale pe primul plan in preocuparile firmelor. Diminuarea incertitudinilor legislative, in contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice, este de natura sa genereze efecte pozitive asupra dezvoltarii activitatii firmelor, inclusiv din perspectiva planurilor de investitii ale acestora”.
Investitiile pentru cresterea gradului de inovare nu reprezinta o prioritate
Potrivit specialistilor BNR, din punct de vedere al destinatiilor finantarii atrase de companiile nefinanciare, situatia nu s-a modificat prea mult in raport cu rezultatele din sondajul semestrial anterior. „In perioada aprilie 2018 – martie 2019, mai putin de jumatate din firme au apelat la surse de finantare din afara companiei, in usoara crestere fata de exercitiul anterior. Principalul motiv pentru care firmele au accesat finantare de la banci sau IFN a fost constituirea unui capital de lucru (stocuri, echipamente etc.) sau plata furnizorilor (30% din totalul celor care au accesat credite). Investitiile pentru cresterea gradului de inovare nu reprezinta o prioritate pentru companiile din Romania, doar 1% dintre acestea contractand credite in acest sens. De asemenea, in cadrul unui studiu al Bancii Europene de Investitii companiile romanesti figureaza pe ultimul loc din punct de vedere al intensitatii cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea, relativ la celelalte state europene. Acest lucru este confirmat si de datele din situatiile financiare, care arata ca investitiile in active necorporale reprezinta doar 6% din totalul investitiilor realizate de firme in anul 2017”, se mai arata in studiul semestrial de conjunctura elaborat de BNR.
De altfel, expertii bancii centrale avertizeaza ca nici in sectorul corporatist situatia nu este cu mult diferita, desi acestea au capacitatea de a contracta diverse imprumuturi de la banci si IFN. „Spre deosebire de companiile de tip IMM, doar o treime dintre corporatii au raspuns ca nu au apelat la surse de finantare din afara companiei. Majoritatea acestora au contractat credite pentru nevoi curente (49%), iar un procent de 30% au indreptat aceste fonduri catre investitii pentru dezvoltare (achizitii de utilaje, terenuri, cladiri), fata de 9% in cazul IMM. Investitiile pentru cresterea gradului de inovare reprezinta o destinatie pentru fondurile contractate, externe firmei, in cazul a doar 4% dintre corporatii (1% in cazul IMM). Investitiile destinate inovarii sunt mai pronuntate, insa, in cazul companiilor din sectoarele cu grad ridicat de tehnologizare (high tech), respectiv 6% dintre firmele din aceasta categorie”, au mai observat expertii BNR. Insa, in ansamblu, potrivit raportului, trebuie subliniat ca, in intervalul aprilie 2018 – martie 2019, ponderea companiilor care nu au apelat la creditare de la banci si IFN se mentine la un nivel ridicat, de 78%, similar exercitiului precedent. Doar 19% dintre companiile respondente au apelat la astfel de finantare si au primit aprobare pentru toata suma solicitata, acceptand conditiile si costurile creditului.
***
Dupa ce au renuntat, din decembrie 2013, la publicarea buletinelor lunare de conjunctura, expertii Bancii Nationale a Romaniei – BNR au continuat sa dea publicitatii o serie de informatii asemanatoare, cuprinse, pe de-o parte, in sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania (ce apare de doua ori pe an), iar pe de alta parte, in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei (cu o frecventa de aparitie de patru ori pe an).
Primul sondaj, efectuat semestrial asupra unui esantion de aproximativ 11.000 de companii nefinanciare, din care circa 85% sunt IMM, iar corporatiile se includ exhaustiv, in functie de domeniul de activitate, a fost publicat in iunie 2019, iar datele din cadrul celui de-al doilea au fost prezentate deja in luna mai a anului in curs.
Dupa cum se cunoaste, in sondajul semestrial al bancii centrale, firmele din sectorul de constructii sunt relativ bine reprezentate, astfel incat perceptia managerilor acestora asupra diverselor aspecte economice, de piata, ale relatiei cu mediul bancar etc. poate fi luata in considerare ca fiind definitorie pentru ramura respectiva, la nivel national. Si aceasta pentru ca, din toate cele aproape 11.000 de companii respondente, 3% activeaza in agricultura, 23% in industrie, 27% in servicii si utilitati, 10% in constructii si imobiliare, respectiv 36% in comert. Dupa regiunile de dezvoltare, esantionul celor 11.000 de companii se structureaza astfel: 10% in Nord-Est, 9% in Sud-Est, 11% in Sud-Muntenia, 5% in Sud-Vest, 9% in Vest, 14% in Nord-Vest, 13% in Centru, 4% in Ilfov, respectiv 24% in Bucuresti. Potrivit BNR, „sondajul privind accesul la finantare surprinde opiniile sectorului real cu privire la: cele mai presante probleme in desfasurarea activitatii, perceptia privind costul finantarii, nivelul maxim suportabil privind rata dobanzii si efectele unor posibile dinamici nefavorabile a ratei dobanzii, precum si perceptia asupra implicatiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei nationale”.
Informatii suplimentare, la www.bnr.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter