RO EN
The cart is empty

Audit Gold: Deficit de 500 de experti consultanti in certificarea ISO, in Romania

Numarul companiilor care se vad nevoite sa adopte standarde de calitate certificate ISO este intr-o continua crestere, fiind unul dintre criteriile cheie care le ajuta sa isi mentina numarului de clienti, sa isi pastreze competitivitatea, dar si credibilitatea fata de clienti.
In Romania exista un deficit de peste 500 de experti consultanti in obtinerea de certificari ISO, spun specialistii in domeniu. Perioada de implementare a unei certificari ISO poate varia intre trei luni si doi ani, in functie de standardele pentru care se doreste certificarea, dimensiunea organizatiei, dar si de complexitatea activitatilor. Veniturile lunare pe care le poate obtine un astfel de expert pot depasi 3000 de Euro lunar, in functie de experienta sa.
„Piata de consultanta din Romania are un potential considerabil, mai ales daca luam in considerare faptul ca, un organism de certificare emite certificatele ISO valabile doar pentru trei ani, perioada in care au loc, pe langa auditul de certificare/recertificare si audituri de supraveghere. Rolul unui consultant este sa pregateasca organizatia pentru certificare, pentru auditurile de supraveghere dar si pentru un nou ciclu de trei ani de zile, daca organizatia doreste recertificarea Totodata, nevoia de consultanta este tot mai mare si datorita faptului ca exista carenta de consultanti dar mai ales de consultanti bine pregatiti", declara Diana Claudia FILIP, CEO & Director General AUDIT GOLD EXPERT FDC.
 
Ce determina companiile sa apeleze la un consultant ca sa inceapa procesul pentru obtinerea unei certificari ISO
Avantajul implementarii si certificarii unui sistem de management este ca acesta se realizeaza dupa standarde internationale, care sunt recunoscute in toata lumea.
Potrivit expertilor, sunt doua mari categorii pentru care companiile incep acest proces in vederea obtinerii unei certificari ISO. In primul rand, este vorba de organizatiile care au nevoie aproape obligatoriu de certificari ISO, pentru a putea participa la anumite licitatii publice si pentru a evita depunctarile, dar, si de cele care risca restrictionarea de la accesarea de fonduri europene.
Totodata, competitia din piata, face ca pentru o buna parte dintre companii, nevoia unei certificari ISO sa fie semnalata chiar de catre clienti. In a doua categorie intra companiile care se certifica din motive legate de credibilitate si incredere din partea clientilor; certificarile ISO garantand o imbunatatire a imaginii in fata partenerilor de afaceri inteni si externi.
Odata cu cresterea interesului companiilor pentru obtinerea unei certificari ISO, este in crestere si nevoia de experti consultanti, care pot ajuta o companie sa proiecteze si sa implementeze un sistem de management in vederea certificarii in baza cerintelor unui standard sau a mai multor standarde internationale. Totodata, consultantul poate acorda asistenta in vederea pregatirii tuturor auditurilor efectuate de organismele de certificare (certificare, supraveghere, recertificare, urmarire, etc).
„In anul 2022 s-a infiintat un numar record de firme, respectiv 150.000. Daca doar 1% dintre ele s-ar certifica doar conform standardului ISO 9001:2015 (sistem de management al calitatii), tinand cont ca media de timp pentru consultanta este de trei luni pentru fiecare firma, daca lucreaza doar un consultant), rezulta ca fiecare 1.500 de firme ar avea nevoie de cel putin 500 de consultanti. Conformitatea cu cerintele ISO, indiferent ca vorbim de ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, etc., nu inseamna sa renuntam la tot ce am invatat pana acum, ci sa avem curajul sa construim un sistem bazat pe cerinte si sa ne acomodam cu gandul ca: „rezultatul activitatilor unor oameni de CALITATE se numeste tot CALITATE; oamenii adauga valoare prin valoarea pe care o au; valoarea rezulta din caracter, iar caracterul inseamna sa ai capacitate sa respecti cu consecventa principii", adauga Diana Claudia FILIP, CEO & Director General AUDIT GOLD EXPERT FDC.
In plus, noile cerinte care apar permanent, creeaza necesitatea aparitiei de noi certificari. Astfel, tendintele actuale de reducere a consumurilor de energie, Green Deal si tranzitia energetica conduc si la cerinte de implementare dupa standarde specifice, cum ar fi Sustenabilitatea si reducerea consumului energetic prin ESG si ISO 14064 sau dezvoltarea permanenta de standarde noi. De exemplu, in ultima perioada, se pune foarte mult accent pe implementarea Sistemului de Management al Energiei, ISO 50001 sau pe ISCC (International Sustainability and Carbon Cartification).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter