RO EN
The cart is empty

ARF: Stabilitate pe piata de factoring din Romania, in prima jumatate a anului 2020

Asociatia Romana de Factoring (ARF) a realizat studiul semestrial al pietei de factoring din Romania din care reiese un foarte usor avans, de aproximativ 1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, totalul creantelor gestionate prin astfel de structuri, depasind 2,25 miliarde de euro. Cercetarea ARF are la baza date oferite atat de membrii ARF (banci si IFN-uri), dar si estimari ale asociatiei cu privire la restul jucatorilor din piata. “Constatam in prima jumatate a anului o stabilizare a pietei de factoring, ca volum total al creantelor gestionate, cu o mentiune speciala pentru factoringul intern, care a inregistrat totusi o crestere importanta datorata consumului populatiei pe fondul temerilor generate de pandemie, in primul rand in T1, dar si in T2, insa cu o temperare consistenta”, explica Bogdan Rosu, presedinte ARF.
La nivelul factorigului intern, volumele realizate de sectorul FMCG au cea mai mare pondere din total, de aproximativ 24%, in valoare absoluta insemnand peste 431 milioane de euro. Pe locul doi, cu o pondere de 16%, se afla sectorul IT&C, valoarea creantelor provenite din acest sector si gestionate in factoring ajungand, la mijlocul anului, la aproximativ 290 milioane de euro, in crestere cu aproape 10% fata de mijlocul lui 2019. Pe locul al treilea cu o pondere de 12,5% se regaseste domeniul Auto-Utilaje-Echipamente, domeniu care, de altfel, a inregistrat cel mai puternic avans la nivelul intregii piete de factoring (21% fata de mijlocul anului 2019), ajungand la 301 milioane euro total creante derulate prin factoring (intern, export plus import).
In timp ce factoringul intern a inregistrat un avans de 11%, atingand aproximativ 1,9 miliarde euro in prima jumatate a anului, volumul creantelor derulate prin factoring de export a scazut cu 28%, iar al celor derulate prin factoring de import cu 43%, pe fondul evolutiei economiilor europene partenere.
Finantarile interne prin factoring revers au depasit de 40% din piata interna
Factoringul invers (Reverse Factoring/Supply Chain Financing) se afla intr-o crestere constanta, fiind foarte bine receptat de catre aderenti. Cifra inregistrata pe acest produs, la nivelul pietei, a depasit in primele 6 luni 744 milioane de euro, in crestere cu 35% fata de primul semestru al anului trecut. Factoringul invers este prezent in piata de mai mult de zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere in ultimi cinci. “Acest tip de finantare este propus furnizorilor de servicii si produse direct de catre beneficiarul acestora, impreuna cu furnizorul de factoring partener. In baza structurii agreate intre parti, furnizorii isi pot incasa facturile imediat dupa emitere, iar beneficiarul (debitorul cedat), initiatorul programului de factoring invers, se bucura de o optimizare a cash-flow-ului, ambii parteneri suportand costuri extrem de avantajoase, bazate pe situatia financiara solida a beneficiarului. Concret, putem lua exemplul unui producator care furnizeaza marfa pentru un mare lant comercial (Key Account). Furnizorul, cu sprijinul si la initiativa lantului comercial, poate opta pentru o finantare a facturii emise catre acesta, obtinand banii in cont la momentul emiterii, fara a mai astepta termenul de plata impus prin contractul comercial”, explica Bogdan Rosu.
IMM-urile in prim plan
Din punct de vedere al profilului companiilor care acceseaza solutii de factoring, in continuare, valoarea cea mai mare a operatiunilor este realizata de companii cu cifra de afaceri de intre 5 si 50 de milioane de euro, acestea atingand o pondere 40%, in timp ce firmele cu afaceri peste 50 de milioane de euro au o pondere de 36%, din total piata.
“Chiar daca suntem inca rezervati in ceea ce priveste evolutia la nivel macroeconomic din a doua parte a anului, ramanem optimisti pe sectorul nostru pentru ca in fiecare an am putut observa o crestere consistenta a interesului pentru factoring incepand din T3. In plus, prin adoptarea de catre Guvern a programului IMM Factor, care stimuleaza accesul la produsul de factoring cu regres, IMM-urile (care deruleaza acum doar un sfert din volumele de factoring intern) sunt mai bine informate asupra caracteristicilor produsului de factoring cu regres si sunt astfel incurajate sa apeleze la astfel de solutii. Astfel, in conditiile calibrarii corespunzatoare a normelor de aplicare, asupra carora am furnizat catre FNGCIMM, la solicitarea acestora, recomandari menite sa usureze implementarea si derularea tranzactiilor vizate de program, IMM-urile vor putea beneficia de subventionarea costurilor de factoring pentru urmatoarele luni, precum si de acces mai facil la finantare, prin garantarea de catre stat a jumatate din suma finantata. Speram ca programul IMM Factor va fi primit cu interes si ca aceste companii se vor indrepta mai mult catre acest tip de finantare, care le ajuta in reglarea cash-flow-ului intr-o perioada economica cu foarte multe necunoscute si variabile”, mai explica Bogdan Rosu.
La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2020 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter