RO EN
The cart is empty

ANCPI: Noi masuri legislative pentru accelerarea lucrarilor de cadastru

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) ofera finantare pentru noi categorii de imobile in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara 2015 - 2023 (PNCCF). Totodata, ANCPI a redus termenele pentru anumite etape din cadrul procesului de inregistrare sistematica a imobilelor in evidentele de cadastru si carte funciara. Noile masuri sunt prevazute de Legea nr. 264/2021 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 si au drept scop accelerarea lucrarilor derulate prin PNCCF, gratuit pentru cetateni.
ANCPI, institutie aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), continua actualizarea si imbunatatirea legislatiei si a procedurilor de lucru care vizeaza crearea unei evidente reale a proprietatilor din Romania.
Potrivit noilor modificari aduse Legii nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare, ANCPI finanteaza, in cadrul PNCCF, lucrarile de inregistrare sistematica pe sectoare cadastrale a imobilelor din extravilan si intravilan.
De asemenea, ANCPI cofinanteaza, prin PNCCF, lucrarile de intocmire a planurilor parcelare, care vor fi coordonate de catre comisiile locale de restituire a proprietatilor funciare si initiate de unitatile administrativ-teritoriale.
Valoarea cofinantarii pentru realizarea planurilor parcelare este egala cu cea platita pentru cofinantarea lucrarilor de inregistrare sistematica a proprietatilor.
Masura are ca scop deblocarea si accelerarea procesului de retrocedare a proprietatilor si, prin urmare, accelerarea inregistrarii sistematice a proprietatilor.
Conform noilor prevederi legale in vigoare, intocmirea planurilor parcelare cu alocare de numar cadastral si deschidere de carte funciara este asimilata lucrarilor de inregistrare sistematica a imobilelor pe sectoare cadastrale. Ambele categorii de lucrari au ca efect deschiderea din oficiu de carti funciare. Astfel, Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara receptioneaza documentele planurilor parcelare finale si deschid, din oficiu, carti funciare noi pentru toate imobilele cuprinse in planul parcelar.
In plus, situatia tehnica si juridica a imobilelor va fi modificata, fara acordul proprietarilor, conform situatiei tehnico-juridice actuale identificata prin masuratorile efectuate si actele juridice colectate.
De asemenea, prin noile reglementari sunt reduse la jumatate termenele de afisare a planului parcelar (de la 60 de zile la 30 de zile), de contestare (de la 60 de zile la 30 de zile) si de solutionare a contestatiilor (de la 30 de zile la 15 zile).
Totodata, potrivit noului act normativ, ANCPI acorda gratuit acces online la seturile de date administrate, in functie de disponibilitatea datelor in format electronic, notarilor publici, avocatilor, executorilor judecatoresti, persoanelor fizice si juridice autorizate sa efectueze lucrari de cadastru, geodezie, cartografie, expertilor judiciari, institutiilor si autoritatilor publice, precum si altor entitati care indeplinesc un serviciu public, in scopul indeplinirii atributiilor acestora.
Legea nr. 264/2021 prevede noi situatii in care persoana interesata poate solicita notarea posesiei in cartea funciara in cadrul inregistrarii sporadice:
- pentru imobilele cu privire la care s-au emis titluri de proprietate, situate in zonele foste cooperativizate si inscrise in cartea funciara la cerere sau ca urmare a finalizarii lucrarilor de inregistrare sistematica;
- pentru imobilele situate in zonele necooperativizate cu privire la care a fost inscris provizoriu dreptul de proprietate al unitatii administrativ-teritoriale, ca urmare a finalizarii lucrarilor de inregistrare sistematica;
- pentru imobile cu privire la care a fost inscris provizoriu dreptul de proprietate al unitatii administrativ-teritoriale, in cadrul procedurii de expropriere in conditiile art. 41.
Pana in prezent, legislatia prevedea ca o persoana poate solicita notarea posesiei pentru imobile neinscrise in cartea funciara, in lipsa actelor de proprietate asupra acestora sau pentru imobilele inscrise in cartile funciare din regiunile unde au fost aplicate prevederile Decretului-lege nr. 115/1938, in care nu s-au efectuat inscrieri in ultimii 30 de ani anteriori intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare.
Legea nr. 264/2021 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 a intrat in vigoare pe 11 noiembrie 2021.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter