RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Datoriile se platesc cel mai greu in sectorul constructiilor

Afacerile pe banii partenerilor si clientilor au devenit o adevarata moda in economia romaneasca, sectorul constructiilor fiind domeniul in care datoriile se platesc cel mai greu, in medie la 370 de zile, conform unei analize realizate de KeysFin, societate ce ofera servicii de informatii si credit management dedicate mediului de afaceri.
"In lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg sa intarzie platile, apeland la creditul furnizor, un mecanism economic de finantare de business, fara dobanda, care se extinde tot mai puternic. Circa 75% dintre firmele din economia romaneasca au ajuns sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil", se arata in analiza citata.
Valoarea datoriilor comerciale inregistrate de companiile romanesti a depasit, in 2016, nivelul de 306,6 miliarde lei, suma cu aproape 100 miliarde lei mai mare decat in 2009. Potrivit studiului realizat de KeysFin, peste 400.000 de firme, care reprezinta 64% din economie, inregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut.
Creditul comercial reprezenta, in 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decat valoarea creditului bancar (calculat la 133 miliarde lei). Cele mai mari datorii comerciale le inregistrau firmele din industrie (117 miliarde lei), in crestere cu peste 30% fata de anul precedent, urmate de cele din comert (80,6 miliarde lei), servicii si utilitati (34,6 miliarde lei) si constructii-imobiliare (29,4 miliarde lei).
Studiul KeysFin arata ca perioada medie de incasare a creantelor era de 95 de zile in 2016, in timp ce perioada medie de plata a datoriilor curente se situa la nivelul de 176 zile.
"Pe fondul cresterii economice semnificative din ultimii ani, dinamica platilor s-a imbunatatit, insa prea putin pentru a conta cu adevarat in relatiile comerciale. In timp ce in Romania, furnizorii restanti reprezinta 45%, la nivel european media este de 40,3%. Din punct de vedere sectorial, singura ramura economica in care disciplina la plata s-a imbunatatit in ultimii ani a fost industria (-2,6%), in timp ce la polul opus se afla constructiile si imobiliarele (+5%) si agricultura (+3,1%)", spun expertii Keysfin.
 
 
Principalul risc al creditului furnizor - insolventa in lant
Creditul furnizor pare, la prima vedere, o solutie optima, insa si acest instrument nu este scutit de riscuri si provocari. Daca o firma inregistreaza dificultati financiare si intra in insolventa, exista riscul sa atraga dupa sine si firmele cu care are relatii pe baza de credit comercial. Potrivit datelor Registrului Comertului, numarul firmelor care intra in insolventa se mentine constant, in ciuda evolutiei pozitive a economiei. "Peste 5.300 de firme au intrat in insolventa in primele sapte luni din 2017, fata de 5.058 in 2016. Comertul, constructiile, industria extractiva, HORECA si transporturile au generat cele mai multe cazuri de insolventa", mai precizeaza analistii KeysFin.
Conform datelor companiei, aproximativ 77.000 de companii din Romania, adica 12% din numarul total de firme din tara noastra, au raportat in ultimii ani plati restante la furnizori, aceste societati reprezentand 33% din cifra de afaceri totala din economia romaneasca. In 2016, un numar total de 8.443 de companii din domeniul constructiilor au raportat intarzieri la plata furnizorilor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter