RO EN
The cart is empty

Allianz Trade estimeaza 7.000 de insolvente in Romania, in 2024

Asa cum era de asteptat, anul 2023 a inregistrat o revenire accelerata a numarului de insolvente in trei din patru tari (55% din PIB-ul mondial). Datele din trimestrul patru au evidentiat o tendinta de crestere la finalul anului in majoritatea tarilor, cu salturi semnificative in America (+54% si +35% in America de Nord si, respectiv, in America Latina) si in Asia (+67% in Coreea de Sud, +47% in Australia si +35% in Japonia). La nivel mondial, cresterea medie a insolventelor s-a accelerat de la +23% in 2022 la +29% in 2023, cea mai rapida crestere fiind inregistrata in 2009 (+33%). Aceasta revenire a fost in mare parte asteptata, deoarece numarul insolventelor observate in 2020 si 2022 a fost redus in mod artificial de sprijinul masiv oferit de stat firmelor, in timpul crizei Covid-19 si apoi ca urmare a undelor de soc ale razboiului din Ucraina. 
Comparativ cu nivelul din perioada 2016-2019, intre 2020 si 2022, masurile de sprijin au scutit echivalentul a trei sferturi din insolventele din tari precum SUA, Germania, Austria, Norvegia, Portugalia si Noua Zeelanda si echivalentul a un an din insolventele raportate de obicei in Australia, Olanda, Franta, Irlanda si Italia. 
Europa de Vest a ramas un contributor-cheie la cresterea globala, in ciuda unei reveniri mai lente (+15). America de Nord a impulsionat, de asemenea, revenirea globala, SUA inregistrand o crestere majora (+47%), in timp ce China a compensat cresterea numarului de insolvente observata in majoritatea celorlalte tari asiatice (Japonia, Coreea de Sud, Australia, Hong Kong, Noua Zeelanda). Exceptii sunt companiile care se regasesc in special pe pietele emergente, inclusiv in Brazilia, Rusia, China, Africa de Sud si Turcia, precum si cateva tari din Europa Centrala (Bulgaria, Cehia si Letonia) si Asia (Singapore, Taiwan). Analistii Allianz Trade se asteapta ca India sa faca parte din aceasta lista, desi cifrele pentru 2023 nu sunt inca disponibile. In aceste tari, scaderea numarului anual de insolvente a variat de la -7% in Singapore, la -41% in Turcia.
Privind in perspectiva, inainte de o stabilizare a insolventelor preconizata pentru 2025, analistii se asteapta la o noua accelerare a acestora la nivel mondial in 2024, cu o crestere de 9% de la un an la altul. Patru din cinci tari vor inregistra anul acesta o crestere cu +12% fata de anul precedent, cele mai multe fiind in SUA (+28%), Spania (+28%) si Olanda (+31%). Cu toate acestea, in 2025, analistii preconizeaza o stabilizare a indicelui global de insolventa, majoritatea tarilor inregistrand o inversare a tendintei. 
Inainte de o posibila redresarea globala care se intrevede pentru 2025, firmele trebuie sa gestioneze decelerarea cererii. SUA, zona euro si pietele emergente, inclusiv China, se vor confrunta cu o crestere lenta a PIB-ului, ceea ce va spori presiunea asupra profitabilitatii intr-un moment in care costurile sunt inca ridicate din cauza preturilor la energie, a cresterii salariilor si a presiunilor persistente asupra lantului de aprovizionare (de exemplu, Marea Rosie, canalul Panama). In plus, dupa o serie de socuri, calendarul electoral din 2024 va spori incertitudinea economica, deoarece tarile care reprezinta 60% din PIB-ul global se vor indreapta curand spre urne. Acest context va adauga un nivel de complexitate si de risc operatiunilor, ingreunand elaborarea de catre firme a unor previziuni si planuri de afaceri precise. Astfel, este de asteptat sa existe o volatilitate in ceea ce priveste costurile pentru materiile prime, ceea ce va ingreuna gestionarea eficienta a lanturilor de aprovizionare si a proceselor de bugetare. 
Analistii Allianz Trade au identificat cinci provocari principale - care vor caracteriza 2024 ca fiind un an pragmatic pentru firme si economie, in special in Europa - precum: reducerea profitabilitatii, cresterea incertitudinii, conditiile de refinantare si lichiditate reduse, cresterea numarului de insolvente si riscuri mai mari pentru locurile de munca. 
Anul trecut, in Europa, insolventele companiilor au depasit nivelurile anterioare pandemiei in doua din cinci sectoare. 23 de tari din esantionul Allianz Trade, au inregistrat o crestere de 66% a numarului de insolvente in toate sectoarele (respectiv 121 din cele 184 de sectoare) in constructii, transport si depozitare, informatii si comunicatii. Cu toate acestea, primele doua sectoare se remarca printr-o recuperare puternica, fiind cu mult peste nivelul de dinaintea pandemiei in mai multe tari, impreuna cu serviciile de cazare si alimentatie publica. 
Comertul cu amanuntul in Europa de Vest, constructiile in Asia si serviciile in SUA au inregistrat cele mai mari cresteri ale numarului de insolvente. In trimestrul IV 2023, numarul acestora a atins un nivel ridicat (92), usor peste media de dinaintea pandemiei (7 cazuri in comparatie cu media din 2017-2019). Anul 2023 s-a incheiat cu o revenire semnificativa a numarului de insolvente, care au ajuns la 365 de cazuri, de la 270 in 2022 (o crestere de aproximativ +35%). Cu toate acestea, in 2023, cifra de afaceri a companiilor insolvabile a ramas aproape stabila, inregistrand 175 de miliarde EUR, o scadere cu 2% de la 179 de miliarde EUR. 
In Germania, insolventele vor continua sa creasca cu 13% in 2024. Analistii estimeaza ca anul acesta, economia, deja afectata, va iesi din recesiune, iar provocarile structurale legate de modelul economic mai larg al Germaniei, intr-un context de inasprire a conditiilor de finantare, vor pune in dificultate financiara mai multe companii, numarul de insolvente ajungand la aproximativ 20.260 de cazuri (+13% fata de anul precedent), inainte de a atinge un nivel oarecum stabil in 2025 (19.860 de cazuri), pe fondul redresarii economiei.
In Franta, anul trecut numarul insolventelor a fost de aproximativ 56.700 de cazuri, peste nivelul pre-pandemic, iar sapte sectoare precum transport/depozitare, informatii/comunicare, comert cu amanuntul, ospitalitate/restaurante au depasit maximele istorice. In 2024, Franta ar putea sa depaseasca pragul de 60.000 de insolvente, avand in vedere redresarea lenta a economiei si constrangerile prelungite pe partea de finantare.
Dupa ce a incheiat anul 2023, si ajungand la un record de 50 de trimestre in ceea ce priveste insolventa intreprinderilor (7.620 de cazuri in T4), Marea Britanie este pe cale sa inregistreze o crestere continua in 2024 (+10%), cu 31.000 de cazuri de insolventa. Ca urmare a unor provocari succesive (probleme legate de Brexit, Covid-19, inasprirea monetara si inflatia rapida), firmele vor continua sa lupte, deoarece perspectivele economice pentru 2024 vor ramane slabe.
In Italia, inversarea tendintei ascendente, care a generat o accelerare a numarului trimestrial de insolvente de la +4% in T1 la +31% in T4, s-a raspandit in toate sectoarele si a avut o contributie semnificativa din partea comertului (23% din rezultatul pe intregul an), a comertului cu produse manufacturiere (17%), a constructiilor (16%) si a industriei ospitalitatii (10%).
Benelux, Belgia si Olanda vor inregistra o noua crestere a numarului de insolvente in 2024 (+6% fata de anul precedent si, respectiv, +31%). Pana in prezent, Spania a continuat sa se evidentieze, fiind o exceptie in comparatie cu alte tari europene. Anul acesta, analistii se asteapta la o revenire punctuala a insolventelor (+28%) inainte de o scadere prognozata pentru 2025 (-11%).
Pentru Romania, oarecum surprinzator, numarul de insolvente a stagnat in 2023, insa evolutia din ultimul trimestru, care a inregistrat o crestere +10% nu este intamplatoare. In conditiile unei economii cu o crestere mai lenta pe fondul unei inflatii care mentine Romania in topul tarilor din Uniunea Europeana si cu dobanzi pe masura, Allianz Trade prognozeaza o crestere +5% care corespunde unui scenariu normal in 2024. Numarul aproximativ de 7.000 de insolvente estimat pentru acest an nu este mic comparativ cu economii mai mari si mai dezvoltate precum Italia sau Spania, unde numarul de insolvente estimate nu trece de 10.000, respectiv 6.000.  In ultimii ani, comertul cu ridicata si cu amanuntul ocupa primul loc cu o pondere de 27%, fiind urmat de sectorul constructiilor, care ramane constant cu o pondere de 20% si de industria prelucratoare cu 12%.
”Faptul ca nu avem inca multe nume importante ca si marime a cifrei de afaceri in situatia insolventelor raportate in ultimii doi ani este la prima vedere un lucru imbucurator, prin impactul potential negativ asupra multor companii din sectorul din care fac parte astel de entitati. In acelasi timp, intarzierile la plata furnizorilor au crescut semnificativ in ultimul an, crescand si numarul companiilor care desi nu si-au declarat insolventa sunt totusi intr-o stare de cvasi-insolventa financiara prin dificultatile pe care le au in a-si acoperi datoriile catre banci, furnizori si creditori in general.”, declara Mihiai Chipirliu CFA – Risk Director, Allianz Trade
In ceea ce priveste structura pe segmente, lipsa proiectelor noi de anvergura in domeniul rezidential coroborata cu intarzierile la plata furnizorilor de catre institutiile de Stat, este de asteptat sa se mentina o presiune ridicata asupra insolventelor din sectorul constructiilor. Apropierea campaniilor electorale ar putea aduce fluxuri noi pe segmentul de infrastructura desi sustenabilitatea ar putea fi redusa.
Intarzierile din partea beneficiarilor de Stat se fac simtite de cateva ori pe an si in domenii mult mai solide din punct de vedere al cererii. Momentul ales pentru astfel de intarzieri (de obicei la final de luna/trimestru/an) trebuie inteles prin raportare la cele doua vulnerabilitati: incasarile la Bugetul de Stat si dificultatea gestionarii deficitului bugetar.
Este de asteptat ca firmele sa se confrunte, in continuare, cu finantari costisitoare, si sa mentina ingrijorarea cu privire la capacitatea lor de a absorbi costurile imprumuturilor si de a atenua presiunea asupra rentabilitatii globale. In acelasi timp, disponibilitatea limitata a finantarii va pune in pericol sectoarele si firmele expuse din Regatul Unit (15%), Franta (14%), Italia (9%) si Germania (7%), iar companiile nou infiintate se vor confrunta cu primul lor test real de rezistenta. 
Accelerarea constructiilor post-pandemice va creste numarul de insolvente in companii in 2024. In Europa, de exemplu, cererea de inregistrare pentru noile companii s-a dovedit a fi cu +14% mai mare in 2021-2023, comparativ cu 2016-2019. Pentru firmele nou infiintate, acesta va fi primul test de rezistenta, in special Franta (+47%), Tarile de Jos (+28%) si Belgia (+14%). In plus, printre sectoarele care trebuie urmarite in acest se numara sectorul informatii/comunicare (+32%), transporturi/depozitare (+28%) si servicii imobiliare/B2B (+24%).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter