RO EN
The cart is empty

AHK Business Outlook: Companiile germane sunt optimiste privind evolutia in 2021

Dupa un an 2020 extrem de dificil pe fondul pandemiei Corona, companiile sunt, in primavara acestui an, in mod vizibil mai optimiste cu privire la viitor. Acest lucru reiese si din actualul sondaj de opinie realizat de AHK Romania in aprilie 2021. Chestionarul are in vedere atat evaluarea situatiei conjuncturale si situatia companiilor, dar ofera si o privire de ansamblu asupra principalilor factori de risc economic din perspectiva companiilor, in general, dar si raportata la criza provocata de Coronavirus. „In general, situatia companiilor s-a imbunatatit semnificativ, desi unele sectoare raman sub o presiune economica enorma. Este interesant de remarcat evolutia factorilor de risc, in special in ceea ce priveste preturile la energie si materii prime, unde se reflecta in mod clar problemele actuale legate de preturi si disponibilitate. Ne asteptam ca acest risc sa creasca in intensitate si sa dureze mai mult timp", este de parere Sebastian Metz, director general al AHK Romania.
Situatia actuala a companiilor germane din Romania s-a imbunatatit usor si este apreciata de majoritatea respondentilor ca fiind „buna” (43%). Peste 40% din participantii la chestionar apreciaza situatia propriei companii ca fiind satisfacatoare, iar restul de 16% o considera dificila.
In ce priveste evolutia activitatii, companiile sunt increzatoare in aceasta primavara. 42% dintre companiile chestionate sunt de parere ca activitatea lor va evolua mai bine in urmatoarele 12 luni (2020: 26%), in timp ce doar 16% mai sunt de parere ca evolutia activitati lor in Romania va fi mai slaba (2020: 25,5%).
Referitor la situatia conjuncturii in urmatoarele 12 luni, numai 25% dintre cei chestionati se mai asteapta la o evolutie negativa (2020: 40%), peste un sfert sunt optimisti si cred intr-o revenire conjuncturala pe termen mediu. 47% nu se asteapta la vreo schimbare (2020: 31%). Aproape jumatate dintre respondenti se asteapta la o revenire a afacerii la stadiul dinaintea pandemiei inca in 2021, in timp ce 24% vad un Comeback abia anul viitor.
Este imbucurator faptul ca numarul angajatilor va creste. Peste 32% spun ca vor sa continue angajarile (2020: 17%). Pentru jumatate dintre respondenti numarul de angajati se va mentine la acelasi nivel. In ce priveste intentiile de investitii in urmatoarele 12 luni, 44% dintre companii spun ca acestea nu se vor schimba (toamna anului 2020: 40%). Totusi 30% vad cheltuieli de investitii mai mari (2020: 11,7%), iar 25% vor reduce cheltuielile de investitii (2020: 33%).
In ce priveste factorii de risc economic din punctul de vedere al companiilor, anul acesta a „revenit” pe ordinea de zi lipsa de personal calificat, dar si preturile la energie si materii prime cresc in importanta, ceea ce reprezinta o noutate, iar subiectul va trebui urmarit indeaproape de catre companii. Principalul risc in prezent este lipsa de personal calificat, urmata de evolutia cererii de produse si a preturilor la energie si materii prime. Conditiile-cadru politico-economice raman un factor de risc pentru companiile din Romania. In toamna anului trecut printre cei mai importanti factori de risc se numara cererea de produse din cauza restrictiilor impuse de pandemie si a nesigurantei.
Sondajul "AHK World Business Outlook", coordonat de Uniunea Camerelor Comert si Industrie din Germania (DIHK), a avut loc in perioada 16.03 - 9.04.2021. Companii din intreaga lume au fost intrebate despre planurile de investitii si ocuparea fortei de munca si despre cei mai importanti factori de risc in afaceri din fiecare tara. Din Romania au participat 86 de companii, mai mult de jumatate dintre acestea fiind active in industrie si constructii (55,8%), 32,6% in servicii, iar restul companiilor provin din domeniul comertului. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter