RO EN
The cart is empty

Zoltan Nagy: Situatie grava pe piata energiei, cu preturi de pana la 10 ori mai mari

Situatia de pe piata energiei nu a fost niciodata atat de complicata, cu preturi de 10 ori mai mari si pierderi greu de imaginat din partea furnizorilor, iar legea privind plafonarea si compensarea facturilor ar trebui modificata pentru a nu aparea probleme si mai mari, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), citat de Agerpres.
"Cat de complicata e situatia? Din 2007, de cand lucrez la ANRE, adica de aproape 15 ani, n-am mai vazut situatia asa de complicata ca acum", a spus el, in cadrul conferintei "Impreuna sa punem energia in lumina", organizata de InvestEnergy.
Acesta a aratat ca pretul electricitatii este de 10 ori mai mare decat anul trecut.
"La inceputul anului, credeam ca provocarea anului 2021 va fi liberalizarea si asa a fost in primul semestru, apoi preturile au inceput sa creasca in piata si in cateva luni am ajuns la o criza generala, nu cred ca cineva se astepta la preturi de 300 de euro pe MWh la energie peste tot in Europa sau 130 euro pe MWh la gaze naturale. Este o evolutie de la preturile surprinzator de mici din 2020 de 3-4 euro la gaze si de 30-40 euro la energie electrica", a sustinut oficialul ANRE.
Potrivit acestuia, Legea 259/2021 privind plafonarea si compensarea facturilor la energie ar trebui modificata, pentru a nu aparea probleme si mai mari.
"Eu nu o vad o lege foarte buna nici din perspectiva clientilor, din a actorilor din piata. Cel mai frustrant este ca atat in procesul de elaborare a ordonantei de urgenta, dar si la aprobarea legii in Parlament, pastrand o echidistanta intre consumator sau furnizori, am semnalat niste lucruri de care nu s-a tinut cont si acum au impact in piata si cred ca aceasta Lege 259 ar trebui ajustata in anumite puncte pentru a evita o situatie si mai grava, pentru a nu aparea alte probleme in piata", a continuat Nagy-Bege.
El a aratat ca exista cel putin doua aspecte in aceasta lege care nu au efect benefic asupra pietei si mai mult dauneaza decat ajuta: supraimpozitarea producatorilor de energie si plafonarea pretului.
"Cea mai evidenta este extraprofitul producatorilor, dar nu cu extraprofitul am probleme, ci problema este ca se impoziteaza si energia cumparata din piata de acesti producatori. Ar fi trebuit ca acest impozit sa fi fost impus doar pentru cantitatile produse. Exact producatorii din surse regenerabile sunt cei mai afectati, pentru ca ei cumpara mult din piata pentru echilibrare", a exemplificat reprezentantul ANRE.
Concurenta, care oricum era fragila, a fost eliminata, iar situatia nu va reveni la normal de la 1 aprilie, ci peste un an sau mai mult.
"A doua problema este exact plafonarea. As putea accepta faptul ca prin plafonare, pe o perioada de cinci luni se elimina concurenta, dar aplicand plafonarea pentru clientii in regim de ultima instanta duce la niste pierderi greu de imaginat. Avem cifre concludente la dispozitia noastra, le-am inaintat si domnului ministru spre analiza", a adaugat Nagy-Bege.
El a mai spus ca sunt necesare investitii in capacitati de productie si in retele, precum si pentru extractia gazelor din Marea Neagra.
"Orice criza ne impinge inainte si aceasta criza va avea efecte benefice pana la urma, chiar daca, momentan, vedem doar efecte negative. Ma astept sa apara capacitati de productie de energie, in linie trendului de decarbonizare setat de UE. Ma astept ca aceste preturi mari sa ne indemne sa gasim alternative, prin incurajarea si dezvoltarea de noi tehnologii, precum hidrogenul. La nivelul consumatorului sper ca aceste preturi ne vor indemna sa fim atenti la consum si risipa, adica sa luam masuri de eficienta energetica", a conchis responsabilul reglementatorului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter