RO EN
The cart is empty

USR propune un pachet de solutii anticriza in sprijinul populatiei si companiilor

Deputatii USR Cristina Pruna si Claudiu Nasui au depus doua proiecte de lege care sprijina populatia si industria romaneasca. Propunerile vin in contextul esecului schemei de plafonare realizate de Guvernul PSD-PNL si al crizei energetice la nivel european, al exploziei preturilor la bunuri si servicii.
Primul proiect de lege contine un set de solutii pentru reducerea facturilor la energie si gaze, printre care reducerea TVA la energie si gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi si contributiei de cogenerare din factura si vouchere pentru fiecare gospodarie.
Al doilea proiect vizeaza reducerea treptata a impozitarii muncii, pana la zero taxe. In conditiile majorarii accelerate a preturilor bunurilor si serviciilor cumparate de populatie, reducerea impozitarii este singura masura reala de protejare a muncitorilor cu salarii mici in fata acestei crize.
 
Reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru populatie si reducerea taxelor pentru companii
USR a reluat in noul proiect legislativ propunerile din octombrie 2021 de reducere a TVA, eliminarea accizei, certificatelor verzi si contributiei de cogenerare din facturile la energie si gaze, masuri luate si de alte state europene, precum Germania sau Spania.
In acelasi timp, proiectul prevede ca toti romanii sa primeasca un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilitati. Acest voucher care are o suma fixa va ajuta si la reducerea risipei, pentru ca oamenii vor vedea direct in factura cat le-a mai ramas din ajutor. De asemenea, USR isi doreste sa incurajeze romanii sa isi produca propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei in vederea instalarii de panouri fotovoltaice.
Pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, respectiv, reducerea taxelor de plata catre stat in cuantumul a 50% din cresterea facturilor la energie si gaz, raportata la luna ianuarie 2022.
„Un esec cat o tara, asta reprezinta schema de plafonare/compensare a preturilor. Pentru ca aceasta schema a dus la cresterea artificiala a preturilor pe piata de energie, a omorat concurenta si a dat o paguba statului roman de 40 de miliarde de lei, bani pe care nu i-a vazut nimeni niciodata. Acum, dupa ce au creat haos pe piata de energie, au decis sa modifice schema de plafonare prin reducerea ajutoarelor. Industria romaneasca este lasata sa isi inchida portile, iar romanii vor suporta costurile prin cresterea galopanta a preturilor si pierderi de locuri de munca. Sunt necesare masuri rapide, iar prin acest proiect venim cu solutiile care sa ajute toti romanii, toate intreprinderile romanesti si sa stimuleze eficienta”, declara deputata USR Cristina Pruna.
 
Zero taxe pe salariul minim
In contextul in care Romania are cea mai mare povara fiscala pe salariile mici din toata Uniunea Europeana, USR a depus un proiect care extinde deducerea personala pentru o suma echivalenta cu salariul minim, atat pentru impozitul pe venit cat si pentru contributiile obligatorii.
Salariul minim brut pe tara este in acest moment de 2.550 de lei, din care muncitorii cu cele mai mici castiguri din economie primesc, dupa ce scadem toate taxele, numai 1.543 de lei pe luna, statul luand 41% din salarii. Prin implementarea etapizata a masurii USR, in primul an fiecare angajat ar ramane cu 250 de lei/luna in plus la salariu. Treptat, prin cresterea procentului la care se aplica deducerea, fiecare roman poate ajunge sa ramana in plus la salariu, lunar, cu 1.000 de lei.
Proiectul vizeaza toate salariile, astfel un angajat care munceste pe un salariu mai mare, de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalenta salariului minim din baza taxabila a venitului sau.
“Statul este cel care saraceste romanii si ii tine in pragul saraciei cu cele mai mari taxe pe salariile mici din Uniunea Europeana. Daca vrem sa crestem salariile romanilor, mai ales salariile mici, nu trebuie sa crestem salariul minim, trebuie doar sa usuram povara fiscala a statului. Multe tari din Europa au prevederi care scutesc salariile mici de la taxare, fie sub anumite sume, fie prin aplicarea unei deduceri personale. Deducerea personala exista si in sistemul fiscal romanesc inca de cand am trecut la cota unica, ea trebuie doar extinsa. Astfel statul nu s-ar finanta de la cei cu veniturile cele mai joase, ci i-ar lasa sa se dezvolte, sa se integreze in piata muncii. Zero taxe pe salariul minim este singura reforma economica de care Romania are nevoie pentru a scoate milioane de romani din saracie, pentru a nu ii mai goni din tara, pentru a dezvolta economia si a genera prosperitate in randul cat mai multor cetateni”, a declarat deputatul USR, Claudiu Nasui.
USR face un apel catre toate partidele parlamentare sa sustina si sa adopte aceste initiative legislative in cel mai scurt timp posibil. Aceste masuri sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al crizei economice asupra angajatilor romani si a intreprinderilor romanesti.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter