RO EN
The cart is empty

USR cere actiune pentru a fi parte din viitoarea alianta UE pentru materii prime rare

Deputatul USR Cristina Pruna si europarlamentarul USR PLUS Vlad Botos trag un semnal de alarma fata de importanta adoptarii imediate a unei strategii guvernamentale coerente pe termen lung in privinta materiilor prime din Romania. Cei doi evidentiaza nevoia urgenta ca Guvernul Romaniei sa faca toate demersurile necesare pentru a include tara noastra in viitoarea alianta a Uniunii Europene pentru materii prime rare.
Uniunea Europeana a propus la finalul anului trecut un plan ambitios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera - Green Deal - si de tranzitie catre o economie verde si digitala. Acest parcurs necesita numeroase resurse si materii prime rare care sunt produse in prezent in tarile din afara Uniunii Europene, precum China sau Africa de Sud. Ambitia UE este sa dezvolte o noua Alianta a metalelor si materiilor prime rare care sa creeze lanturi valorice si sa dezvolte propria capacitate a UE de extractie, prelucrare, reciclare, rafinare si separare a materiilor prime rare care sa sustina noile industrii ale viitorului european.
“Am tot auzit despre planuri marete de reindustrializare in Romania. La fapte, insa, autoritatile trec mai greu si tara pierde oportunitati multiple. Din pacate, industria in Romania este in continuare vazuta ca in vremea comunismului, planificata central, din pixul unor politicieni. Industria romaneasca trebuie sa insemne 2 lucruri: crearea unui cadru concurential si stabil in care investitorii sa isi doreasca sa investeasca si valorificarea oportunitatilor de la nivel european.”, a declarat Cristina Pruna, deputat USR in Comisia pentru industrii si servicii.
“Ideea unei aliante a materiilor prime la nivelul UE a fost bine primita de catre asociatiile si producatorii din industrie si m-am bucurat sa vad ca avem chiar si reprezentanti din Romania in aceste asociatii care au tinut sa trimita o scrisoare de sustinere a aliantei. Vom continua sa semnalam oportunitatile pe care Romania trebuie sa le fructifice si in care sa fie varf de lance la nivel european”, a spus Vlad Botos, europarlamentar USR PLUS in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor.
Mai multe state membre UE s-au orientat deja spre noile oportunitati de extragere si prelucrare ale propriilor resurse de materii prime rare. In tari precum Germania si Polonia investitorii au profitat de faptul ca in regiunile miniere exista oameni cu competente industriale si au construit deja 4, respectiv 6 fabrici de baterii in acele zone. In viitorul apropiat, in Germania vor mai exista alte 6 astfel de fabrici, in Polonia 5. In Ungaria si in Slovacia exista planuri de dezvoltare a 4 fabrici de baterii in viitor. In plus, multe deseuri miniere sunt bogate in materii prime critice si ar putea crea o noua activitate economica in cadrul exploatarilor miniere ale carbunelui, imbunatatind, in acelasi timp, calitatea mediului. Astfel de reconversii industriale ale regiunilor dependente de minerit sunt incurajate de UE si s-ar califica pentru sprijin european in cadrul InvestEU si al Mecanismului pentru o tranzitie justa.
In Romania, avem regiuni miniere care necesita diversificare economica, iar in studiile europene aparem ca avand multe resurse potentiale de materii prime rare. Pagini intregi de strategii de la ministerul Dezvoltarii arata ca Romania ar dispune de materii prime precum beriliu, grafit, magneziu, niobiu, tantal si wolfram, care ar putea avea intrebuintari in industria aeronautica, realizarea bateriilor, autovehiculelor, echipamentelor electronice si a superaliajelor. Din pacate, lipsesc cu desavarsire actiunile stimulative ale statului pentru a da startul extractiilor si prelucrarii. Lipsesc studiile de fezabilitate. Lipseste initiativa de a face pasi pentru a ne alatura noii aliante. Mai lipseste si un cadru politic stabil care sa incurajeze viitorii investitori.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter