RO EN
The cart is empty

USR: Amendment pentru ca banii din exploatarea gazelor sa ajunga in pensii

Dupa ani la rand de „saptamana viitoare”, vechile partide politice, adunate in Coalitia saraciei sub patronajul presedintelui Klaus Iohannis, au depus, in sfarsit, proiectul noii legi offshore. USR asteapta de la Guvern detalii despre scenariile in baza carora au fost stabilite cifrele din proiect, dar si clarificari despre cum vor fi folositi banii din redevente si impozite ajunsi la buget. USR va depune, in cadrul dezbaterilor parlamentare, amendament pentru ca banii obtinuti de statul roman prin exploatarea gazelor din Marea Neagra sa ajunga in pensiile romanilor prin Pilonul 2.
„In primul rand, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 ramane. Deci, discutia despre procentele obtinute de stat sau de investitori este prematura atat timp cat nu stim daca au existat consultari intre cei care au venit cu aceste modificari si companiile care trebuie sa vina cu banii pentru investitie. Sigur ca este important cati bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finantelor si Ministerul Energiei trebuie sa vina cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coalitiei sa vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face in functie de preturile practicate la vanzarea gazelor. Astazi, avem un nivel al preturilor care poate evolua pana peste 4 ani cand va incepe exploatarea. De asemenea, e important sa stim si prognoze in ceea ce priveste evolutia productiei, la inceputul exploatarii, pe varf si in perioada de declin. Asadar, Guvernul trebuie sa prezinte aceste lucruri in Parlament”, declara Cristina Pruna, deputat USR si vicepresedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputatilor.
La fel de important precum scenariile luate in calcul si discutiile cu investitorii, daca nu chiar mai important decat acestea, este modul in care statul roman intentioneaza sa foloseasca banii pe care ii va obtine din redevente si impozite.
Conform proiectului de lege depus, acesti bani se vor duce cu prioritate in retelele de distributie de gaz si catre orice altceva prin decizie a Guvernului. Or, gazul din Marea Neagra este si el finit. Peste 15-20 de ani se va epuiza si el.
„Daca astazi extindem retelele de gaz natural catre populatie pe care mai tarziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru ca nu va exista altul in regiune, politicienii de astazi nu fac altceva decat sa aduca un deserviciu securitatii nationale pe termen lung. Trebuie sa pregatim de pe acum tranzitia energetica catre surse alternative de energie curata, iar banii de pe urma exploatarilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizarii acestei tranzitii”, precizeaza Cristina Pruna.
Valorificarea superioara a gazului in Romania este solutia corecta, iar USR, consecventa pozitiilor enuntate in campaniile electorale, va depune un amendament prin care banii obtinuti din exploatarea gazelor din Marea Neagra sa ajunga in pensiile romanilor, respectiv in Pilonul 2.
De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate in industria energetica si industria chimica, pentru ca fermierii romani sa aiba acces la ingrasaminte la un pret corect.
Mai mult, Pactul Verde European ne ofera coordonatele in ceea ce priveste investitiile in energie: investitii in eficienta energetica, in surse de energie regenerabila, electrificare sau in productia de hidrogen.
„Nu putem sa ingropam banii in pamant in retele de distributie prin care sa nu treaca gaz. Sau, si mai rau, in asa zise investitii precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hartie. Asteptam ca dezbaterile in Parlament sa se faca in mod transparent si corect cu toti actorii la masa, inclusiv Guvernul, investitorii si orice alte autoritati relevante”, concluzioneaza Cristina Pruna.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter