RO EN
The cart is empty

US Exim: Finantare de 3 miliarde USD pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (COP27), US Exim Bank a anuntat emiterea a doua scrisori de interes pentru finantarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA in legatura cu proiectul Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Societatii Nationale Nuclearelectrica SA. Pe baza informatiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua in considerare finantarea pana la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) si pana la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie si de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
Romania are un parteneriat indelungat si de incredere cu SUA in domeniul nuclear, incheiat in octombrie 2020, prin Acordul interguvernamental (IGA) Romania - SUA in domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat si de Parlamentul Romaniei, conform Legii nr. 200/2021. Scrisorile de intentie ale US Exim urmeaza Memorandumului de Intelegere (MOU) semnat in octombrie 2020, prin care US Exim Bank si-a exprimat interesul de a finanta proiecte majore de investitii in domeniul energiei in Romania, inclusiv in domeniul nuclear, insumand o valoare totala de 7 miliarde de dolari.
Scrisorile de interes ale US Exim Bank reconfirma parteneriatul pe termen lung dintre SUA si Romania in domeniul sectorului nuclear, sprijinind dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 la timp pentru a atinge obiectivele de clima si securitate energetica ale Romaniei.
In conditiile in care Nuclearelectrica s-a angajat sa finalizeze la cele mai inalte standarde de siguranta si excelenta Unitatile 3 si 4 si sa demonstreze inca o data capacitatea si pozitia de lider a Romaniei in domeniul nuclear, calitatea produselor si serviciilor americane va aduce un plus de valoare si ne va sprijini in atingerea obiectivelor.
 
Etapele de dezvoltare a proiectului Unitatilor 3 si 4
Aprobata in aprilie 2021 de catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Nuclearelectrica, Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CANDU de la Centrala Nucleara Cernavoda este implementata in trei etape, in conformitate cu experienta internationala in constructia de centrale nucleare.
Etapa 1, cea actuala, demarata la sfarsitul anului 2021, reprezinta etapa pregatitoare, initiata prin capitalizarea si operationalizarea companiei de proiect, Energonuclear SA. Aceasta etapa va dura pana la 24 de luni, timp in care se va pregati/actualiza un set de documentatii de inginerie si securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de baza de licentiere, a ghidurilor de securitate, a modificarilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investitie.
La 25 noiembrie 2021, Energonuclear SA, compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin si Autoritatea de proiectare si OEM Candu (producatorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. In cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea si actualizarea documentatiei necesare pentru initierea Proiectului unitatilor CANDU 3 si 4.
Etapa 2 a proiectului (Lucrari preliminare) consta in efectuarea lucrarilor preliminare si se estimeaza ca va dura pana la 30 de luni. Aceasta etapa va consta in pregatirea ingineriei critice („Limited Notice to Proceed – LNTP”) pentru definirea proiectului, structurarea si contractarea finantarii si convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obtinerea Licentei de securitate nucleara pentru constructie, reevaluarea fezabilitatii Proiectului pe baza unor indicatori tehnici si economici actualizati si adoptarea Deciziei finale de investitie (FID), pentru trecerea la Etapa III (Constructie).
Etapa 3 a Proiectului consta in mobilizarea santierului, inceperea lucrarilor de constructie, punerea in functiune si inceperea exploatarii comerciale a Unitatii 3 in 2030 si a Unitatii 4 in 2031.
Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea Industriei Nucleare Romanesti de a participa la dezvoltarea programului nuclear romanesc, se estimeaza ca potentiala participare a Industriei Nucleare Romanesti, cu referire la bunurile si serviciile identificate in acest studiu, poate fi evaluata la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta intre 25% si 40% din valoarea totala a Contractului de Inginerie, Achizitie, Constructie si Management, reprezentand astfel o contributie semnificativa cu impact major asupra economiei nationale si reindustrializarii acesteia. Studiul estimeaza, de asemenea, ca industria locala poate asigura maximum 19.000 de locuri de munca angajate in dezvoltarea programului nuclear romanesc (11.000 de locuri de munca existente plus 8.000 de locuri de munca ce pot fi create in cazul in care se primesc comenzi).
***
Compania Nationala "Nuclearelectrica" SA este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in 2013.
Sucursala CNE (CNE) Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si se afla in curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter